Uitwisselingen 2015-2016


 

17 maart 2016

Kleine winst van driebanders op Philips: 33 – 39

 

Tijden veranderen, evenals de biljartcapaciteiten van de driebandenspelers van Philips. Was het voorheen heel gewoon dat BC DC Drachten de ontmoetingen met royale cijfers won, daar is nu al geen sprake meer van. De oorzaak is niet dat de Drachtenspelers minder goed zijn gaan spelen, neen de spelers van Philips krijgen het driebandenspel steeds beter onder de knie. Ze zijn al zover gevorderd dat ze in het spoor blijven van hun opponenten. De laatste ontmoeting bij Philips gaf dit duidelijk aan. Na de eerste ronde was er zelfs nog evenwicht: 24 – 24. Vervolgens sloeg in de derde en laatste ronde de vermoeidheid toe bij de thuisclub en konden de gasten uitlopen naar 33 – 39.

 

Het zijn bijzonder plezierige ontmoetingen tussen BC DC Drachten en Philips. Dat geldt voor zowel de libre als de driebanden uitwisselingen. Beide clubs kijken er steeds weer naar uit. Al decennia lang. Er heerst tussen de beide clubs een gezonde en sportieve rivaliteit, maar ook respect en waardering voor elkaar. Dat geldt ook in de onderlinge partijen tegen elkaar. En naarmate de tijd vordert, worden, doordat de Philipsspelers steeds beter scoren, ook de partijen spannender. Het is niet meer een uitgemaakte zaak dat Drachten 'wel even' gaat winnen.

 

In zijn openingsspeech appelleerde voorzitter Jippe van der Galiën hier al aan. Hij wenste iedereen een prettige uitwisselingswedstrijd. Maar voegde er aan toe dat Philips zich niet zo maar gewonnen geeft. Dat kwam uit. De Philipsspelers gingen furieus van start. Vooral Romke Overzet, lid van BC DC Drachten, maar nu speler van Philips, had geen mededogen met zijn teamgenoten. Hij blonk uit door het verzilveren van uitermate ingewikkelde losse band caramboles. Het leverde hem niet alleen de titel 'losbandige' maar ook een flink aantal caramboles en 8 punten op. Ook Jippe van der Galiën en Jan van der Ploeg lieten zich niet onbetuigd met resp. 10 en 9 punten. Sjoerd de Graaf scoorde 4 punten en Jan Prakken en Doede van de Wal bleven steken op 2 en 0 punten. Dat laatste was maar goed ook voor BC Drachten, want anders waren ze mogelijk tegen een nederlaag aan gelopen.

 

Voor Drachten was Henk de Vries het meest waardevol met 9 punten. Gerrie Boonstra en Sipke Lindeboom scoorden 7 punten en Okke Booij en Martin Liefrink 6 punten, terwijl Henk de Groot hekkensluiter was met 4 punten.

 

Jan van der Ploeg maakte de meeste caramboles: 41, terwijl Martin Liefrink tot 39 kwam. Philips spelde met een moyenne van 0.271 en Drachten 0.332.

Doordat de eerste ontmoeting eindigde in een 49 – 23 zege voor Drachten, werd de eindstand na 2 ontmoetingen 88  – 56, in het voordeel van BC DC Drachten. Dit (grote) verschil kon wel een historisch zijn, want het zal niet verbazen dat de Philipsspelers in de toekomst meer tegenstand gaan bieden. Het maakt de toch al bijzondere en plezierige ontmoetingen er alleen maar leuker op.

 


29 oktober 2015

Driebanders boekten zege op Philips: 49 - 23

 

In de eerste uitwisselingswedstrijd van dit seizoen waren de driebanders gastheer van opponent Philips. Gastheer in een vreemd huis, want ook de thuiswedstrijden worden door BC DC Drachten gespeeld in de accommodatie van Philips. Het was aanvankelijk voor de gastheren flink wennen aan de lagere en anders lopende biljarts. Na een gewenningsproces waren de Drachtsters niet meer te houden. Aanvankelijk boekte de scheerapparatenboys een aantal verrassende resultaten. Het offensief verbleekte echter toen de @Holdert bewoners zich beter thuis voelden. De score liep vervolgens hoog op.

 

Het is niet zo verwonderlijk dat de driebandenspelers van Philips een nederlaag kregen te slikken. Omdat zij vrijwel nooit deze spelsoort beoefenen is het moeilijk om goed tegenstand te bieden aan spelers die deze spelsoort wel regelmatig beoefenen. Daarom is bewondering op z'n plaats voor die Philipsspelers die de moed hebben om hiervoor in het strijdperk te treden.

 

Hoewel onwennig vanwege de spelsoort kwamen ze toch wel tot goede prestaties. Zo wist Jan van der Ploeg 4 van de 6 partijen te winnen. Sjoerd de Graaf kwam tot 3 keer winst, terwijl Jippe van der Galiën 2 keer won en Romke Overzet en Henk Heuvelink ieder 1 keer. Van der Wal kwam tot 1 remise.

 

De Philips biljarters werden mede op de pijnbank gelegd door 2 goudhaantjes: Sijtze van der Molen en Okke Booij. Zij gunden hun 6 tegenstanders geen enkel punt. Good old Sipke Lindeboom deed weinig voor hun onder met 5 overwinningen. Iets minder last hadden de Philipsmannen van Martin Liefrink en Henk de Groot. Zij bleven bescheiden met 3 zeges. Gerrie Boonstra had niet zijn avond. Hij won 1 partij en boekte nog een remise.

 

De resultaten:

 

Sijtze van der Molen, 12 pnt, 41 car, in 88 brt, moy 0.466

Okke Booij, 12 pnt, 12 pnt, 39 car, in 94 brt, moy 0.415

Sipke Lindeboom, 10 pnt, 35 car, in 71 brt, moy 0.493

Martin Liefrink, 6 pnt, 36 car, in78 brt, moy 0.462

Henk de Groot, 6 pnt, 28 car, in 89 brt, moy 0.315

Gerrie Boonstra, 3 pnt, 22 car, in 97 brt, moy 0.227

 

Het team moyenne was: 0.389

 

Het team moyenne van Philips was: 0.238