Drie Banden 2015-2016


 

31 maart 2016

Driebanden A-team volgt B-team op als kampioen van de FFBC

 

Achteraf was het driebanden A-team van BC DC Drachten al kampioen van de FFBC voordat vertrokken werd naar Burgum voor het spelen van een inhaalwedstrijd. Wat was het geval? Op de uitslagenlijst en in de competitiestand miste een door Drachten-A gewonnen wedstrijd. Daardoor ging het A-team niet met een punt achterstand, maar met een punt voorsprong, op de vermeende lijstaanvoerder Dokkum-A, naar Burgum. Door in Burgum een remise af te dwingen, eindigde het A-team als kampioen driebanden van de FFBC, met twee punten voorsprong op Dokkum. De felicitaties gaan dus terecht naar het Drachtster A-team, als opvolger van Drachten-B, de kampioen van de vorige competitie. Een prachtig succes van de driebanders van Drachten!

 

 

In de door ziekte uitgestelde wedstrijd tegen Burgum-A had leek Drachten-A goede papieren te hebben voor het kampioenschap. De informatie was: Drachten had 1 punt achterstand op het uitgespeelde Dokkum-A. Een overwinning zou volstaan om het kampioenschap veilig te stellen. Vol goede moed toog het team dan ook naar Burgum. Maar, zoals het behoort, deed de thuisclub zijn sportieve plicht. Het werd een zenuwslopende wedstrijd, waarin Drachten lange tijd, met kleine verschillen, aan de goede kant van de streep bleef. Pas in de laatste partijen werd een remise (16 – 16) uit het vuur gesleept. Het werd toen rekenen. De teleurstelling was groot toen bleek dat niet Drachten maar Dokkum kampioen bleek te zijn geworden.

 

Een dag later overheerste echter de vreugde, toen bleek dat het A-team al kampioen bleek te zijn voordat vertrokken werd naar Burgum. Al die spanningen en het meeleven van het thuisfront bleek onnodig te zijn geweest.

 

De Drachtsters speelden goed in Burgum, maar konden niet met een overwinning terugkeren naar Drachten. Dat was ook mede te danken aan het goede spel van de Burgumers. Zo scoorde Klaas Dijkman 7 punten en kwam tot een moyenne van 0.67! Oebele Hempenius vergaarde 4, Djurre Djurrema 3 en Jelle van der Leest 2 punten.

Drachten miste een puntenverzamelaar als Klaas Dijkman.

Hans Veugelers eindigde met 5, Henk de Vries en Jan Hovenga met 4 en Gerard Beerling met 3 punten. Jan Hovenga wist overigens 1 partij te winnen in 11 beurten, met een moyenne van 1!

 

De individuele resultaten:

 

Hans Veugelers: 5 pnt, 35 car. in 101 brt, moy 0.35

Jan Hovenga: 4 pnt, 35 car. in 74 brt, moy 0.47

Henk de Vries: 4 pnt, 36 car. in 93 brt, moy 0.38

Gerard Beerling: 3 pnt, 33 car. in 115 brt, moy 0.29

 

Het team moyenne was: 16 pnt, 139 car. in 383 brt, moy 0.36

 

Burgum: 16 pnt, 163 car. in 383 brt, moy 0.43

 

 


 

24 maart 2014

Drachten-B wint van Dokkum-A en helpt A-team: 18 – 14

 

De spanning aan de kop van de ranglijst van de FFBC competitie is om te snijden. De reden is dat titelkandidaat Dokkum-A in Drachten klop kreeg Drachten-B. Daarmee werd clubgenoot Drachten-A een handje geholpen in de race naar het kampioenschap.

 

Het B-team, dat aantrad met 2 invallers, begon in de thuiswedstrijd overtuigend tegen Dokkum-A. Dit leidde tot een stand halverwege van 13 – 3. Er gloorde terecht hoop op een overwinning. Van het Drachtsters team wonnen de invallers Albert Hoekstra en Henk de Groot hun beide partijen, terwijl Eppie Betten na een zege een remise moest toestaan. Sietze van der Molen had niet zijn dag, maar sleepte nog wel een remise uit het vuur.

In de tweede helft tapten de Dokkumers uit een ander vaatje. De prima maaltijd in @Holdert had hun nieuwe krachten gegeven, zo beweerden ze. Dat bleek overduidelijk, want met nog 2 partijen te gaan hadden ze de stand gelijk getrokken: 14 – 14. De laatste partijen waren dus beslissend. Het lukte Eppie Betten en Henk de Groot om deze partijen te winnen, waardoor de eindstand 18 – 14 werd.

Een prachtig resultaat vond captain Romke Overzet, die vanwege privézaken zich moest verontschuldigen voor de wedstrijd, maar nog wel hand-en spandiensten vervulde.

Door deze uitslag hangt het kampioenschap voor Dokkum-A aan een zijden draadje. Het team is uitgespeeld en eindigde met 13 punten uit 10 wedstrijden.

Drachten-B eindigde met 11 punten uit 10 wedstrijden.


 

24 maart 2016

Drachten-A maakt geen fout en wint van Dokkum-B: 12 – 20

 

De spanning in de driebanden FFBC competitie heeft een climax bereikt, door de overwinning van het Drachtster A-team op Dokkum-B en de winst van het B-team op Dokkum-A. Het was in Dokkum een nerveuze aangelegenheid. Drachten-A ging naar Dokkum in de wetenschap dat er geen fout mocht worden gemaakt. Het ging niet van een leien dakje, maar lukte op het nippertje om de thuisclub een nederlaag te bezorgen: 12 – 20.

 

Jan Hovenga en Henk de Vries waren prima op dreef met 3 overwinningen. In hun kielzog bleven Hans Veugelers en Gerard Beerling met 2 zeges.

Gerard Beerling speelde met een moyenne van 0.34, Henk de Vries met 0.41, Hans Veugelers met 0.38 en Jan Hovenga met 0.47.

 

Door deze overwinning en, doordat Drachten-B titelkandidaat Dokkum-A klopte, ligt een mogelijk kampioenschap weer binnen bereik van het A-team. Er moet dan nog wel de inhaalwedstrijd tegen Burgum-A worden gewonnen.

Drachten-A staat nu op 1 punt achterstand op Dokkum-A met 1 wedstrijd minder gespeeld. 

Voor de club zou het geweldig zijn dat het A-team het B-team opvolgt. Dat werd vorig seizoen kampioen.


 

10 maart 2016

Drachten A klopt Burgum B gedecideerd: 20 – 12

 

Het blijft spannend in de FFBC competitie driebanden. Geholpen door het B-team, dat mede koploper Burgum-A op een nederlaag trakteerde, en door zelf te winnen van Burgum-B, is het A-team nog steeds kanshebber voor het kampioenschap. Met nog een reguliere- en een inhaalwedstrijd voor de boeg is de achterstand op koploper Dokkum-A 3 punten. In de race om het kampioenschap kan titelverdediger Drachten-B een cruciale rol vervullen. Want in hun laatste wedstrijd ontvangen zij in eigen huis koploper Dokkum A. Drachten-A ontvangt thuis nog Burgum-A en moet nog op bezoek bij Dokkum-B. Alfred Hitchcock had het scenario niet spannender kunnen schrijven.

 

Het Drachtster A-team liet er in de thuiswedstrijd tegen Burgum-B geen gras over groeien. Vanaf acquit werd meteen druk gezet op de gasten. Die konden dit niet beantwoorden. Vooral Henk de Vries stak in een blakende vorm. Hij won zijn 4 partijen en behaalde het onwaarschijnlijk hoge moyenne van 0.667. Hij won zijn partijen in 9, 23, 18 en 22 beurten! En dan.....zeer veel credits voor de op het laatste moment ingevallen Kees Kooijman. Hij debuteerde in de FFBC competitie met 3 zeges! Zijn moyenne was 0.287. Jan Hovenga moest genoegen nemen met 2 overwinningen, met een moyenne van 0.364. Enigszins teleurstellend was het optreden van Gerard Beerling. Hij kon maar 1 keer juichen. Zijn moyenne was  0.295. 

Opvallend was dat van de 16 partijen er maar 3 eindigden in de maximaal 30 beurten.

Het teammoyenne was: 0.383.

Wordt vervolgd.

 


10 maart 2016

DRACHTSTER DRIEBANDEN B-TEAM BINDT KOPLOPER BURGUM A AAN DE ZEGEKAR: 14 – 18

 

Het B-team trok met toch wel een beetje lood in de schoenen naar Burgum voor een pittige FFBC wedstrijd tegen het A-team uit voornoemde plaats. Het team was op ‘oorlogssterkte’ en bestond uit captain Romke Overzet, Sietze v.d. Molen, Eppie Betten en Peter Hoekstra. Dit was ook nodig, want het Burgumer team bestaat uit de erg sterke spelers: Klaas Dijkman, Jelle v.d. Leest, Oebele Hempenius en Rikkert v.d. Veen. Vooral Klaas en Jelle zijn door de wol geverfde driebanden spelers. Het team staat niet voor niets gedeeld aan kop van de ranglijst.

De biljarts in Burgum zijn altijd in een super conditie, je moet de kracht van de stoten dan ook heel goed doceren en dat speelt heel erg fijn. Het stimuleert tot beter spel, waardoor het moeilijke driebandenspel beter tot zijn recht komt. Daardoor maken de spelers caramboles, die ze normaal gesproken behoren tot de categorie moeilijk.

Nog een zeer prettige bijkomstigheid in Burgum is wel de warme hap die Jelle, door hem zelf gemaakt, ons voorschotelt. Je eet de vingers er bijna bij op. Dit keer was het stamppot met spekjes, speklapjes en worstjes. Iedereen liep na afloop van het eten zo’n beetje naar adem te happen. Weer veel te veel gegeten natuurlijk. De alcoholische versnaperingen vielen er bij dit culinaire hoogstandje ook in als een preek in een ouderling.

Sietze en Peter moesten als eerste aantreden tegen Klaas en Jelle. Meteen voor de leeuwen dus. De 2 Drachtsters, ook voor de duvel niet bang, trokken flink van leer en wonnen met mooi spel hun partij. De eerste klap was een daalder waard, zo gezegd. Romke en Eppie moesten daarna in het strijdperk tegen Rikkert en Oebele. Romke, ook niet bang, won zijn wedstrijd, Eppie was iets minder op dreef en verloor. Zo wisselden zich in de loop van de dag goede met slechte partijen af.

Bij beide teams stond de sportiviteit hoog in het vaandel en vooral ook waardering en bewondering voor mooie gescoorde caramboles. Na het opmaken van de totale resultaten aan het eind van de dag bleek dat Drachten een net iets gunstiger score had dan hun opponenten, einduitslag dus: 14  - 18. Een geweldig mooi resultaat.

Peter Hoekstra was eindelijk weer eens op dreef en won z’n 4 wedstrijden met een moyenne van 0.52. Sietze v.d. Molen moest 1 wedstrijd ‘inleveren’, maar won er 3, met een moyenne van 0.41. ‘Good old’ Romke Overzet won er 2 en verloor er 2. Zijn dag moyenne was 0.2. Eppie Betten had een ‘off day’. Hij verloor alle 4 zijn partijen met een moyenne van 0.18. Het team-gemiddelde bedroeg: 0.318.

 


 

11 februari 2016

DRIEBANDEN B-TEAM LIJDT NIPTE NEDERLAAG TEGEN HET A-TEAM: 14 – 18.

Het driebanden B-team moest voor de FFBC competitie op bezoek bij de “grote broers” van het A-team. Deze ‘clash’ speelt zich altijd 2x per jaar af, want de “grote jongens” komen natuurlijk ook een keer op bezoek. De wedstrijden worden altijd wel met enige spanning tegemoet gezien. De vraag luidt meestal: wie gaat de dienst uitmaken? Het is min of meer een prestige zaak, men wil niet voor elkaar onderdoen.

 

De strijd verloopt overigens altijd zeer amicaal en sportief. Het B-team bestond uit: Sietse v.d. Molen, Peter Hoekstra, Eppie Betten en invaller Sipke Lindeboom. Captain Romke Overzet was wegens droevige familie omstandigheden verhinderd. Het A-team had de volgende spelers opgesteld: Captain Gerard Beerling, Henk de Vries, Jan Hovenga en Hans Veugelers. Een sterk team dus.

Na enige organisatorische problemen werden om ca. 9.30 uur de ‘eerste wedstrijd keutjes gelegd’. Eppie Betten en Peter Hoekstra mochten het spits afbijten. Beide spelers moesten het onderspit delven, 2x een 0 dus. Sietse v.d. Molen en Sipke Lindeboom mochten vervolgens aantreden en wonnen allebei hun wedstrijd. Dit was zo’n beetje het wedstrijdbeeld gedurende de hele wedstrijd. Beide teams speelden dus met wisselend succes. Pas in de laatste partij viel de beslissing: gelijkspelen of verliezen. Helaas ging de laatste partij, na een zeer spannen verloop, verloren. Dus terechte winst voor het A-team: 14 – 18.

Peter Hoekstra won 3 van de 4 partijen met een moyenne van 0.430, Sietse v. d. Molen won er 2 een moyenne van 0.467, Sipke Lindeboom won er 1 met een moyenne van 0.446, Eppie Betten won er ook 1 met een moyenne van 0.261. Het teammoyenne was heel goed: 0.395 car.

 

Voor het A-team won Jan Hovenga alle 4 partijen met een moyenne van 0.53. Gerard Beerling en Henk de Vries waren 2 keer succesvol, met moyennes van resp. 0.422 en 0.347. Hans Veugelers had niet zijn dag. Hij won 1 keer met een moyenne van 0.5. Het teammoyenne was 0.439.

Door dit resultaat is het A-team nog steeds in de strijd om het kampioenschap.

 

Peter Hoekstra.

  


 

28 januari 2016

Driebanders van Drachten B lijden nederlaag tegen Bergum B: 13 – 19

 

Het Drachtster B driebandenteam wilde in eigen huis voor de FFBC wedstrijd tegen Bergum B iets rechtzetten, als genoegdoening voor de nederlaag tegen Dokkum B. Het werd echter vechten tegen de bierkaai. De Drachtsters kwamen er niet aan te pas. Een pauzestand van 5 – 11 gaf de verhouding goed weer, analyseerde captain Romke Overzet.

 

Voor het tweede deel zag hij het eveneens somber in. Terecht, zo bleek aanvankelijk. De achterstand groeide per partij. Maar, o wonder boeven wonder, plotseling kregen de Drachtster, bij de tussenstand van 19 – 5, de geest. Karaktervol won Peter Hoekstra in 26 beurten, Sijtze van der Molen in 19 beurten en Willem Tjeerdsma in 30 beurten. Sipke Lindeboom spande de kroon met een fantastische partijwinst in 11 beurten. Een moyenne van1!!

 

Het was een sterk wanhoopsoffensief, dat echter te laat werd ingezet. Feit is dat door deze 4 overwinningen de nederlaag een iets dragelijker aanzien kreeg, stelde de captain na afloop vast.

 

Voor Willem Tjeerdsma waren de druiven zuur. Door een niet goed doordachte (nieuwe) regel van de FFBC, kwam hij er niet aan te pas. In die regel is vastgesteld dat de moyennes zowel aan het begin van de competitie als begin januari worden aangepast. Daarbij is verzuimd om een limiet voor het aantal wedstrijden op te nemen. Willem Tjeerdsma speelde in deze competitie, in dit seizoen, nog maar één wedstrijd. Hij had een superdag. Hij behaalde een moyenne van bijna 13 caramboles. Omdat de ene wedstrijd maatgevend is, is zijn moyenne voor de rest van het seizoen naar 13 caramboles opgeschroefd. Het valt te begrijpen dat hij niet erg hoopvol en gemotiveerd aan de strijd begon.

 

De individuele resultaten:

 

Sijtze van der Molen, 4 pnt, 39 car, in 90 brt, moy: 0.433

Sipke Lindeboom,      4 pnt, 30 car, in 71 brt, moy: 0.423

Peter Hoekstra,          3 pnt, 33 car, in 95 brt, moy: 0.347

Willem Tjeerdsma,    2 pnt, 30 car, in 116 brt, moy: 0.259

 

 


14 januari 2016

Driebanden teams zien kans op kampioenschap slinken

Het zag er heel goed uit voor de beide Drachtster driebanden teams in de FFBC competitie. Het A-team nam de koppositie in met 8 punten, terwijl het B-team, samen met Dokkum A, op het vinkentouw zat met 7 punten.

Maar na de strijd tegen de beide Dokkumer driebandenteams is alles anders. Beide teams kregen een gevoelige tik voor de broek.

Het leidende A-team moest toezien dat het Dokkumer A-team in eigen huis veel te sterk was: 22 -10.

Invaller Martin Liefrink verzamelde de meeste punten: 4 stuks, terwijl Henk de Vries, Hans Veugelers en Jan Hovenga elk 1 keer wonnen en ieder dus 2 punten scoorde. Het was niet om over naar huis te schrijven. Heel sneu ook, omdat nu Dokkum-A de ranglijst aanvoert met 9 punten.

 

In Drachten nam het B-team het op tegen het met 1 punt onderaan staande Dokkumer B-team. Ook hier ging het helemaal mis. De uitslag 12 -20 was niet eens geflatteerd. Volgens captain Romke Overzet begon zijn team niet goed aan de confrontatie. 'Ze mopperden dat ze veel meer caramboles moesten maken dan hun tegenstanders. Ik zou dat meer als een uitdaging zien en extra gemotiveerd van acquit gaan,' bromde de captain na afloop. De Drachtster bleven mokken en zagen dat hun tegenstanders een wel goede dag hadden. Zij begonnen aan de strijd met een teamgemiddelde van 0.265, maar de scoorden een moyenne van 0.309!

Jammer voor het team, want nu kan Bergum-B, met 5 punten en een wedstrijd minder, langszij komen.

 

De individuele resultaten:

 

A-team

Martin Liefrink, 4 pnt, 36 car, in 96 brt, moy 0.375

Hans Veugelers, 2 pnt, 35 car, in 96 brt, moy 0.365

Jan Hovenga, 2 pnt, 35 car, in 101 brt, moy 0.347

Henk de Vries, 2 pnt, 36 car, in 107 brt, moy 0.336

 

Team: 10 pnt, 142 car, in 400 brt, moy 0.355

 

B-team

Sijtze van der Molen, 4 pnt, 34 car, in 85 brt, moy 0.4

Albert Hoekstra, 4 pnt, 32 car, in 92 brt, moy 0.348

Sipke Lindeboom, 2 pnt, 33 car, in 84 brt, moy 0.393

Peter Hoekstra, 2 pnt, 30 car, in 98 brt, moy 0.306

 

Team: 12 pnt, 129 car, in 359 brt, moy 0.359

 


26 november 2015

Drachten B doet goede zaken door zege op Dokkum A: 14 – 18

 

Voor de FFBC competitie won het driebanden B team de uitwedstrijd tegen Dokkum A met 14 – 18. Daarmee blijft het team met 1 punt achterstand op de competitieranglijst in het spoor van Drachten A.

 

Het was een zenuwslopende strijd. Tijdens wedstrijd schommelde de tussenstand in een voorsprong en achterstand. Op karakter wist het Drachtster team de zege over de streep te trekken.

 

Eppie Betten stak met 3 zeges in grootse vorm. Hij wist 2 partijen te winnen in resp. 12 en 14 beurten. Niets voor hem onder deed captain Romke Overzet met eveneens 3 overwinningen. Invaller Joke van der Meulen kweet zich uitstekend van zijn taak met 2 keer winst. Helaas was Sijtze van der Molen niet op stoot. Hij voegde 2 punten toe aan het totaal.

 

Door dit resultaat lijkt de FFBC driebanden competitie een nek aan nek race te worden tussen de beide Drachtster teams.

 

De individuele resultaten:

 

Eppie Betten, 6 pnt, 29 car, in 70 brt, moy 0.41

Romke Overzet, 6 pnt, 25 car, in 107 brt, moy 0.23

Joke van der Meulen, 4 pnt, 19 car, in 110 brt, moy 0.17

Sijtze van der Molen, 2 pnt, 31 car, n 102 brt, moy 0.3


26 november 2015

Drachten A wint na zenuwslopende strijd van Dokkum B: 18 – 14

 

Het driebanden team Drachten A begon, in eigen huis, voor de FFBC competitie, als koploper voortvarend aan de tweestrijd met Dokkum B. Dit resulteerde halverwege in een royale voorsprong: 12 – 4. Geen vuiltje aan de lucht leek het.

 

Maar het liep anders. De strijd kreeg in het begin van de tweede helft een heel ander aanzien. Het leek alsof Dokkumer team in de middagpauze extra energie had opgeslagen. Ze hervatten het tweede deel furieus. Voor de Drachtsters was er geen houden aan. De gasten wonnen 5 partijen op rij, waardoor de tussenstand 12 – 14 op het scorebord kwam.

 

De Drachtsters kreunden en steunden onder zoveel geweld. Maar, oh wonder, tot afgrijzen van de gasten, herpakte Drachten A zich. Onder een summum aan spanning werd de stand door Gerard Beerling in evenwicht gebracht: 14 – 14. Dit was voor de overige teamleden het signaal om er extra gemotiveerd tegenaan te gaan. En met succes, want Jan Hovenga wist de stand op 16 - 14 te brengen. De laatste partij tussen Jitze Wijbenga en Boomsma was dus beslissend. Het werd er één om de vingers bij af te likken. Beide spelers maakten in de eerst 5 beurten 5 caramboles. Vervolgens stokte het even. Toen Boomsma op voorsprong kwam vermande Jitze zich. Hij maakte prachtige caramboles. Maar, heel vervelend voor hem, Boomsma deed niets voor hem onder. Het werd een gelijk opgaande sidderpartij. Tot Jitze in 17e beurt op het juiste moment genadeloos toesloeg. Met een serie van 3 wist hij de partij uit te maken. Echter, Boomsma had de nastoot. Hij moest nog 2 caramboles maken. Heelaas voor hem bleef hij steken op 1 carambole, waardoor de winst naar Jitze en het A team ging. Het was een geweldige apotheose van een prachtige biljartdag, waarop Drachten A zijn koppositie verder verstevigde.

 

De individuele resultaten:

 

Jan Hovenga, 6 pnt, 46 car, in 99 brt, moy 0.465

Henk de Vries, 6 pnt, 34 car, in 102 brt, moy 0.333

Jitze Wijbenga, 4 pnt, 39 car, in 94 brt, moy 0.415

Gerard Beerling, 2 pnt, 33 car, in 87 brt, moy 0.379

 

Team: 18 pnt, 152 car, in 382 brt, moy 0.398

 


12 november 2015

Drachten B te sterk voor Burgum A: 18 – 14

 

Het Burgumer driebanden A team was er voor de FFBC competitie op gebrand om het Drachtster B team in eigen huis op een nederlaag te trakteren. Daarmee zou het team de eerste punten behalen, omdat tot nog toe alle wedstrijden verloren gingen. De Drachtsters lieten het echter niet zover komen. Vanaf acquit werd door de thuisclub meteen punten gescoord. Na 4 partijen was er al een gaatje geslagen: 6 – 2. In de volgende 4 partijen waren de rollen omgedraaid: 2 – 6. De ruststand was derhalve 8 – 8.

In het tweede gedeelte eenzelfde beeld. Een gelijk opgaande wedstrijd. Met nog 2 partijen was de tussenstand zelfs in evenwicht: 14 – 14. Een eindsprint van de thuisclub betekende echter voor de gasten de knock out, door dat deze in winst werden omgezet. Daardoor kwam de eindstand op 18 – 14.

 

Door dit resultaat doet de kampioen van vorig jaar weer volop mee in de race naar het kampioenschap. Want door de overwinning van Drachten A op koploper Bergum B staat het B team nu 2e op ranglijst met 1 punt achterstand op koploper Drachten A.

 

Eppie Betten was heel goed op dreef. Hij won 3 partijen waarvan 1 in 8 beurten. Zijn moyenne was 0.429. Invaller Henk de Groot won eveneens 3 partijen, terwijl Sijtze van der Molen en Peter Hoekstra resp. 2 en 1 partij wonnen.

Voor Bergum wist Rikkert van de Veen het goudhaantje. Hij won al zijn 4 partijen, waarvan 1 in 8 beurten..

 

De individuele resultaten:

Eppie Betten, 6 pnt, 27 car, in 63 brt, moy. 0.429

Henk de Groot, 6 pnt, 27 car, in 105 brt, moy. 0.257

Sijtze van der Molen, 4 pnt, 41 car, in 101 brt, moy. 0.406

Peter Hoekstra, 2 pnt, 34 car, in 9 brt, moy. 0.374

Het teammoyenne was 0.358

 

 


12 november 2015

Drachten A verplettert Bergum B: 8 – 24

 

Drachten A kende in de driebanden competitie van de FFBC geen genade met koploper Bergum B. Het was een kat en muisspel in Bergum. De thuisclub kwam er niet aan te pas, tegen de ontketende Drachtster. Door een royale overwinning neemt Drachten A de koppositie over van Bergum B. Een andere consequentie is dat Drachten B met 1 punt afstand op de 2e plaats bivakkeert.

De spelers van Drachten deden niets voor elkaar onder, want alle 4 spelers wonnen elk 3 keer.

Jan Hovenga moest alle zeilen bijzetten. Hij deed over zijn 4 partijen maar liefst 30 beurten. Jitze Wijbenga won er 2 in 30 beurten en 1 in 19 beurten. Hans Veugelers won er 1 in 30 beurten, de overige 2 in 23 en 26 beurten. Gerard Beerling won er 1 in 20 beurten en 2 in 30 beurten.

Kwalitatief was het geen wedstrijd om over naar huis te schrijven. Het resultaat en de gevolgen voor de stand op de ranglijst maakte veel goed.

 

De individuele resultaten:

 

Jitze Wijbenga, 6 pnt, 41 car, in 103 brt. moy. 0.398

Hans Veugelers, 6 pnt, 38 car, in 109 brt. moy 0.349

Gerard Beerling, 6 pnt, 37 car, in 110 brt, moy. 0.336

Jan Hovenga, 6 pnt, 33 car, in 120 brt, moy. 0.275

 

Team: 149 car, in 442 brt, moy. 0.337


29 oktober 2015

Driebanden A-team lijdt verlies tegen Dokkum-A: 14 – 18

 

Voor de FFBC competitie is het het Drachtster driebanden A-team niet gelukt om de ongeslagen status te handhaven. Dokkum-A was in inhaalwedstrijd net iets sterker. Aanvankelijk leek de thuisclub af te stevenen op een zege, maar in het tweede deel kwamen de gasten sterk terug. Halverwege was de voorsprong nog 4 punten. Dat was onvoldoende om de dadendrang van de Dokkumers te weerstaan. Het eindresultaat werd 14 – 18.

 

Voor een deel is deze nederlaag terug te voeren, doordat niet alle Drachtsters in goeden doen waren. Een positieve inbreng had Henk de Vries met 3 overwinningen. In zijn schaduw volgden Gerard Beerling en Hans Veugelers met elk 2 zeges. Invaller Martin Liefrink moest wennen aan het onverwacht moeten aantreden. Hij verloor al zijn 4 partijen.

 

Prachtige resultaten werden genoteerd voor Henk de Vries, die 1 partij won in 7 beurten. Hij maakte daarin een serie van 4 caramboles. Hij kreeg echter klop van Meindert Postma na 18 beurten. Gerard Beerling won 1 partij na 18 beurten. Hans Veugelers deed er 22 beurten over. Martin Liefrink moest eenmaal capituleren na 15 beurten.

 

De individuele resultaten:

Henk de Vries, 6 pnt, 33 car, in 81 brt, moyenne: 0.407

Gerard Beerling, 4 pnt, 39 car, in 93 brt, moyenne: 0.419

Hans Veugelers, 4 pnt, 37 car, in 102 brt, moyenne: 0.363

Martin Liefrink, 0 pnt, 26 car, in 104 brt, moyenne: 0.250

 

Team moyenne: 0.355

 

Het team moyenne van Dokkum was: 0.316


15 oktober 2015

HET DRIEBANDEN B-TEAM DELFT HET ONDERSPIT TEGEN HET A-TEAM 15 - 17

 

De eerste “clash” voor de FFBC competitie tussen de driebanden A en B teams, die jaarlijks 2 keer wordt gespeeld, heeft afgelopen donderdag weer plaatsgevonden. Het B-team was gastheer van de “grote broers” van het A-team. Het is altijd een ontzettend leuke ontspannen wedstrijd, met van te voren een zeer onzekere uitslag. Het B-team is de “grote jongens” meestal de baas. Zij zijn niet voor niets een aantal keer kampioen geworden. Het A-team was derhalve gebrand op een goed resultaat. Willem Tjeerdsma speelde in plaats van captain Romke Overzet. Dit was zeker geen verzwakking.

Willem won 3 van de 4 partijen, waarbij hij in één partij 9 caramboles scoorde in 7 beurten, met een moyenne van 1.28 caramboles. Bij het A-team ontbrak de clubkampioen driebanden Marten Liefrink. Bij dit team was Henk de Vries de ‘grote’ man door alle 4 partijen te winnen. Vergeleken met vorig jaar is Henk bezig om weer in ‘goede doen’ te komen. Hij wil weer naar zijn oude niveau terug en de daarbij behorende te scoren caramboles. Tot nu toe speelt hij duidelijk onder zijn niveau.

De wedstrijd brandde, zoals altijd, na de gezamenlijk genuttigde koffie in volle hevigheid los. Het B- team kwam goed uit de startblokken, hetgeen halverwege de wedstrijd resulteerde in 4 punten voorsprong: 11 – 7. Na de lunch is het A-team uit een ander vaatje gaan tappen en bouwde de achterstand, met nog 1 partij te gaan, om in een gelijke stand: 15 – 15. De laatste wedstrijd was dus beslissend. Het resulteerde in de 15 - 17 eindstand, in het voordeel van de A-boys.

 

De resultaten van het B-team waren als volgt:

Willem Tjeerdsma won 3 van de 4 partijen met een moyenne van 0.423 car.

Sietse v.d. Molen won er 2 en verloor er ook 2, moyenne 0.476 car. (hoogste van dit team).

Eppie Betten won ook 2 keer en verloor 2 keer met een moyenne van 0.274 car.

Peter Hoekstra had geen goede dag, hij wist slechts 1 remise af te dwingen. Hij verloor de overige 3 partijen met een moyenne van 0.363 car. Dat was ver onder zijn niveau.

Het team team-moyenne was: 0.384 car.Het A-team boekte de volgende resultaten:

Henk de Vries won alle 4 partijen met een moyenne van 0.450 car.

Jitze Wijbenga won 2 partijen en verloor er 2 met een moyenne van 0.493 car. (het hoogste).

Gerard Beerling won 1 partij, speelde 1 gelijk en verloor er 2 met een moyenne van 0.413 car.

Hans Veugelers won 1 partij en verloor er 3 met een moyenne van 0.364 car.

Teammoyenne: 0.425 car.

 

Al met al was het weer een super geslaagde leuke dag. De volgende keer gaat B-team op bezoek bij het A-team. Gebrand op het nemen van revanche!!!!

 

Peter Hoekstra

 

 


 


10 september 2015

Drachten B wint eerste wedstrijd in Dokkum: 14 – 18

 

Wetmatig schijnt kampioen worden simpeler te zijn dan kampioen blijven. Drachten B spotte met deze wetmatigheid, door in de eerste driebandenwedstrijd van het seizoen voor de FFBC competitie, in Dokkum, te starten met een zege op Dokkum B. De basis van deze overwinning werd in het eerste deel gelegd. Dat had tot gevolg dat enkele leden van het team wat lichtvaardig begonnen aan het tweede deel. Mede daardoor kwam Dokkum nog dichtbij. Dat was het sein om er nog een eindspurt uit te persen waardoor de punten meegingen naar Drachten.

Invaller Sipke Lindeboom en Eppie Betten wisten 3 van de 4 partijen te winnen, terwijl captain Romke Overzet 4 en Peter Hoekstra 2 punten aan het totaal toevoegden.

 

De individuele resultaten:

 

Eppie Betten, 6 pnt, moy: 0.38

Sipke Lindeboom, 6 pnt, moy: 0.36

Romke Overzet, 4 punt, moy: 0.15

Peter Hoekstra, 2 pnt, moy: 0.31


 

 

24 september 2015

Driebanden A-team op stoot tegen Bergum-A: 24 – 18

 

Het driebanden A-team liet er in de thuiswedstrijd tegen Bergum, voor de FFBC competitie, geen gras over groeien. Meteen van acquit scoorden de Drachsters er vrolijk oplos. Het moet gezegd, het zat de gasten ook niet mee. Daar tegenover stond dat de Drachtsters in een blakende vorm staken. Dit kwam nadrukkelijk tot uiting in het groot aantal overwinningen en de stand halverwege van 12 – 4.

Ook in het tweede deel viel er weinig te halen voor de gasten. Opmerkelijk was dat die een gelijke score opleverde: 12 – 4. Door dit resultaat werd de eindstand bepaald op 14 – 8.

Jitze Wijbenga en Martin Liefrink waren de prima vervangers voor Jan Hovenga en Hans Veugelers. Martin Liefrink en Gerard Beerling wisten een partij te winnen in resp. 13 en 14 brt.

 

De individuele resultaten:

 

Gerard Beerling: 8 pnt, 40 car. in 90 brt, moy: 0.444

Martin Liefrink: 6 pnt, 36 car. in 92 brt. moy: 0.391

Henk de Vries: 6 pnt, 35 car. in 98 brt. moy: 0.357

Jitze Wijbenga; 4 pnt. 31 car. In 89 brt. moy: 0.348

 

Totaal: 24 pnt, 142 car. In 369 brt. Moy: 0.385

 


 

 

24 september 2015

Drachten-B en Bergum-B komen remise overeen: 16 – 16

 

Het Drachtster driebanden B-team snoepte, voor de FFBC competitie, in de uitwedstrijd 1 punt af van Bergum-B. Door beide teams werden om beurten partijen gewonnen, waardoor het de hele wedstrijd spannend bleef.

Wel had het geheel een vlot verloop, waardoor gepauzeerd werd toen er al ¾ van de wedstrijd opzat. Daardoor konden de Drachtsters, met een punt rijker, al vroeg huiswaarts. Voor Drachten wonnen zowel captain Romke Overzet, als Peter Hoekstra, Eppie Betten en Sijtze van der Molen elk 2 van de 4 partijen.