20 Beurten bandstoten 2019-2020


11 februari 2020

Frits Tangerman glorieus winnaar 20-beurten bandstoten toernooi

 

Voor een 20-beurten bandstoten toernooi voor leden van BC DC Drachten meldden zich het maximum aantal van twee en dertig leden aan. Voor vier tafels acht deelnemers, zo hadden de wedstrijdleiders Jan Stavast en Klaas van der Veen verordend. De twee hadden geweldig voorwerk gedaan door voor alle achttallen een gedetailleerd speel- en arbitrage schema in elkaar te zetten. Dat is de basis voor rust in de tent, zoals die de hele dag werd ervaren. Door die rust werd het een gezellig en leuk toernooi. Overigens is dit ook op het conto te schrijven van de welwillendheid van iedereen.

 

Ook dit keer weer twee nieuwe leden die een dergelijk toernooi voor het eerst meemaakten. Wiebren Oppedijk had zich kostelijk vermaakt, zo zei hij na afloop. ‘Ik vond het leuk en gezellig, maar ook leerzaam,’ was hij complimenteus. Ook Henk Nouta vond het een lekker ontspannen biljartdag. ‘Er heerst hier een prima sfeer. Daarnaast vind ik het sociale aspect heel belangrijk. Je leert weer nieuwe mensen kennen. Het is leuk om daar tegen te spelen. Ik vind de 20-beurten wedstrijden heel leuk. Het is sportief een uitdaging. Ook al staat er iets op het spel, ik ben toch verrast door het sportieve gedrag van de deelnemers’.

Ja, die twee zien we absoluut terug bij volgende toernooien, ook al vielen ze niet in de prijzen.

 

De sportieve strijd verliep niet voor iedereen als gehoopt, maar anderzijds steeg een aantal deelnemers weer boven zichzelf uit. Dat lokt altijd weer bijzondere reacties op, maar ook krachttermen na (weer) een mispeer. Gelukkig toonde een aantal deelnemers zelfkennis. Zij wimpelden niet alles af op de banden die niet reageren als gehoopt en ballen die een curve maken die ze niet hadden meegegeven met hun stoot. Nee, zij staken de hand in eigen boezem. Er was acceptatie wanneer het even niet liep en de bal een andere richting koos dan hij in de stoot had meegekregen. Het leverde veelal, naast een analyse, verwonderende en teleurgestelde blikken op.

 

Voor een aantal ging het dit keer crescendo. Bijvoorbeeld bij de latere winnaar. Frits Tangerman had een handicap van negen caramboles. Hij wist die in twee partijen met negentien caramboles meer dan te verdubbelen. Eén partij eindigde echter teleurstellend met twaalf caramboles.

20beurtenbandstotenwinnaarFritstangerman-2.jpg

winnaar Frits Tangerman


Gerard Beerling had de mazzel dat er constant standaard balletjes klaarlagen, wanneer hij aan stoot kwam. Hij profiteerde optimaal door zich naar de tweede plaats te biljarten. Opvallend was dat Sijtze van der Molen niet won, maar genoegen moest nemen met een derde plaats. 

Het hoogtepunt van de dag was de hoogste serie van Anne Hoekstra met zestien caramboles. Dat zou genoeg moeten zijn voor de hoogste serie. Dat was ook zo, maar Jacob de Jong ging er van door met de prijs omdat hij procentueel met 52.5 % net even iets hoger scoorde dan de 52.174% van Anne. 

20beurtenbandstotenhoogsteseriejacobdeJong.jpg

Jacob de Jong maakte procentueel de hoogste serie


Zie voor details het uitslagformulier hieronder:

uitslag20beurtenbandstoten11-2-2020-1.jpg

 

8 oktober 2019

Sipke Zuidema wint het 20 beurten bandstoten

 

Vandaag, 8 oktober, was er een 20 beurten wedstrijd voor bandstoten.

Er waren 22 deelnemers aangemeld, maar één moest door omstandigheden afhaken en Renze van de Lei was bereid, na oproep,  om hier als vervanger voor in te vallen.

bandstoten20beurten8oktober2019.jpg

De organisatie door Sijtze van der Molen en Klaas van der Veen was, zoals gebruikelijk, weer prima in orde.

De wedstrijden verliepen in redelijke rust en de roep “Stilte ,wedstrijden” was nauwelijks nodig. Rond half vier ’s middags waren alle wedstrijden aan de vier tafels afgelopen en was het tijd om de resultaten bekend te maken. De nummers 1 t/m 7 vielen in de prijzen en hadden alle een verbetering van hun moyenne.

Het podium was als volgt: 3e  Sijtze van der Molen met een progressie van ruim 32 %, Klaas van der Veen 2e met een progressie van meer dan 36 %.

De overall winnaar van deze geslaagde dag was Sipke Zuidema met een progressie van meer dan 55% en hij kreeg uiteindelijk ook nog de prijs voor het percentage hoogste serie !

Tenslotte , nadat onze voorzitter iedereen bedankt had, draaide deze nog diverse keren aan de tombola om nog een vleesprijs te verloten onder de niet winnaars en uiteindelijk werd dit Hendrik Koopman, de oudste deelnemer vandaag.

De uitslagen:

bandstotenuitslag20beurten8oktober2019.jpg