Driebanden 2018-2019 

28 maart 2019

Drachten-A verliest en mist driebanden kampioenschap

 

De met spanning tegemoet ziende laatste wedstrijd voor de FFBC-competitie Dokkum-B – Drachten-A liep uit op een deceptie voor het A-team. Bij winst was het kampioenschap veilig gesteld. Echter, door een teleurstellende 19-13 nederlaag gaat het kampioenschap aan hun neus voorbij en kan het A-team van Burgum de vlag hijsen. Door deze nederlaag komt Drachten-A één punt tekort. Frans Paludanis won drie en Henk de Vries twee partijen. Ron Mulder moest genoegen nemen met één keer winst en Jan Hovenga kwam niet verder dan een remise.

 

Driebandenteams Drachten-B en Dokkum-A komen remise overeen: 16-16

 

De laatste wedstrijd voor de FFBC-competitie van dit seizoen tussen Drachten-B en Dokkum-A was er één om des keizers baard. Voor de in de middenmoot staande teams was er niets meer te winnen. Deze gedachte en houding kenmerkte de krachtmeting. Het was gezelligheid en vriendelijkheid troef. Ja, er werd nog wel gebiljart. Dan werd nog wel een goede wil getoond, maar echt gestreden werd er niet. Dit kwam ook tot uiting in de moyennes van beide teams: Drachten 0.254 en Dokkum 0.296.

 

Bij binnenkomst van de Dokkumers was al af te zien dat ze kwamen voor een gezellige dag en dat er ook nog zou worden gebiljart. Daarvoor hadden ze de keus meegebracht. Vandaar dat het geen partijen werden op het scherpst van de snede. Neen, ontspanning vierde de boventoon. Zo werden door beide partijen gezapig afgewerkt, met hier en daar een opleving. Dat het einde kwam met een remise was niet helemaal voorzien, maar paste prima in het beeld van de wedstrijd. Voor Drachten wonnen Kees Kooijman en Henk de Groot drie partijen, terwijl captain Eppie Betten en Romke Overzet bleven steken op één winstpartij.  Romke was in zijn partij tegen Meindert Postma niet gelukkig. De laatste maakte in de vijfde en zevende beurt een serie van vier caramboles en trok zo de winst naar zich toe.

Klaas Dokter was bij Dokkum wel gebrand op een goed resultaat. Die houding werd beloond met winst in alle vier partijen en het hoogste moyenne van 0.417. Ook de hoogste serie met vijf caramboles werd door hem gemaakt. Tekenend was dat verder niemand aan een moyenne kwam van 0.3. Ale Visser won twee keer en Tjeerd Terpstra en Meindert Postma ieder één keer.

 

Het biljarten was een mooie onderbreking van de dag. Het koffiedrinken met cake vormde het hoogtepunt van de dag voor de teams. Voor de Dokkumers kwam daar de lunch bij De Lachende Koe als tweede hoogtepunt nog bij.

DriebandenDrachtenB-DokkumA28-3-2019-4.jpg


14 maart 2019

Drachten-B kan kampioenaspiraties van Burgum-A niet verstoren.

 

Het was nog vroeg toen het Drachtster driebanden B-team voor de FFBC competitie gastvrij werd ontvangen door het Burgumer A-team. De mannen van de thuisclub zaten al klaar voor de grote match. Het was vriendelijkheid troef. Begrijpelijk, want de Burgumers konden in hun laatste wedstrijd zich geen misstap veroorloven in de strijd om het kampioenschap. Hun koppositie is wankel met één punt voorsprong op Drachten-A en een wedstrijd meer gespeeld. Een verliespartij zou desastreus zijn.  Verrassend was dat Jelle van der Leest weer aan het biljart stond na een ingrijpende heupoperatie. Nog wel met één kruk, maar pijnvrij.

 

Na de koffie met cake ging de thuisclub als een raket. Er was geen houden aan voor de arme Drachtsters. Alleen Henk de Groot fungeerde als stoorzender met een winstpartij en een remise. De overige drie teamgenoten moesten in de eerste en tweede ronde het onderspit delven.

 

In de pauze werden de gasten weer in de watten gelegd, met een aperitiefje en een verrukkelijke maaltijd voor een hele schoolklas. De buikjes werden dan ook flink rond gegeten. Het was toen eigenlijk tijd voor een siësta, maar daar had Burgum geen boodschap aan. Aantreden was het commando. Burgum trachtte op de ingeslagen weg voort te gaan, maar de gasten wensten zich niet zo maar naar de slachtbank te laten leiden. Neen, er werd meer tegenstand geboden. Cees Kooijman en Romke Overzet vochten als leeuwen, met als beloning voor Cees en Henk de Groot eenmaal en voor Romke twee keer winst. Medelijden was er voor captain Eppie Betten. Hij verloor alle vier partijen.

 

Dat betekende een 21 – 11 einduitslag, waardoor Burgum-A in de race blijft voor het kampioenschap. De hoop was toen gevestigd op hun B-team dat het in Drachten moest opnemen tegen Drachten-A. Helaas voor hen, tijdens het afscheid met een kop koffie kwam het bericht door dat het Drachtster A-team met 18 – 14 de Burgumers hadden geklopt. Wanneer het A-team de laatste wedstrijd tegen Dokkum-A wint kan de kampioenvlag worden gehesen.  

 

De individuele resultaten:

 

Henk de Groot, 29 car. in 98 brt, moy. 0.296

Romke Overzet, 23 car. in 98 brt, moy. 0.284

Cees Kooijman, 21 car. in 101 brt, moy. 0.208

Eppie Betten, 19 car. in 82 brt, moy. 0.232 

DriebandenDokkumA-DrachtenB14maart2019-1.jpg


14 maart 2019

Het A-team zet met overwinning op Burgum B de spannende kampioensrace voort

 

In eigen huis werd Burgum B  op zij gezet door de Drachtsters met een 18 - 14 overwinning. Het kampioenschap hangt nu van het resultaat in de laatste wedstrijd tegen Dokkum B af.

 

DriebandenBurgumA-DrachtenB14maart2019.jpg


14 februari 2019

Driebanden B-team kon A-team niet afstoppen: 22 – 10

 

De opzet van Drachtster driebanden B-team was om voor de FFBC competitie het A-team pootje te lichten. Die opzet verviel al snel in duigen, doordat de kampioenskandidaat nummer één furieus van start ging met drie overtuigende zeges. Het B-team bleef wel praatjes houden, maar het was veel lawaai en weinig resultaat. Tijdens een koffie tussenstop bleek dat de moed nog niet in de schoenen was gezonken. Ondanks de grootspraak van de grote broeders overtuigden de voornemens van het kleine broertje. En inderdaad er werden kleine succesjes  geboekt met twee overwinningen. Daar bleef het bij, met als resultaat een 12 – 4 stand halverwege.

 

In het tweede deel weer heel veel bombarie van beide teams, maar het grote broertje bleef winnen. Al was het iets minder overtuigend. Toen het vuur hun even na aan de schenen werd gelegd sloegen ze ongenadig toe. Het B-team moest lijdzaam toezien dat ze werden overvleugeld. Hier en daar waren er enige oprispingen, maar aan het eind van de streep stond 22 – 10. Hiermee zette het A-team een forse stap naar het kampioenschap van de FFBC competitie.

 

Henk de Vries was ongenaakbaar met vier zeges en een moyenne van 0.505. Telkens wanneer een tegenstander enige weerstand durfde bieden sloeg hij genadeloos toe. Okke Booij begon overtuigend tegen de arme Kees Kooijman. Achttien beurten mocht Kees als sparringpartner fungeren. Okke werd wat overmoedig. Dat kwam hem te staan op een tik om de oren van Eppie Betten en Henk de Groot. Frans Paludanis dacht de B-jongetjes wel even les te geven. Die overmoed kwam hem duur te staan tegen Eppie Betten en Peter Hoekstra. Schoorvoetend droop hij af toen hij het onderspit moest delven. Weg branie. Ron Mulder bleef als enig A-team lid bescheiden. Hij bezigde niet de blufferige taal van zijn teamgenoten, maar liet de keu en de ballen het werk laten doen. Dat bracht hem drie overwinningen. Alleen Kees Kooijman kon hij niet bedwingen. 

 

Captain Eppie Betten van het B-team gaf het goede voorbeeld met twee zeges, beide in 24 beurten. Peter Hoekstra, Kees Kooijman en Henk de Groot hadden het meest te kampen met het pechduiveltje. Ze wonnen elk één keer. De ballen scheerden rakelings langs, klosten of waren niet hard genoeg gestoten. Domme pech en daarmee zwijnden de grote jongens. 

 

Achteraf werd het B-team afgebluft door het verbale geweld. Jammer, want naderhand geoordeeld had er meer in gezeten. Het grote verschil tussen de beide teams was de bezetting van de schouder. Op die van het A-team rustte een engeltje en van het B-team het pechduiveltje. 

 

Ondanks de grote rivaliteit tussen de beide teams heerste er de hele dag een prima sfeer. Er is heel wat afgelachen. Het B-team toonde aan niet haatdragend te zijn. Sportief werd het A-team gefeliciteerd met de overwinning en hen veel succes gewenst op de weg naar het kampioenschap van de FFBC.

 

De individuele resultaten:

A-team

Henk de Vries, 46 car, in 91 brt, moy 0.505

Ron Mulder, 27 car, in 90 brt, moy 0.3

Okke Booij, 38 car, in 96 brt, moy 0.396

Fran Paludanis, 29, car, in 104 brt, moy 0.279

 

B-team

Eppie Betten, 35 car, in 92 brt, moy 0.38

Peter Hoekstra, 32 car, in 94 brt, moy 0.34

Henk de Groot, 25 car, in 87 brt, moy 0.287

Kees Kooijman, 21 car, in 108 brt, moy 0194

DriebandenDrachtenA-DrachtenB14-2-2019.jpg


 

1 februari 2019

Drachten-A wint in Burgum van Burgum-A: 14 – 18

 

Het werd een titanenstrijd in Burgum tussen de beide koplopers, met acht punten, in de FFBC driebanden competitie. Drachten begon furieus. In de eerste ronde werd één keer verloren en drie keer gewonnen. In de tweede ronde was precies andersom. Omdat het geheel vlotjes verliep werd er voor de pauze nog een wedstrijd gespeeld.

 

In de ochtendsessie wist Ron Mulder beide partijen te winnen. Frans Paludanus had het moeilijk. Het zweet parelde dik tussen zijn dunne haren. Het wilde maar niet lukken. Frans verloor voor de pauze al zijn drie partijen. Ook bij Jan Hovenga liep het niet naar wens. Hij won slechts één van de drie partijen. Het was bij Jan allemaal net niet. Jan werd er een beetje moedeloos van. Een beetje? Wel twee beetjes! Okke Booij wist even niet wat hij zag in zijn eerste partij. Voor hij met zijn ogen kon knipperen had hij al een achterstand van vijf caramboles. Maar hij toonde karakter door van uit die achterstand zijn partij toch nog te winnen. Zijn tweede partij ging wel verloren.

 

Toen de pauze was aangebroken probeerde Frans Paludanus, met zijn Haagse bluf, ons wijs te maken dat hij het menu samen met de kok samengesteld en geregeld had. Maar toen het op betalen aankwam wist hij ineens van niets. Het positieve was dat we heerlijk hebben gegeten.

 

Na die pauze wist Frans zijn partij in winst om te zetten. Zo ook Jan Hovenga in een partij met twee gezichten. Na negentien beurten was de stand 10 tegen 2. Jan had het al opgegeven. Maar toen kwam er een ommezwaai. Hij maakte uit het niets een serie van vier. Jan was daarna helemaal los en won tenslotte met 12 tegen 11.

Ron Mulder moest zijn laatste partij toch nog prijs geven aan Klaas Dijkman, die overigens niet best speelde deze dag. Okke won na de pauze beide partijen en zo won Drachten deze thriller met 18 tegen 14. Door dit resultaat is Drachten-A nu alleen koploper met tien punten.

 

De moyennes:

Okke Booij 0.422

Ron Mulder 0.350

Jan Hovenga 0.336

Frans Paludanus 0.25

 

Het gedetailleerde uitslag formulier:

DriebandenBUrgumA-DrachtenA31-1-2019.jpg


31 januari 2019

Driebanden winst van B-team op Burgum-B: 18 – 14

 

Op voorhand leek het een makkie te worden, de FFBC-driebanden thuiswedstrijd  tegen het bijna onderaan staande B-team van Burgum. Daarbij werd vergeten dat het Drachtster B-team maar één punt boven de opponent op de vierde plaats bivakkeerde. De beide teams gaven elkaar dan ook weinig toe. De eerste helft werd bijna logisch afgesloten met een gelijke stand: 8-8.

 

Na de koffie met cake in het restaurant van @Holdert waren er in de eerste partijen al tekenen dat het niet een wedstrijd op hoog niveau zou gaan worden. De meeste partijen eindigden in of tegen de maximaal dertig beurten. Naar gelang de wedstrijd vorderde zaten er voor beide teams mondjesmaat toch een aantal goede partijen tussen. In het tweede deel van de wedstrijd nam de thuisclub een kleine voorsprong, die ze tot het einde verdedigden tot de eindstand 18 – 14.

 

Captain Eppie Betten gaf het goede voorbeeld met drie zeges. Peter Hoekstra, de kampioen van Smallingerland Willem Tjeerdsma en Henk de Groot moesten genoegen nemen met ieder twee winstpartijen. Peter Hoekstra wist de hoogste serie met vijf caramboles te maken.

 

Voor Burgum was Rikke van der Veen het goudhaantje met het maximum van vier overwinningen. Ariën Weima, Pieter Rozenga en Ale Postma bleven steken op ieder één zege.

De dag werd afgesloten met koffie en cake in het restaurant. Toen kwamen de (Burgumer) verhalen los. Het werd zelfs luidruchtig. Ook daaruit bleek dat er een geanimeerde stemming heerste bij de beide teams. De Burgumers gaven duidelijk aan dat ze een prachtige dag hadden gehad in Drachten, en toonden zich daarmee sportieve verliezers te zijn. Door deze zege is het Drachtster B-team nu drie punten los van Burgum-B.

Zie uitslagformulier hieronder.

 

De individuele resultaten Drachten-B:

Eppie Betten, 6 pnt, 35 caramboles, 103 brt, moy 0.34

Peter Hoekstra,4 pnt, 39 caramboles, 107 brt, moy 0.364

Henk de Groot, 4 pnt, 24 caramboles, 99 brt, moy 0.242

Willem Tjeerdsma, 4 pnt, 24 caramboles, 102 brt, moy 0.235

Team, 18 pnt, 122 caramboles, 411 brt, moy 0.297

 

Burgum-B

Rikke van der Veen, 8 pnt, 29 caramboles, 111 brt, moy 0.261

Ale Postma, 2 pnt, 23 caramboles, 89 brt, moy 0.258

Ariën Weima, 2 pnt, 23 caramboles, 95 brt, moy 0.242

Pieter Rozenga, 2 pnt, 24 caramboles, 116 brt, moy 0.207

Team, 14 pnt, 99 caramboles, 411 brt, moy 0.241

 

Het gedetailleerde uitslag formulier:

DriebandenDrachtenB-BurgumB31januari2019.jpg


 

23 januari 2019

Driebanden  A- team wint van Dokkum A: 13 – 19

 

Om 8.45 uur (donderdag 17 januari) kwam het Drachtster driebanden A-team aan bij de biljartzaal in Dokkum. Ze werden bijna voor de deur afgezet door Jitze Wijbenga, voordat hij  zijn auto naar de parkeerplaats reed. Na de koffie, met een klein koekje, begon voor de FFBC-competitie de strijd met de Dokkumers. De Drachtsters begonnen zeer sterk aan de wedstrijd, waardoor de ochtendsessie met een ruime voorsprong werd afgesloten.

Henk de Vries en Frans Paludanus wonnen hun twee partijen, terwijl Okke Booij en Jitze Wijbenga elk een partij wonnen, zodat de Drachtsters met een 12 - 4 voorsprong naar de Koffie Pot afreisden voor het middagmaal. In het tweede deel was er meer evenwicht. Het meest bijzondere was dat Meindert Postma (ziekte van Parkinson ) Okke Booij in de kou liet staan met een eindserie van drie caramboles. Ook Henk de Vries keek beteuterd toen hij gedeclasseerd werd door een eindserie van vier caramboles van dezelfde speler.

Ook van Drachtster zijde werden er series gemaakt van drie en vier caramboles. Henk de Vries spande de kroon met een serie van vijf. Dit geeft aan dat er goed werd gespeeld. Het was dan ook terecht dat het driebanden A- team een 13 – 19 zege meenam naar Drachten.

De individuele resultaten:

Henk de Vries, 6 pnt, moy, 0.409
Jitze Wijbenga, 6 pnt, moy, 0.364
Frans Paludanis, 5 pnt, moy, 0.398
Okke Booij, 2 pnt, moy, 0.322

De uitslag:

DriebandenDokkumA-DrachtenA17-01-2019.jpg


18 januari 2019

Driebanden B-team wint fors van Dokkum-B: 21  - 11

 

Voor de FFBC-competitie kwam Drachten-B in eigen huis op volle oorlogssterkte aan de start tegen Dokkum-B. Het team bestond uit: Romke Overzet, Willem Tjeerdsma, Peter Hoekstra en captain Eppie Betten. Ook de tegenstander had niets aan het toeval overgelaten en stuurde eveneens hun sterkste spelers: Herre Reitsma, Auke Boomsma, Evert Dam en captain Cor Kroonen. De spelers kennen elkaar door en door, veel verrassingen komen er dan ook bijna nooit uit de bus. Trouwens, Evert Dam was een nieuwe speler in het Dokkumer team. Dat was dus even afwachten, een soort geheim wapen. Er ontspon zich weer een enthousiaste- en sportieve strijd met uitschieters naar boven en naar beneden. Schitterende caramboles zagen het levenslicht op de Drachtsters groene lakens en natuurlijk afgewisseld met even zovele afschuwelijke blunders en onvoorstelbare missers.

 

Het werd al vrij snel duidelijk dat het thuisspelende team de overhand kreeg. Toch het voordeel van een thuiswedstrijd, vraag je je dan af? Peter Hoekstra probeerde ook weer eens een hele dag mee te draaien, ondanks het feit dat hij fysiek nog lang niet 100% is. Het viel allemaal gelukkig mee. Alleen de laatste partij was eigenlijk één teveel. De drive was er bij hem toen helemaal uit. 

Eppie Betten en Peter Hoekstra wonnen allebei drie partijen en verloren er één, terwijl Willem Tjeerdsma er twee won en één gelijk speelde. “Good old” Romke Overzet won twee partijen en verloor er ook twee.

 

Onderstaand de individuele resultaten:

 

Eppie Betten, 6 pnt, moy. 0,514 car. (de hoogste)

Peter Hoekstra, 6 pnt. moy. 0,484 car.

Willem Tjeerdsma, 5 pnt. moy. 0,193 car.

Romke Overzet, 4 pnt. moy. 0,265 car.

Het uitslagenformulier:

DriebandenDrachtenB-DokkumB17januari2019-1.jpg


30 november 2018

Driebanden B-team verliest in Dokkum: 18 – 14

 

Het Drachtster driebanden B-team moest voor de FFBC-competitie in Dokkum lijdzaam toezien dat ze door Dokkum-A getrakteerd werd op een nederlaag. Het was nipt, mede doordat er een glansrol was weggelegd voor Dokkumer Tjeerd Terpstra. Hij won drie partijen en dwong een remise af. Meindert Postma en Klaas Dokter wonnen ieder twee keer en Ale Visser was één keer succesvol met een zege en een remise.

Van de Drachtsters speelde Eppie Betten een merkwaardige rol. Nadat hij in tien beurten klop had gekregen van Terpstra haalde hij zijn gram tegen Postma door hem in twaalf beurten van de tafel te vegen. Postma maakte geen enkele carambole. Dit  overkwam de teamcaptain zelf tegen Klaas Dokter, maar nu na drie en twintig beurten: 11 – 0! Eppie speelde nog wel een keer gelijk. Ook met Kees Kooijman wilde het niet vlotten, hij won één keer en sleepte een remise uit het vuur. Willem Tjeerdsma en Romke Overzet wonnen ieder twee keer. Er zijn zo van die dagen dat het niet gaat zoals je graag zou willen. Dit was nu het geval voor het B-team in Dokkum.

DriebandenDokkumA-DrachtenB29november2018.jpg

29 november 2018

BCDC Drachten A  wint ruimschoots van Dokkum  B: 20 – 12.

 

Voor de driebanden wedstrijd in de FFBC competitie kwam Dokkum B  met goede bedoelingen naar Drachten. Maar de spelers van Drachten A hadden eveneens dezelfde intentie. Mede daardoor liep het anders voor de Dokkumers dan ze hadden gehoopt. De twee matadoren Cor Kroonen en Auke Boomsma konden maar niet in hun spel komen. Cor bleef met één winstpartij en een moyenne van 0.216 ver beneden zijn kunnen. Auke bleef zelfs puntloos met een moyenne van slechts 0.198. Dan Herre Reitsma van Dokkum. Hij won alle vier partijen met een prima moyenne van 0.386. Jappie Jongsma moest genoegen nemen met twee gelijke spelen.

Dan onze spelers. Onze turbo Henk de Vries vergaarde dit keer, ver beneden zijn stand, slechts drie punten maar wel met een moyenne van 0.352. Ron Mulder deed  het prima  met twee gewonnen partijen, een remise en een moyenne van  0.347. Okke Booij verbaasde zichzelf. In de voorgaande wedstrijd behaalde hij geen enkel punt en nu won hij zo maar drie partijen, waarvan één in elf beurten en een moyenne over zijn vier partijen van 0.4. Daarbij moet opgemerkt worden dat Okke getergd was door een nederlaag in dertien beurten. Hij haalde zijn gram met een zege in elf beurten. Ook Jan Hovenga presteerde prima. Hij begon wat stroef maar uiteindelijk won Jan ook drie partijen en een prachtig moyenne van 0.416. Zo stelden de Drachtsters orde op zaken door de 20 – 12 winst op Dokkum A .

DriebandenDrachtenA-DokkumB29november2018.jpg

 

15 november 2018
Driebanden B-team kreeg klop van Burgum-A: 14 – 18

 

De Drachtsters waren op voorhand verwachtingsvol voor de FFBC driebandenwedstrijd tegen Burgum-A. Ze waren niet onder de indruk van de grote meneren in het driebandenspel Klaas Dijkman, Jelle van der Leest en Oebele Hempenius. Respect voor hen dat was er wel. Het bleek dat het ook maar gewone mensen zijn die goed kunnen biljarten maar ook kunnen verliezen. Dat bleek. Maar het moet worden erkend, in het verloop van de strijd gingen alle registers open van de Burgumers. De Drachtsters bleken het niet te kunnen bolwerken tegen zoveel geweld, al was het verlies aan het eind van de streep nog alleszins dragelijk.

 

Oebele Hempenius won voor Burgum drie partijen, terwijl Klaas Dijkman, Jelle van der Leest en Paul Zwart twee zeges boekten. Daar stonden voor de Drachtsters drie winstpartijen van Gerard Beerling, Peter Hoekstra en Willem Tjeerdsma tegenover. Henk de Groot had geen goede dag en moest genoegen nemen met één winstpartij. Willem Tjeerdsma wist Oebele Hempenius  in acht beurten te kloppen en slachtofferde vervolgens Klaas Dijkman in twintig beurten.

 

Jammer van dit verlies voor de thuisclub, die nu even moet plaatsnemen aan de zijlijn. Maar echt verloren is er nog niets, de competitie duurt nog lang. Er zijn nog herstel mogelijkheden genoeg om een gooi te doen naar het kampioenschap.

 

Drachten speelde met een moyenne van 0.362 en Burgum met 0.416.

 

Voor details: zie het wedstrijdformulier hieronder

              Formulier FFBC 3 banden competitie
BCDC Drachten B Burgum A  Datum 15-11-2018
car car brt uitslag thuis gast thuis gast thuis gast thuis gast
Naam thuisclub pnt pnt h.s h.s Factor factor moy moy
P Hoekstra 12 K Dijkman 18 30 10 14 2 0 2 3 1,500 1,000 0,50000 0,46667
J vd Leest 15 30 8 11 0 2 2 2 1,500 1,200 0,40000 0,44000
O Hempenius 12 27 8 12 0 2 1 3 1,500 1,500 0,44444 0,66667
P Zwart 8 21 12 3 2 0 3 1 1,500 2,250 0,85714 0,32143
G Beerling 11 K Dijkman 18 30 7 17 0 2 2 4 1,636 1,000 0,38173 0,56667
J vd Leest 15 16 11 1 2 0 2 1 1,636 1,200 1,12475 0,07500
O Hempenius 12 20 9 12 0 2 2 3 1,636 1,500 0,73620 0,90000
P Zwart 8 22 11 0 2 0 2 0 1,636 2,250 0,81800 0,00000
   
H de Groot 9 K dijkman 18 30 6 13 0 2 2 3 2,000 1,000 0,40000 0,43333
J vd Leest 15 22 9 5 2 0 3 2 2,000 1,200 0,81818 0,27273
O Hempenius 12 25 5 12 0 2 2 3 2,000 1,500 0,40000 0,72000
P Zwart 8 14 5 8 0 2 2 2 2,000 2,250 0,71429 1,28571
   
W Tjeerdsma 9 K dijkman 18 10 9 8 2 0 4 3 2,000 1,000 1,80000 0,80000
J vd Leest 15 21 5 15 0 2 2 5 2,000 1,200 0,47619 0,85714
O hempenius 12 8 9 11 2 0 2 4 2,000 1,500 2,25000 2,06250
P Zwart 8 30 5 6 0 2 2 1 2,000 2,250 0,33333 0,45000
pnt pnt
Naam P Hoekstra Naam K Dijkman
Punten 2 0 0 2 4 punten 0 2 2 0 4
Carmb 38 brt 108 moy 0,352 caramb 52 brt 100 moy 0,520
Naam G Beerling naam J vd Leest
Punten 0 2 0 2 4 punten 2 0 0 2 4
caramb 38 brt 88 moy 0,432 caramb 32 brt 89 moy 0,360
Naam H de Groot naam O Hempenius
punten 0 2 0 0 2 punten 2 2 2 0 6
caramb 25 brt 91 moy 0,275 caramb 47 brt 80 moy 0,588
Naam W Tjeerdsma naam P Zwart
punten 2 0 2 0 4 punten 0 0 2 2 4
caramb 28 brt 69 moy 0,406 caramb 17 brt 87 moy 0,195
       Team    Team
caramb 129 brt 356 moy 0,362 14 caramb 148 brt 356 moy 0,416 18

 

Drachten-A won voor de FFBC competitie de uitwedstrijd van Burgum-B met 15 – 17

 

‘Het was een slechte wedstrijd,’ vond Jitze Wijbenga na de slag in Burgum. ‘Het was helemaal niks,’ versterkte hij zijn openingsopmerking. Hoe het ook zij, hij won wel drie van de vier partijen en was daarmee de succesvolste Drachtster. Henk de Vries en Frans Paludanis wonnen twee keer, terwijl Ron Mulder een zege en een remise uit het vuur sleepte. Ron leverde wel een prima prestatie door Rikkert van de Veen in dertien beurten te kloppen. Dat het van beide zijden geen goede wedstrijd was wordt aangetoond door de moyennes van beide clubs: Burgum 0.224 en Drachten 0.285.

 

Het wedstrijdformulier is nog niet ontvangen.

 

18 oktober 2018

BCDC Drachten B -BCDC Drachten A eindigt in remise: 16 – 16

De snelste partij werd gespeeld door Jan Hovenga (8 beurten, moyenne 1,5) tegen Peter Hoekstra. Op zijn beurt werd Jan Hovenga in een snelle partij van het biljartlaken gespeeld door Gerard Beerling (11 caramboles in 10 beurten). Okke Booij had vandaag moeite met scoren, mogelijk veroorzaakt door het vernieuwde wedstrijdformulier, dat de tussenstanden niet juist weergaf. Toen het probleem met het wedstrijdformulier eindelijk was opgelost, kon hij helaas toch zijn concentratie niet meer terugvinden.

Jitze Wijbenga wist voor het A-team al zijn wedstrijden winnend af te sluiten.

In de Holdert eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een voor beide partijen bevredigende remise.

 

Het wedstrijdformulier:

DriebandenDtrachtenB-DrachtenA18oktober2018.jpg


 

28 september 2018

De driebanden wedstrijden van donderdag 27 september:

BC DC Drachten-A - Burgum-A eindigt in remise: 16 – 16

De driebandenwedstrijd tussen Drachten-A en Burgum-A voor de FFBC competitie startte met ontketende Burgumers. Door die overrompeling, moesten wij ons achter de oren krabben en vroeg het team zich af of ze wel wakker waren. Alleen Ron Mulder hield het hoofd koel door zijn eerste partij te winnen. Bovendien won Ron nog een partij met een moyenne van 1.059! De overige teamgenoten, Henk de Vries Frans Paludanus en Okke Booij, vochten meer tegen zichzelf. Toch kwam er een kentering, er kwam langzaam weer wat schot in.  Henk en Okke wonnen hun tweede partij. Helaas kon Frans zijn draai niet vinden. De morgen sessie werd dan ook afgesloten met een achterstand van 12 tegen 8.

Na de lunch ging het beter. De Burgumers hadden geluncht in de Lachende Koe. Dat was merkbaar bij enkele spelers. Een hoogtepunt was dat Ron grootmeester Klaas Dijkman van zijn vierde winstpartij wist af te houden. Frans liet na zijn drie verliespartijen partijen zien dat hij toch nog wel goed kan biljarten. Zijn vierde partij wist hij op grandioze wijze te winnen in 14 beurten met een moyenne van 1.286! Henk en Okke wonnen elk nog nog één partij waardoor de wedstrijd eindigde in een door Drachten zwaar bevochten remise: 16 -16.

DriebandenDrachtenA-BurgumA27september2018.jpg


Drachten-B wint van Burgum-B: 14 – 18

 

Voor de FFBC driebanden competitie nam het Drachtster B-team het in Burgum op tegen het B-team en kon met een 14 – 18  zege de thuisreis aanvaarden. Na het traditionele kop koffie met cake begon een boeiende en spannende strijd. Captain Eppie Betten had tegen Pieter Rozenga een goede start maar een minder goed vervolg. Wel bleef hij aan de goede kant van de score: 5-9. Invaller Kees Kooijman won afgetekend van Ariën Weima: 3-7. Helaas was Willem Tjeerdsma deze dag niet op stoot. Hij moest zich in de eerste partij met 8-7 gewonnen geven tegen Rikkert v.d. Veen. Good old Romke Overzet had tegen Arie Postma een prima start, zakte wat weg maar won wel: 5-6. De partij van Willem Tjeerdsma tegen Pieter Rozenga kende een onverwacht einde. Willem had een royale voorsprong toen Pieter in de 19e beurt aan alle illusies met een serie van vier caramboles een einde maakte: 8-8. 

Romke Overzet begon voortvarend in zijn partij tegen Ariën Weima, gaf daaraan een goed vervolg en won overtuigend: 2-8. Rikkert v.d. Veen en Eppie Betten speelden een pracht partij. Rikkert nam een voorsprong en dacht de buit binnen te hebben. Daar dacht Eppie anders over. Hij legde zijn tegenstander met 3-10 over de knie.

Na de voortreffelijke lunch was de schwung voor de Drachtster er wat uit. En als het dan niet gaat op techniek dan is er nog een remedie: strijd leveren. Nou dat deden de Drachtsters. Door twee zeges van Romke Overzet en Kees Kooijman kon uiteindelijk de 14 – 18 overwinning veilig worden gesteld. Een prachtig resultaat.

Goed gedaan jongens.

DriebandenBUrgumBA-DrachtenB27september2018.jpg13 september 2018

Kampioen driebanden B-team start in Dokkum met nederlaag: 20-12

 

Het driebanden kampioen B-team van BC DC Drachten moest voor de FFBC competitie in Dokkum lijdzaam toezien dat Dokkum-B de kampioensillusies van de Drachtsters drastisch verstoorde. Niet één van de Drachtsters haalde zijn normale vorm. En omdat, op een enkele uitzondering na, er maar weinig partijen van enig niveau waren is de conclusie gerechtvaardigd dat het om de groene lakens een armzalige vertoning was. Dankzij de gastvrijheid en de sportieve Dokkumers werd het voor beide partijen toch nog een leuke dag.

 

De anders zo constant spelende Willem Tjeerdsma kon ook al geen potten breken. Hij won één partij, maar moest in de overige drie zijn meerdere erkennen in zijn tegenstanders. Met captain Eppie Betten was het van hetzelfde laken een pak. Eén keer winst. Invaller Henk de Groot bleef steken op twee winstpartijen. Hij had de pech dat hij in zijn laatste partij de nastoot en daarmee de derde partijwinst miste. Good old Romke Overzet genoot volop van de dag. Niet het biljarten vormde voor hem het hoogtepunt, maar de voortreffelijke maaltijd in Dongerahiem! Hij raakte er niet over uitgepraat. Tussendoor won hij nog wel twee partijen, waarvan één in 14 beurten.

 

Het team bleef positief bleek op de terugreis naar Drachten. De overtuiging is dat nog niets is verloren en dat ze een hartig woordje willen meespreken in de strijd om het kampioenschap. 


Het driebanden A-team wint thuis van Dokkum A: 20-12

                                                                                        

Het biljartseizoen is weer begonnen en zo ook de FFBC-competitie. Voor de driebanden competitie ontving het A-team Dokkum- A. Nadat captain Okke de gasten en het eigen team, onder het genot van een kop koffie met een stukje cake, welkom had geheten werd de strijd op de groene lakens met elkaar aangebonden. Het was aanvankelijk schrikken, want onze ster, Henk de Vries, ging in de eerste partij ten onder met 1 – 9 in 12 beurten. Vervolgens verloor hij nog een partij. Maar natuurlijk herstelde Henk zich door zijn overige twee partijen winnen. Zijn dag moyenne 0.344.

Frans Paludanus begon ‘s morgens ook al aarzelend. Ook hij verloor twee partijen. De vermoedelijke oorzaak is dat hij al om 8 uur voor de deur van @Holdert stond te wachten. Maar het moet gezegd, ook hij  hervond zich in de middag door twee partijen met de prachtige moyennes van 0.429 en 0.545  te winnen. Okke Booij won weliswaar drie van de vier partijen, maar oh wat ging het stroef. Dat bewees zijn dag moyenne van 0.298.

Jan Hovenga begon ook aarzelend maar sloot overtuigend af met drie winstpartijen. Op zijn mooie dag moyenne van 0.414 mag hij best trots op zijn.

Samengevat, het begon ‘s morgens weinig overtuigend met een achterstand van 6 – 10. Na de lunch herstelde Drachten-A zich prima, met als resultaat een klinkende overwinning van 20 – 12 op de Dokkumers. Okkie is weer trots op het A-team.

DriebandenA-DokkumA13september2018.jpg