20 Beurten Driebanden 2021/22


9 november 2021

Eugene Tjon Ajoe verbaast iedereen met driebandentoernooiwinst

 

De corona maatregelen lieten het toe dat dit jaar op 9 november het derde 20-beurten toernooi kon worden georganiseerd. Er hadden zich zevenentwintig driebanders aangemeld. Die maakten er een ongemeen spannend toernooi van. Die spanning bleef tot bijna de laatste stoot. Want in de vierde ronde werd door de titelkandidaten alles over de kop gegooid met een apotheose die Hitchcock niet zou kunnen bedenken.

 

Het begin van het toernooi was ongewoon. Door voorzitter Renze van der Lei werd Jaap Knol in het zonnetje gezet en benoemd tot lid van verdienste. (zie: informatie/ Jaap Knol lid van verdienste). Het leek op voorhand het hoogtepunt te zijn van de dag. Maar dat pakte anders uit. Er volgden nog talloze hoogtepunten. In de eerste ronde waren de prestaties nogal wisselend. Zo maakte de latere winnaar 0 caramboles. Wilde Sijtze van de Molen met 14 caramboles even laten zien dat alleen hij titelkandidaat was. De hoogmoed steeg hem kennelijk naar het hoofd, want in de tweede ronde bleef hij steken op 6 caramboles. Weg titelaspiraties. ‘Dat is typisch driebanden,’ gaf hij als verklaring. Er dienden zich nieuwe kandidaten aan en anderen verloren terrein.

 

Na de derde ronde kwam er meer tekening in de krachtsverhoudingen. Jitze Wijbenga, Eppie Betten, Jan de Vries en Henk Nouta legden beslag op de eerste plaatsen. De foto’s werden alvast gemaakt. Zoals het hele toernooi vol verrassingen zat, zo verliep ook de vierde ronde. De enige die stand hield was Jan de Vries. Hij hield zijn tweede plaats vast. Jitze Wijbenga verspeelde zijn kans, Eppie Betten had een mindere ronde en voor het nieuwe bestuurslid Henk Nouta werd de druk te groot. En waar deelnemers verloren dienden zich nieuwe verrassingen aan. Zo maakte Tjan Luong in de vierde ronde maar liefst 16 caramboles. De hoogste van de dag. Joop Wolters en Henk de Groot klommen naar plaats vier en vijf.

HenkNouta2.jpg

Henk Nouta, het nieuwe bestuurslid


De grootste verrassing was Eugene Tjon Ajoe. De man die dagelijks veel plezier beleeft aan het biljartspel. En altijd zijn uiterste best doet om beter te worden. Het lukt de ene keer beter dan de andere. Daarbij wordt Tjon gesteund door leden die hem naar grotere hoogten willen brengen. Ondanks dat lacht hij meer dan dat hij caramboles maakt. De leden die hem regelmatig bijstaan stimuleerden hem om mee te doen met het driebandentoernooi. Hij gehoorzaamde. Zijn handicap was drie caramboles. De eerste ronde eindigde op zijn Tjons met 0 caramboles en veel gelach. Vervolgens maakte hij er twee en zeven. Het was de opmaat naar zijn laatste ronde. Op dat moment had Tjon met drie caramboles procentueel de hoogste serie al op zijn naam staan. Het werd een legendarische vierde ronde.

TjonAjoe.jpg

Tjon Ajoe bezig aan zijn legendarisch toernooi


Het liep als trein. Alles wat hij raakte was raak. Hij maakte de onwaarschijnlijk geachte hoogste serie met zes caramboles. De hoogste van de dag. De ronde eindigde Tjon met maar liefst acht caramboles. Daarmee was hij niet alleen toernooi winnaar maar nam ook de prijs voor de hoogste serie mee naar huis.

tjon.jpg

Schaterlachend nam hij beide prijzen in ontvangst.


Het was een apotheose zoals Hitchkock niet zou kunnen bedenken. Zelden vertoond.

De uitslag:

20-beurtendriebandennovember2021-1.jpg

Voor de tweede keer behoorde Hans Dekker tot de deelnemers. Hans is al bijna drie jaar lid van de club, maar komt onregelmatig biljarten. Dit heeft te maken met het feit dat de Houtigehager als het even kan er met zijn vrouw in de camper op uit trekt. ‘In de wintermaanden zijn wij thuis, maar zo gauw de zon enige kracht krijgt starten we de motor en trekken we er op uit’, verklaart hij die afwezigheid. Wel heeft hij het zeer naar zijn zin bij de club. ‘Ik spreek mijn bewondering uit voor deze toernooidagen. Alles is perfect geregeld, de deelnemers zijn zeer bereidwillig’. Op prijs stelt hij dat ondanks de corona maatregelen er toch bij de balie in het restaurant nog iets te drinken gehaald kan worden. Prettig ervaart Hans dat de leden geïnformeerd worden per email en de website.