Eendaags wedstrijd


17 oktober 2017

 

Albert Hoekstra wint driebanden Kampioenschap van Smallingerland

 

Terugziend op het jaarlijkse eendaagse driebanden Kampioenschap van Smallingerland mag de conclusie zijn dat het weer een goed georganiseerde dag was, die in een opperbeste stemming werd gespeeld. Zoals elk toernooi, sneuvelden ook nu weer kampioenskandidaten en wisten spelers te verrassen, waarvan het niet wordt verwacht. In een aantal partijen waren de kemphanen aan elkaar gewaagd, waardoor een extra beslissende set bepalend was voor de winst. Mede daardoor werd het een lange dag.

 

Ze kwamen ‘s morgens met gespannen gezichten binnen druppelen, de 23 deelnemers aan het toernooi. Logisch, want er stond heel wat op het spel. Het prestigieuze kampioenschap van Smallingerland. Een titel uit het verleden toen de gemeente de biljartclub goed gezind was. Aan de gezichten te zien waren de deelnemers onder de indruk van de titel. Wedstrijdleider Sijtze van der Molen deed er nog een schepje bovenop door in zijn openingswoord te vermelden, dat er snel moest worden begonnen. Want anders zou het wel eens nachtwerk kunnen worden. Verheugend is dat Sijtze steeds beter begint te groeien in zijn rol als wedstrijdleider.

In de voorbereiding op en tijdens het toernooi werd hij nog geassisteerd door ex-wedstrijdleider Okke Booij. Dit om het programma te doorgronden en de kneepjes van het leiderschap onder de knie te krijgen.

 

Er werd gestreden in een voorronde van ieder drie partijen en vervolgens werd overgegaan in de knock-out ronden. Voor die knock-out ronden plaatsen zich 16 deelnemers. Onder 7 afvallers waren verrassend Sipke Lindeboom (dat zal niet vaak voorgekomen zijn), Okke Booij, Jitze Wijbenga en Ron Mulder. In de eerste knock-out ronde sneuvelden Hans Veugelers, Sipke Zuidema, Marten Dam, Henk de Groot, Gerard Beerling, Joop Middelbos, Jan Hovenga en Willem Tjeerdsma. In de kwartfinale werd het vonnis geveld over Jaap Knol, Martin Liefrink, Eppie Betten en Joop Wolters.

De halve finale leverden zeer spannende partijen op. Zo moest Sijtze van der Molen na 3 sets van 5 caramboles het onderspit delven tegen Albert Hoekstra. Henk de Vries won soeverein van Hans Hulkenberg.

De strijd om de 3e en 4e plaats was om van te smullen. Sijtze van der Molen en Hans Hulkenberg gaven elkaar niets toe. Nadat beiden een set hadden gewonnen moest een derde set de beslissing brengen. Na veel keu gekletter trok Hans Hulkenberg aan het langste eind.

 

Ook de finale was om van te watertanden. Albert Hoekstra nam in de eerste set een veilige voorsprong, maar rekende buiten de waard. Henk de Vries zette een eindspurt in en maakte in drie beurten zijn vijf caramboles. In de tweede memorabele tweede set wist Albert zijn plaaggeest nipt van zich af te schudden. Een derde set moest de beslissing brengen. Ook nu liep Albert weg van Henk, maar kwam Henk sterk terug. Met elk 4 caramboles op het scorebord misten beiden op een haar. Het was Albert Hoekstra die de partij uitmaakte en het kampioenschap voor zich opeiste.

 

Uitslag:

1. en kampioen: Albert Hoekstra, moy. 0.408

2. Henk de Vries, moy. 0.424

3. Hans Hulkenberg, moy. 0.242

4. Sijtze van der Molen, moy. 0.48


 

v.l.n.r: Sijtze van der Molen (4), Hans Hulkenberg (3), Henk de Vries (2),  Albert Hoekstra (kampioen)