DRIEBANDEN KAMPIOENSCHAP SMALLINGERLAND  

20 januari 2019

Willem Tjeerdsma driebanden kampioen van Smallingerland

 

Het negende ‘MOS driebandenkampioenschap van Smallingerland’ kreeg een verrassende ontknoping. Nadat in de poulefase en de kwart- en halve finales alle titelkandidaten sneuvelden, plaatsen zich Anne Hoekstra van ‘De Draitpoedel’ en Willem Tjeerdsma van ‘De Wiken’ en ‘BC DC Drachten’ voor de finale. Willem speelde namens ‘De Wiken’. Ze maakten er een bloedstollende partij van. Willem nam aanvankelijk een ogenschijnlijk onoverbrugbare voorsprong, maar met een serie van vier caramboles bracht Anne de spanning terug. Hij naderde Willem tot op één carambole. Willem maakte daarop de partij uit, waarna Anne de nastoot miste. Zo werd de 87-jarige Willem Tjeerdsma kampioen van Smallingerland.
WillemTjeerdsmawinnaar.jpg

Fotobijschrift: Kampioen Willem Tjeerdsma in actie tijdens de finale (foto Tonni de Boer)


De kampioen nam deel aan alle negen kampioenschappen en werd tweede in de eerste editie. Zijn reactie: ‘Ik ben verbijsterd. Ik heb goede en slechte partijen afgewisseld, maar bleef in de finale rustig. Anne Hoekstra zei zichzelf te verbazen. ‘Voor mij is de finale en de overwinning op driebanden specialist Albert Kooistra onvergetelijk’.

De verenigingsprijs werd gewonnen door ‘De Wiken’

 

Voor de deelnemers van BC DC Drachten verliep het toernooi teleurstellend. Eppie Betten en Sietze v.d. Velde werden in de poelfase uitgeschakeld. Hans Veugelers en Sijtze van der Molen reikten tot de kwartfinale, maar moesten capituleren voor resp. Willem Tjeerdsma en Johan Alma. Alvorens de twee finalisten zich plaatsen voor de finale moest er in de halve finale afgerekend worden door Willem Tjeerdsma met Johan Alma (Cue Action) en Anne Hoekstra (Draitpoedel) met Jurjen Nutters (N Joy). Door een beter moyenne eindigde Alma als derde en Nutters als vierde op dit kampioenschap.

eerstedrie.jpg

De drie hoogste geëindigden. V.l.n.r. Anne Hoekstra, Willem Tjeerdsma en Johan Alm


Het toernooi werd gehouden in het dorpshuis ‘T Bynt’in Boornbergum en georganiseerd door biljartvereniging ‘t Trefpunt. Er werd gespeeld op vrijdagavond en zaterdag. De wedstrijdleiding was voor de negende keer weer in goede handen van Fokke Keuning, terwijl Hans Hulkenberg verantwoordelijk was voor de arbitrage. Volgens Fokke Keuning leeft de gedachte om de poule-indeling te wijzigen middels loting. Voorzitter Harm Vaartjes van ‘t Trefpunt keek tevreden terug over het verloop van het toernooi en de inbreng van sponsoren. Het tweede lustrum wordt in 2020 georganiseerd door biljartvereniging ‘De Wringe’ in Opeinde.