20 Beurten libre 9 januari 2018


9 januari 2018

Sijtze van der Molen wint 20-beurten libre toernooi

 

De kop is er weer af. Traditioneel is het eerste evenement in een nieuw jaar een 20-beurten libre toernooi. Zo ook in 2018. En wat voor één. Maar liefst 32 deelnemers meldden zich aan. Helaas moest Hendrik Koopman zich wegens ziekte afmelden. Ter elfder ure werd, op telefonisch verzoek, zijn plaats ingenomen door good old Gerben Groenewoud. Hij keek met gemengde gevoelens terug op de dag. ‘Het biljarten wilde niet zoals ik mij voorgenomen had, maar verder heb ik een mooie dag gehad. Ze waren aardig voor mij. Wanneer ik moest arbitreren, vonden ze dat ik maar moest gaan zitten om de wedstrijdformulieren in te vullen. Ik ben blij dat ik er bij mocht zijn.’

Heel mooi was dat Willem Tjeerdsma na een hectisch verblijf in het ziekenhuis er weer bij was.

 

Voorzitter Renze van der Lei opende het toernooi door iedereen een goed, gezond jaar te wensen met veel caramboles. De pas van een longontsteking teruggekomen wedstrijdleider Sijtze van der Molen en zijn secondant Klaas van de Veen hadden alles perfect voorbereid waardoor snel van start kon worden gegaan. Onderverdeeld in 4 groepjes, inclusief een strak wedstrijd- en arbitrageschema, resulteerde dit in weinig geloop en geroep. Het was de hele dag overigens opvallend rustig rond de groene lakens.

 

Er viel weer van alles te beleven. Hoge scores en niet dagelijks gebezigde afkeurende verbale uitingen wisselden elkaar af. Hier en daar werd nog al eens met krachttermen gesmeten. Het hoort er allemaal bij.

En dan de prestaties. Er konden een flink aantal hoge scores worden genoteerd. Jaap Knol wist twee keer in 20 beurten 50 caramboles te maken. Geert Posthuma volgde met 57, Okke Booij met 60, maar Sijtze van der Molen spande de kroon met 73 caramboles.

Hoge series werden gemaakt door Sijtze van der Molen met 15 caramboles. Hij werd echter voorbij gestreefd door Jaap knol en Joop Wolters met 17 caramboles. De laatste kreeg de prijs voor de hoogste serie.

Wim Bleize won de tombola prijs voor één van de deelnemers die niet in de prijzen was gevallen,

 

Het plan om vier rondes te spelen sneuvelde evenals voorgaande jaren. Het bleef in deze editie ook bij drie ronden. Omdat een deel van de deelnemers er voor voelt om toch vier ronden te spelen wordt in de toekomst overwogen om vier ronden van 15 beurten te spelen.

Overigens gaf Okke Booij aan dat in het verleden één op drie prijzen beschikbaar werden gesteld. In dit geval hadden er daarom geen tien maar elf prijzen moeten zijn.

Waarom plaatste hij deze opmerking?

Okke eindigde als elfde!

 

De einduitslag met moyenne progressie:

 

1: Sijtze van der Molen, +26.52%

2. Joop Middelbos, +25.93%

3. Marten Dam, +25.86%

4. Joop Wolters, + 21.82%

5. Willem Tjeerdsma, + 21.81%

6. Jaap Knol, +20.25%

7. Sipke Lindeboom, +18.94%

8. Dick van der Molen, +18.52%

9. Sipke Zuidema, +16.7%

10. Ron Mulder, +11.83%

libre20brt-1.jpg

 De winnaars van het libre toernooi: v.l.n.r.: Jaap knol, Joop Wolters, Sijtze van der Molen, Ron Mulder, Wim Bleize (tombola), Willem Tjeerdsma, Sipke Zuidema, Sipke Lindeboom, Joop Middelbos en Marten Dam.

okke-1.jpg

Okke Booij ‘protesteert’ tegen het niet beschikbaar zijn van een elfde prijs.

 

De volledige uitslag:

libre20beurtenjanuari2018-2.jpg