Eendaags wedstrijd


 

3 april 2017

Jaap Knol clubkampioen bandstoten

 

Het liep aanvankelijk niet storm met de aanmeldingen voor deelname aan het clubkampioenschap bandstoten. Wedstrijdleider Okke Booij gooide zijn hele gewicht maar weer eens in de strijd om de lijst vol te krijgen. En… het moet gezegd het is hem aardig gelukt. Het aanmeldingsformulier was bij aanvang getooid met 24 namen. Ze waren er allemaal bij de aftrap. Vooraf was er wel een nerveus klimaat. De spelers liepen wat om de biljarts, pakten een keu, ze zetten hem weer terug in het keuenrek, ze gingen naar de wc, ze haalden koffie, ze gingen handen wassen en ze wipten van de ene naar de andere stoel. Intussen taxerend wie hun tegenstander wel zouden kunnen worden en zo ja, hoeveel kansen hadden ze om te overleven.

 

Wat hielp was de motivatie die ze tankten. Want, toen na de uitleg van de wedstrijdleider, de keus getrokken waren, was het ook meteen bingo. Korte partijen en hoge series werden afgewisseld door langdradige partijen en het bijeen scharrelen van caramboles. Eén tafel bleef trouwens heel ver achter bij de andere drie. Niemand had hiervoor een verklaring?!?!

De 24 deelnemers starten in groepjes van 6, die in de voorronden ieder drie partijen speelden. Een partij bestond uit 2 setjes van 10 caramboles. Na de voorronden moesten de 8 laagst geplaatsten afhaken. De overige 16 mochten via het knock out systeem hun tegenstander elimineren. Het was spannend, want er werd flink gestreden om in de competitie te blijven. Maar, zoals elk jaar weer, sneuvelden vedettes en gingen spelers door waarvan het niet werd verwacht.

 

Al in de eerste afvalronde sneuvelden Eppie Betten, Sipke Lindeboom, Joke van de Meulen, Jan Bos, Okke Booij, Henk de Groot en Willem Tjeerdsma. De volgende ronde was voor Martin Liefrink, Gerard Beerling, Marten Dam en Peter Hoekstra einde oefening.

 

Zo bleven er 8 over de voor de prijzen (bekers) gingen strijden. En het werd een strijd! Ze gaven elkaar niets toe. In de halve finale won ex-politieman Albert Hoekstra gedecideerd van zijn oud collega Joop Wolters, terwijl Sijtze van der Molen een eerbiedige buiging maakte voor Jaap Knol.

Om de 3e en 4e plaats was Sijtze van der Molen de meerdere van Joop Wolters.

De finale werd een echte kraker. Je kon een speld horen vallen in de zaal. Die stilte werd regelmatig verstoord door het geluid van weer een carambole. Er werden, op beide tafels, ongelooflijk mooie caramboles gemaakt. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht. Wel binnensmonds, wat de finalisten mochten niet gestoord worden. Soms met ingehouden adem.

Uiteindelijk was het Jaap Knol die de beste conditie had en zijn zenuwen in bedwang hield, tegen de stoïcijnse Albert Hoekstra. Hij won nipt en verdiend en mag zich een jaar lang clubkampioen bandstoten noemen. Met respect.

De wedstrijdleiding bestaande uit Okke Booij en Dirk Hettema hadden de zaakjes weer goed voor elkaar, waardoor het toernooi een vlot verloop had.

 

de kampioenen: v.l.n.r. kampioen Jaap Knol, Albert Hoekstra (2), Sijtze van der Molen (3) en Joop Wolters (4)


 

29 maart 2016

Hans Veugelers clubkampioen bandstoten.

Het eendaagse clubkampioenschap bandstoten werd een lange dag die bol stond van verrassingen. In de voorronden speelden alle 23 deelnemers 3 partijen, waarin 2 series van 10 caramboles werden afgewerkt. Het ging meteen van dik hout zaagt men planken. Deze speldrift moesten de deelnemers in het verdere verloop van het toernooi bekopen. Het is niet abnormaal bij de club dat er 's morgens fris en fruitig wordt begonnen, maar dat later op de dag een paar stapjes terug wordt gedaan.

Zo begonnen Hans Veugelers en Dirk Hettema in de eerste partij met een serie van 9 caramboles. Het klapstuk was dat een aangemeld lid niet kwam opdagen. Hij moest uit zijn bed worden gebeld, anders had hij deze dag moeten missen. Bij aankomst in de biljartzaal bleek hij nog niet geheel ontwaakt te zijn. Hij moest nog bijkomen en inspelen. Na 5 missers was hij bij de les. Dat bleek toen hij vervolgens een serie van 10 maakte. Lekker lang uitslapen en dan toeslaan, was wellicht zijn achterliggende gedachte. Maar na die serie van 10 wilde ons Gerardje Beerling wel graag weer terug naar zijn beertje. Die wens kon worden vervuld, want Gerard haalde de volgende ronde helaas niet.

Bij het verlaten van het strijdtoneel, na de voorronden, kreeg Gerard gezelschap van Luit v/d Velde, Piet de Haan, Joop Middelbos, Eugene Tjon Ajoe, Joke v/d Meulen en Dick v/d Molen. De overige 16 deelnemers plaatsten zich voor de knock-out ronden. Vermeldenswaardig is dat enkele spelers doorgingen tussen 12.00 en 13.00 uur om de morgensessie af te sluiten. Chapeau! Helaas bleven er nog 2 partijen staan.

Na 13.00 uur brandde de strijd weer los. Dat bleek. Want 5 van de 8 partijen werden pas in een beslissende 3e set beslist. In de 1e afvalronde werden Sipke Lindeboom, Sipke Zuidema, Jan Bos, Marten Dam, Okke J. Booij, Jan Hovenga, Jaap Knol en Gerard Baars geslachtofferd. In de 2e afvalronde moesten Peter Hoekstra, Albert Hoekstra, Dirk Hettema en Eppie Betten het veld ruimen.

En wie bleven er over? Tot grote verrassing ook Joop Wolters. Wij waren blij dat Joop er weer bij was. Maar dat hij, na een lange rustperiode, de 4e prijs zou winnen dat had niemand verwacht en zeker Joop zelf niet. Hij heeft zijn Trienke in ieder geval niet teleurgesteld.

Dan nog een grote verrassing. Jonge-jonge, wat was hij met zijn zere benen gemotiveerd. Romke wist met 10 punten de knock-out ronde te bereiken. Daarin won hij 2 partijen met 4-0, verloor er 1 met 4-2 en wist om de 3e plaats Joop Wolters te kloppen met 4 – 0. Wat was onze Romke blij. Maar als je zo speelt dan verdien je de niet gestolen 3e prijs.

De 2e prijs ging naar onze prijsverzamelaar. Het ging de laatste tijd in de competitie niet zoals hij graag wilde. Sytze van der Molen ging wat traag van start, Maar als een diesel, die pas op gang komt wanneer hij warm wordt, wist hij 3 tegenstanders te elimineren. Uiteindelijk moest hij buigen voor de winnaar van het toernooi Hans Veugelers.

Hans twijfelde na de voorronden of hij wel door zou gaan naar de volgende ronden. Hij had in 3 partijen maar 5 punten behaald. Pas in de knock-out ronden kwam ook hij op gang. Na 2  partijen met 4 – 2  en 1 met 4 – 0 te hebben gewonnen versloeg hij in de finale Sijtze van der Molen met 4 – 2.

Een prachtig slot van een geweldig sportieve dag, waarop om 16.50 uur de laatste carambole werd gemaakt.