Uitwisselingen libre 2018-2019


1 maart 2019

 BC DC Drachten boekt zwaar bevochten zege op Philips: 22 – 26

 

De jaarlijkse libre strijd om de Talsma bokaal tussen de BC Drachten en Philips is in het voordeel beslecht voor BC DC Drachten. In de thuiswedstrijd was het team oppermachtig, door met 58 – 38 de mannen van de scheerapparaten te kloppen. De terugwedstrijd was spannender. Het zag er zelfs even naar uit dat de thuisclub de gasten aan de zegekar zou binden. Zo ver kwam het niet. Het werd een benauwde zege: 22 – 26 uitslag. Zo kwamen de biljarters van @Holdert aan vier punten en een score van 84 – 60. Hierdoor mogen ze zich voor een jaar ontfermen over de Talsma bokaal.

 

De uitwisselingen tussen de beide clubs zijn elk jaar weer een hoogtepunt. Er is alom waardering en genegenheid voor elkaar. Daarnaast wordt van beide zijden goed voor de inwendige mens gezorgd. Het werd zelfs nog even luidruchtig, vooral in de fase toen Philips in de tussenstand een kleine voorsprong had genomen.

 

Voorzitter Jippe van de Galiën van Philips gaf in zijn openingswoord aan dat ze er alles aan willen doen om de gasten pootje te lichten. Hij zag kansen, doordat ze gewend waren aan de biljarts met niet optimaal functionerende banden. Voor de gasten was het inderdaad niet gemakkelijk om op deze tafels goed te presteren. Gelukkig voor de thuisclub worden de lakens en banden binnenkort vervangen. Misschien wordt het verschil tussen beide clubs dan nog groter. Toen Jippe de spelers naar de biljarts dirigeerde nam Albert Hoekstra ongevraagd het woord. De reden? De arme Okke Booij is geboren op de schrikkeldag 29 februari. Ja, dan kan je hem jarig maken op 28 februari en 1 maart. Albert koos voor 28 februari. Dit ging gepaard met zijn felicitaties en een oproep om voor Okke te zingen. Met Albert als voorganger. Het klonk goed. Misschien een hobby voor later. Een koor van Philips en BC DC Drachten. Okke stond er wat ongemakkelijk bij.

 

Maar, hij had er kennelijk rekening mee gehouden, want hij was nog even naar de kapper geweest en droeg mooie sportieve witte schoenen. Die had hij voor zijn verjaardag gekregen van Annemarie. ‘Voor onze trip naar Curaçao volgende week’, verklaarde hij. Okke werd overigens de held van de avond. Tot aan de laatste stoot van de avond. Die was ook van Okke.

 

Tot teleurstelling van alles wat Philips was bleek dat de Drachtster zich vanaf acquit redelijk goed aanpasten aan de biljarts. Er werd zelfs een lichte voorsprong genomen. Die bleef tot aan het einde van de ontmoeting. ‘Even kreeg ik de hoop dat we zouden kunnen winnen’, verklaarde voorzitter Jippe na afloop. En inderdaad het was razend spannend. Met nog twee partijen te gaan was de tussenstand 22 – 22. Bij aanvang van de laatste partij tussen Doede v.d. Wal en, ja hoor, Okke was de stand 22 – 24. In die partij nam Doede een redelijk comfortabele voorsprong, waardoor voor Drachten een verliespartij dreigde en de uitwisseling in een remise. De held van de avond zag het anders. Met enkele machtige series trok hij met de laatste stoot van de avond de winst alsnog over de streep: 22-26.  

 

Er werd door alle twee keer twaalf deelnemers twee partijen gespeeld. Van Drachtenzijde wisten Eppie Betten, Albert Hoekstra (moyenne 2.64) en Okke Booij beide partijen te winnen. Peter Hoekstra maakte de hoogste serie met achttien caramboles. Voor Philips wonnen Jan de Vries, Mulock en Tjon A Joe twee keer. De arme Romke Overzet bleef puntloos. Maar hij was wel duidelijk hoorbaar aanwezig.

 

Het wedstrijdformulier:

UitwisselinglibrePhilips-Drachten28-02-2019.jpg

 

22 februari 2019

Libre wedstrijd tegen de Wringe eindigt in gelijkspel: 20 - 20

De zg. uitwisselingswedstrijd tegen de biljarters van BC de Wringe kon donderdagavond 21 februari voor het eerst dit seizoen plaatsvinden. De heren in de Pein hebben nl. de nodige moeite om voldoende spelers op de been te brengen.

Dat BCDC Drachten deze thuiswedstrijd niet in @Holdert, maar in het prachtige dorpshuis in de Pein zou spelen, was niet bij iedereen bekend. Jan Stavast stond voor een dichte Holdert, maar werd vervolgens door Sijtze van der Molen dankzij de moderne communicatiemiddelen vlekkeloos naar de juiste locatie geloodst, waar leider Albert Hoekstra hem keurig stond op te wachten. Gelukkig was er voldoende keus om voor zijn partijen een keu te lenen.

Tussen de partijen door werden heerlijke hapjes geserveerd en onder het genot van een drankje werden de nogal wisselende prestaties van de spelers geobserveerd. De wedstrijden waren maximaal 20 beurten of minder als één van de spelers zijn taks (handicap) had bereikt.

Sipke Lindeboom was in zijn tweede partij niet te houden en met het hoogste gemiddelde van 4 caramboles per beurt maakte hij zijn partij in 8 beurten uit, meteen de kortste partij van de avond. Sijtze van der Molen maakte de hoogste serie met 22 caramboles.

Albert Hoekstra won de laatste partij van de avond, waardoor de remise stand werd bereikt.

 

Met het dankwoord van Renze van der Lei (keurige prestatie: in 9 beurten uit) werd de gezellige avond besloten.

Het wedstrijdformulier:

BCDCDrachten-Dewringeuitslag.jpg

Dewringe-1.png

Aan de twee biljarts: Eppie Betten (rechts in actie)onder toeziend oog van Okke Booij , en de tegenstander van Sipke Lindeboom (links) ziet toe hoe Martin Liefrink de ballen voor de nastoot klaar legt.


 

22 november 2018

Drachten wint overtuigend de eerste wedstrijd in @Holdert tegen Philips: 32 - 16

Het zijn altijd leuke twee ontmoetingen, met als inzet de Talsma bokaal, tussen de librespelers van BC Drachten en Philips. Generatie na generatie leeft elk jaar weer toe naar deze confrontaties. En ook deze keer was het weer gezelligheid troef in de biljartzaal van @Holdert. Naast het leuke spel met de balletjes was er voldoende vocht en hapjes voorradig. Ook niet onbelangrijk. Heel erg fijn is dat er bij beide partijen weer nieuwe spelers konden worden begroet. Jongeren ook die de traditie in de toekomst in ere kunnen houden.

 

Ook al speelt eten en drinken tijdens de ontmoetingen een voorname rol, het biljarten is en blijft de hoofdzaak. Het ging dit keer zeer vlot. Al om 10.00 uur kon wedstrijdleider Albert Hoekstra de eindstand wereldkundig maken. Philips presteerde dit keer iets minder dan wat er van hen gewend was. Dat had ook mede als oorzaak dat een aantal Drachtenspelers in goede vorm staken. Dat bleek ook uit de gemiddelden. De thuisclub had een handicap van 1.283, maar eindigde met 1.3 caramboles per beurt. Philips bleef steken op min 1.52 van hun moyenne.

 

Sijtze van der Molen had een groot aandeel in de overschrijding van de moyenne. Hij speelde een partij met een gemiddelde van 2.4 en één met 4.364. Ook Eppie Betten deed en flinke duit in het zakje door met een moyenne van 2.333 en 2.545 zijn tegenstanders het nakijken te geven. Peter Hoekstra kwam in één partij tot 2.353. De laatste maakte de hoogste serie met 14 caramboles, gevold door Sijtze van der Molen met 13 in een partij van 48 caramboles die hij na 11 beurten winnend afsloot.

 

Naast deze twee wonnen Jeff Bloem, Joop Middelbos, Renze van der Lei en Joke van der Meulen hun beide partijen. Sjouke Kramer en Martin Liefrink bleven puntloos.

Met het 32 – 16 resultaat deed BC Drachten goede zaken in de strijd om de Talsma bokaal. De return is volgend jaar in de biljart accommodatie van Philips.

Wedstrijdformulier:

Uitwisselinglibredrachten-Philips22-11-18.jpg