Eendaags wedstrijd


18 oktober 2016

Jitze Wijbenga clubkampioen driebanden

 

Voor het jaarlijkse toernooi om het clubkampioenschap driebanden gingen 19 deelnemers vol goede voornemens van start. Voor een aantal kwam de verwachting (hoop) uit, voor anderen werd het toernooi een teleurstelling. Van de 19 gestarte deelnemers moesten er na de voorronden 3 afvallen. Die waren uiteraard teleurgesteld. De overgebleven 16 mochten volgens het afvalsysteem uitvechten wie de sterkste was. Het leverde verrassende resultaten op.

Zo moesten in de eerste ronde Henk de Groot, Sipke Lindeboom, Albert Hoekstra, Peter Hoekstra, Sipke Zuidema, Kees Kooyman, Joke van der Meulen en Gerard Beerling capituleren.

In de daarop volgende ronde waren Sietze Van der Molen, Martin Liefrink, Okke Booij en Sjouke Kramer niet opgewassen tegen hun opponenten.

Er bleven er dus vier over, die er een spannende eindfase van maakten. Hans Veugelers had een driesetter van 5 caramboles nodig voor de overwinning op Henk de Vries, terwijl Jitze Wijbenga ook pas na drie sets won van Jan Hovenga.

 

Voor de 3e en 4e plaats maakten Henk de Vries en Jan Hovenga er een titanenstrijd van. Pas na 3 sets moest Henk de Vries buigen. Ook de finale tussen Jitze Wijbenga en Hans Veugelers bood een summum aan spanning. Ze gaven elkaar niets toe. Die finale partij werd ook met een driesetter beslist. Jitze Wijbenga bleek de taaiste te zijn, nadat Hans Veugelers het hem niet gemakkelijk maakte. Daardoor mag Jitze een jaar op de wisselbeker passen. Voor alle vier was een beker beschikbaar. Ondanks de spannende partijen had het toernooi een vlot verloop. Om 16.15 uur werd de laatste en winnende carambole gemaakt.

 

De uitslag:

1. en kampioen: Jitze Wijbenga,

2. Hans Veugelers,

3. Jan Hovenga,

4. Henk de Vries 

 


 


 

13 oktober 2015

Martin Liefrink clubkampioen driebanden

 

Elk jaar weer levert het clubkampioenschap driebanden verrassende resultaten op van deelnemers die zich in de competitie niet mengen in de strijd om de driebanden hegemonie. Anderzijds worden elk jaar weer reputaties aan diggelen gebiljart. Dit jaar was het niet anders. De grootste verrassing gold in de laatst editie Albert Hoekstra, dieals niet driebanden speler brutaal doordrong tot de finale. Hij gaf de winnaar prima partij, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de kampioen.

 

Er gingen 20 deelnemers van acquit voor de editie van 2015. Na 2 voorronden bleven er 16 over, die volgens het knock-out out systeem met elkaar de strijd aangingen. Van deze 16 bleven er 5 ongeslagen in de voorronden. Dit waren Peter (koffie) Hoekstra (moy 0.556) en Willem Tjeerdsma (moy 0.526) met 8 punten en Hans Veugelers (moy 0.385), Okke Booij Moy 0.250) en Henk de Groot (moy 0.408) met 7 punten. Opvallend was dat de latere kampioen met slechts 2 punten door ging.

 

In de eerste knock-out out ronden sneuvelden Sijtse van der Molen, Eppie Betten, Joop Middelbos, Hans Veugelers, Joop Wolters, Gerrie Boonstra, Henk de Vries en Jitze Wijbenga. Vervolgens werden in de daarop volgende ronde Willem Tjeerdsma, Okke Booij, Henk de Groot en Jaap Knol teruggewezen door resp. Peter Hoekstra, Albert Hoekstra, Sipke Lindeboom en Martin Liefrink. In die fase ging het zichtbaar niet naar de zin voor de mopperende Peter Hoekstra. De vraag was wanneer de grote klap op het biljart kwam. Het viel mee. Hij gedroeg zich vooralsnog gedisciplineerd.

 

In de daarop volgende ronde voor de finaleplaatsen kreeg Sipke Lindeboom klop van Martin Liefrink en Peter Hoekstra van Albert Hoekstra. De strijd om de 3e en 4e plaats werd moeizaam in 3 sets gewonnen door Peter Hoekstra. Hij ergerde zich aan te veel tegenstand leek het, want.....ja hoor daar kwam de klap. Triomfantelijk meldde hij zijn goede gedrag: 'Vandaag maar één keer'. Peter, nu nog die laatste klap achterwege laten.

In de finale toonde Martin Liefrink zich de sterkste in de confrontatie met de verrassing van de dag: Albert Hoekstra.

 

Okke Booij won dan wel geen beker, maar verdiende wel een pluim voor de uitstekende organisatie.

 

De einduitslag:

 

1. Martin Liefrink,

2. Albert Hoekstra,

3. Peter Hoekstra

4. Sipke Lindeboom

Van links naar rechts: Hans Veugelers, Joop Middelbos, Willen Tjeerdsma en Henk de Groot