DRIEBANDEN KAMPIOENSCHAP SMALLINGERLAND 2020 

12 januari 2020

Albert Kooistra twee keer driebanden kampioen van Smallingerland

 

Het was in de negen voorgaande edities niemand gelukt om het MOS driebanden kampioenschap van Smallingerland twee keer op zijn naam te schrijven. Het was biljartclub De Wringe in Opeinde die de primeur had. In het prima georganiseerde tiende toernooi wist Albert Kooistra van biljartclub N-joy als eerste het toernooi twee keer te winnen. Albert won eerder in 2011.

kampioenschap3bsmallingerlandDSC00663.jpeg

Albert Kooistra in een ongemakkelijke houding (foto: Jaap de Vries)


Onder grote publieke belangstelling was hij de sterkste van de 32 deelnemers van 9 Smallingerlandse biljartclubs. De 32 deelnemers waren onderverdeeld in 8 poules. De winnaars daarvan plaatsen zich voor de kwartfinale en de winnaars daarvan voor de halve finale.

Van BCDC Drachten plaatsten zich voor de kwartfinale Jurjen Nutterts, Henk de Vries en Anne Hoekstra namens de Draitpoedel. Peter Hoekstra eindigde als tweede in zijn poule. Sijtze van der Molen werd eveneens tweede met een verschil van tweehonderdste punt op winnaar Jappie Meetsma (Cue Action). Hans Veugelers (Cue Action) eindigde eveneens als tweede, Romke Overzet (Philips) als derde, terwijl Joop Wolters en Albert Hoekstra namens De Wiken als vierde en laatste eindigden.

 

In de kwartfinale moest Jurjen Nutterts het hoofd buigen voor de latere kampioen Albert Kooistra en Henk de Vries voor Bao Ngyen (de Wiken). Anne Hoekstra plaatste zich wel voor de halve finale ten koste van Johan Alma (Cue Action).

 

In de halve finale won Albert Kooistra van de finalist van de vorige editie Anne Hoekstra en was de kampioen van 2017, Jappie Meetsma, te sterk voor Boa Ngyen (De Wiken). De finale leek een anticlimax te worden doordat Albert Kooistra magistraal van acquit ging met 10 caramboles. Daarna stokte het door in 9 beurten 2 caramboles te maken. Hij zag Jappie Meetsma met 5 van zijn 11 caramboles gevaarlijk dichterbij komen. Vervolgens herpakte hij zich en maakte met zijn 18 caramboles in 13 beurten een einde aan de illusies van Meetsma.

‘Ik kreeg last van mijn arm en ik kreeg weinig maakbare ballen,’ verklaarde de kampioen zijn terugval. Toen mijn tegenstander dichterbij kwam, dacht ik: nu moet ik toeslaan’.

Albert roemt het sportieve toernooi. ’Ik speel competitie op tweede divisie niveau en soms in ranking toernooien. Daar gaat het om geld, ze gunnen elkaar niets. Hier gaan we als vrienden met elkaar door het toernooi. Dit is relaxter en sportief veel leuker. Ik doe hieraan altijd mee’. Albert is het niet eens met de vaak genoemde geluksfactor bij het driebanden. ‘Alle stoten die ik doe zijn berekend. Ik zoek eerst naar een patroon en kijk vervolgens naar de ideale lijnen. Ik neem de tijd alvorens definitief een stoot te doen. Bij mij is het geen geluksfactor’.

kampioenschap3bSmallingerlandDSC00688.jpeg

Albert Kooistra(li) en Jappie Meetsma tijdens de prijsuitreiking (foto: Jaap de Vries)


Dit tiende toernooi stond voor de tiende keer onder leiding van wedstrijdleider Fokke Keuning, terwijl Hans Hulkenberg eindverantwoordelijk was voor de arbitrage. 

 

De verenigingsprijs was voor BCDC Drachten met de Draitpoedel op de tweede plaats.