Kampioenschap Smallingerland


 

Eppie Betten met de verenigingsprijs

21 januari 2017

Jappie Meetsma Smallingerlands kampioen driebanden

 

Het zevende MOS driebanden kampioenschap van Smallingerland werd gewonnen door Jappie Meetsma van biljartclub ‘t Trefpunt in Boornbergum. Voor het toernooi schreven zich 32 spelers in van 9 van de 17 biljartclubs uit Smallingerland. Deze speelden in de voorronden in 8 poules van 4.

Het toernooi wordt bij toerbeurt door de Smallingerlandse biljartclubs georganiseerd. Dit jaar door ‘De Draitpoedel’ die hiervoor uitweek naar de biljartzaal van @Holdert. Dit omdat de club beschikt over 2 biljarts, waardoor het toernooi over twee dagen uitgesmeerd zou moeten worden, of er moesten 2 biljarts bij geplaatst worden. Financieel bleek dit niet haalbaar.

 

Spelers en publiek geven de voorkeur aan een eendaags toernooi. Voorzitter Jelle de Jong van ‘De Draitpoedel’ was daarom zeer content met de accommodatie in @Holdert. ‘Het publiek kan hier rondom de biljarts zitten en de partijen prima volgen.  Daarnaast is het versterken van de inwendige mens hier goed geregeld door de medewerkers van @Holdert en is de samenwerking met biljartclub BC DC Drachten prima. Ik vind dit de ideale manier, voor de clubs met minder biljarts, om het toernooi te organiseren. De Jong is ook van mening dat het toernooi in een behoefte voorziet en dus voortgezet moet worden’.

  

Lovende woorden had hij ook voor wedstrijdleider Fokke Keuning. ‘Op vrijwillige basis zorgt hij elk jaar weer voor, samen met de clubs, dat het toernooi georganiseerd en in goede banen wordt geleid. Voorzitter Harm Vaartjes van ‘t Trefpunt’ in Boornbergum heeft een andere mening. ‘Want’, zegt hij, ‘het houden van het toernooi in de buitendorpen is een stimulans voor de biljartsport. Ik zie hier vandaag gelukkig nogal wat jonge biljarters. Die zijn er in Boornbergum in mindere mate. Zo’n toernooi in het dorp heeft een aanzuigende werking op ook jongere biljarters. Daarom vind ik dat ook deze clubs het toernooi moeten kunnen organiseren’.

 

Zoals elk jaar waren er ook nu weer verrassingen. Zo ging eerdere toernooi winnaar Albert Kooistra er al in de voorronden uit en werd Jitze Wijbenga, ook een eerdere kampioen, in de kwartfinale uitgeschakeld. Hans Veugelers, de halve finalist van 2016, werd in de halve finale uit het toernooi gespeeld.

 

Na de voorronden werd het toernooi voortgezet volgens het knock out systeem. Van de 8 poules werden er 4 gewonnen door leden van BC DC Drachten: Eppie Betten, Jitze Wijbenga, Sietze van der Molen en Hans Veugelers. Dat laatste speelde namens Cue Action.

De overige kwart finalisten waren  Jappie Meetsma (‘t Trefpunt), Steven van de Berg (N-Joy), Jan Hylkema en Ferdy de Graaf (Bolsje Boarters).

Helaas moesten in de kwartfinale 3 Drachtenspelers capituleren en bleef alleen Eppie Betten over voor de halve finale.

In die halve finale won Jappie Meetsma van Eppie Betten en Jan Hylkema van Steven van de Berg.

 De finale tussen Jappie Meetsma en de kampioen van 2015 Jan Hylkema werd er één op een hoog niveau. Jan Hylkema nam brutaal een 3 – 0 voorsprong. Daarmee was hij plotseling de grote favoriet voor de titel. Echter, Jappie Meetsma bleef rustig en kalm en bleef technisch goed spelen. Vervolgens nam hij het initiatief over en met een aantal prachtige caramboles klopte hij de winnaar van 2 jaar geleden in 10 beurten met 4 – 10. De winnaar na afloop: ‘Dit is bizar. Ik ben eigenlijk een librespeler. Het driebanden spelen doe ik wel eens voor de lol. Dit verbaast mij. Ik bleef in de finale rustig spelen, ook na de 3- 0 achterstand. Op die momenten heb ik niet gedacht aan het kampioenschap. Ik vind ook dat je daar niet druk om moet maken, want het is maar een spelletje’.

Maar wel een mooi spelletje zo bleek, want Jappie glimlachte van oor tot oor nadat hij de grote wisselbeker in ontvangst had genomen van voorzitter Jelle de Jong van ‘De Draitpoedel’. Na Bouke van der Woude is Jappie Meetsma de tweede driebanden kampioen uit Boornbergum.

De verenigingsprijs werd (weer) in de wacht gesleept door BC DC Drachten. Wedstrijdleider Fokke Keuning zorgde weer voor een vlot verloop. Om 16.10 uur werd de laatste winnende carambole gemaakt.