Uitwisselingen 2016-2017


10-3-2017

Weer verlies voor BCDC Drachten in Meppel: 28 – 22   

De Drachtsters kregen het waarschijnlijk pas (te) laat in de gaten dat de wedstrijd al was begonnen. De Meppelers hadden al 12 punten verzameld toen de Drachtsters pas beseften dat de wedstrijd al was gestart. De Meppeler wedstrijdleider, Fokke Willekes, dacht eerst dat er doping in het spel was. Dat vermoeden ontstond doordat de partijen in de ochtenduren zo snel voorbij waren gegaan. Het begon om 9.45 uur en om 11.30 uur waren alle 12 partijen van de eerste helft al gespeeld. De tussenstand was toen 14 – 10. Maar Drachtster team speelde wel 1.126% boven hun gemiddelde.

Vier spelers verloren hun beide partijen, t.w. Jaap Knol, Okke Booij, Sjouke Kramer en Jetze Veensta. De laatste speelde echter zijn laatste partij op het scherp van de snede. Hij kwam echter na 16 beurten 3 caramboles te kort. Albert Hoekstra, Romke Overzet, Renze van der Lei en Joop Wolters wisten één partij te winnen. Zo ook Martin Liefrink met een moyenne van 1.771, maar verloor een partij met een moyenne van 3.071. 

Dan blijven er nog drie spelers over. De super geconcentreerde Sipke Zuidema speelde zogezegd de sterren van de hemel, met moyennes van 2.2 en 1.65. Sipke was geweldig. Een ster voor de toekomst. Dan Sipke Lindeboom, die beide partijen geweldig speelde. Hij won in 18 en 17 beurten met moyennes van 2.722 en 2.882. Zo kennen we hem weer.

Ja, dan de persoon waar soms geen rem op staat. Zijn eerste partij won hij wat moeizaam in 36 beurten, maar in de tweede partij was hij weergaloos. Daar had Sijtze van der Molen maar 19 beurten voor nodig. Hij maakte de partij uit met een geweldige serie van 32 caramboles. En dat vond Sijtze jammer, want volgens hem zaten er nog wel 32 caramboles in.

Wanneer we van beide wedstrijden tussen Drachten en Meppel de punten optellen, heeft Drachten toch nog een voordelig saldo: 51 – 45.

Al met al was het weer gezellig en de verzorging was eveneens grandioos. Er gingen geruchten in Meppel dat er wel eens een einde zou kunnen komen aan de uitwisseling. Dan zou dit wel de laatste keer geweest kunnen zijn. Jammer, want het zijn altijd bijzonder leuke ontmoetingen.

Okke


2 maart 2017

Biljarters Philips winnaar van Talsma beker

 

Het was een gedenkwaardige avond in Leeuwarden en Drachten op 2 maart 2017. De avond waarop SC Cambuur ongelukkigerwijze sneefde in Alkmaar en het behalen van de landelijke bekerfinale aan zich voorbij zag gaan. De biljarters konden thuis de verlenging en de strafschoppenserie nog meemaken. Een drietal vermoeide penalty nemende Leeuwarders hadden niet meer de kracht en de precisie om de bal de juiste richting en snelheid mee te geven. Einde verhaal dus voor de hoofdstedelingen.

 

Voorafgaand aan de jaarlijkse ontmoeting tegen de biljarters van Philips hadden de BC DC Drachten libre spelers volmondig ingestemd op het verzoek van de wedstrijdleiding om deze avond beschikbaar te zijn. Pas later werd bekend dat de halve finale om de strijd om de KNVB-beker live zou worden uitgezonden. Een flink aantal Drachtenspelers kreeg spijt van de toezegging. Anderzijds wilden ze de wedstrijdleiding niet opzadelen met problemen door zich alsnog af te melden. Ze gingen dus.

 

Voor een aantal van de BC Drachten biljarters waren dit geen optimale condities om goed geconcentreerd de strijd aan de te gaan. Dit was echter beslist noodzakelijk, want de eerste van de twee ontmoetingen in @Holdert was geëindigd in een remise: 24 – 24. Alle hens moesten dus aan dek. Gelukkig was er enige communicatie met het stadion in Alkmaar, waardoor de spelers summier op de hoogte bleven van de gang van zaken in de Alkmaarse voetbalarena. Philips bleek wel gefocust te zijn. Temeer omdat ze kans zagen om de beker een jaar lang in de prijzenkast te mogen laten pronken. Dat mocht ook eigenlijk wel een keer, omdat de beker meestal gewonnen werd door ‘Drachten’.

 

Wedstrijdleider Jan Prakken zette de toon tegen Martin Liefrink. Hij toonde door 13 caramboles te maken in de eerste acquit van de avond, de bedoeling van de gasten. Het voelde voor de Drachtsters als een vorm van overval tactiek. Voorzitter Jippe van der Galiën gaf na afloop aan dat ze een tactiek hadden uitgestippeld om de gasten op de knieën te krijgen. Gelukkig toonde Okke Booij tegen Jan v.d. Ploeg niet onder de indruk te zijn van de Philips plannen.

 

Met hem verstoorden Joop Wolters, Renze v.d. Leij, Joke van der Meulen, Sjouke Kramer en Jetze Veenstra het Philipsfeestje. De overigen lieten het afweten, waardoor de eerste helft eindigde in een gelijke stand: 12 – 12. Gerrie Boonstra deed in zijn partij tegen voorzitter Jippe van der Galieën nog wel een uiterste poging hem de voet dwars te zetten. Hij perste, met 15 caramboles, er de hoogste serie van de avond uit. Het mocht echter niet baten.

 

In het tweede deel moest het dan gebeuren. AZ – Cambuur nog 0 – 0. Een flink aantal spelers wachtten hun beurt af rondom de grote tafels tussen de twee biljartruimtes. Philips had gezorgd voor goede versterkingen van de inwendige mens in de vorm van hapjes en drankjes. Tja, als je dan even niet hoeft biljarten of arbitreren en je zit bij elkaar, dan komen de sterke verhalen los. Tijdens het wegspoelen van meerdere banale uitspraken werd het steeds rumoeriger. Dit ging ten koste van de spelers die voor de punten moesten zorgen. Diegenen die zich daar het minst van aantrokken waren de spelers van de thuisclub. Gerrie Boonstra, Joop Wolters, Joke van der Meulen, Sjouke Kramer en Jetze Veenstra wonnen wel, maar doordat de overigen het lieten afweten werd de eindstand 26 – 22.

De laatste partij tussen Sjoerd de Graaf en Henk de Groot was beslissend. Het leek er op dat dat Sjoerd zijn Waterloo vond, maar in de beslissende fase, met heel veel rumoer, wist hij zich te herstellen en de zege in de partij en de wedstrijd naar zich toe te trekken.

 

Voorzitter Jippe van der Galiën toonde zich na afloop een gelukkig man. ‘We zijn er trots op dat we de beker een jaar lang in onze prijzenkast te pronk mogen zetten’.

Hij liet de biljarters van BC DC Drachten in mineur achter. Enige tijd later voelden zij voor de buis exact wat de Cambuur spelers en aanhang in Alkmaar meemaakten.

 

 


9 februari 2017

BC DC Drachten - De Wringe (Opeinde): 16 -22

De libre spelers van BCDC Drachten wisten ook de tweede uitwisselingswedstrijd in Opeinde tegen De Wringe niet in een overwinning om te zetten. De eerste ronde werd gespeeld in maximaal 20 beurten. Echter, wanneer een speler in minder beurten zijn caramboles had gemaakt was hij uit. Daardoor kende die ronde een vlot verloop. De tweede ronde werd over 20 beurten gespeeld. De resultaten van enkele spelers in hun tweede partij liepen daardoor nogal uiteen, tegenover de eerste ronde.

Zo’n voorbeeld hiervan was Martin Liefrink. In zijn eerste partij produceerde hij slechts 13 caramboles 20 beurten. Waarop een ploeggenoot hem er hierop aansprak: als je niet beter kunt dan kun je beter thuisblijven. Die had dat beter niet kunnen zeggen, want hij maakte nog een carambole minder in 20 beurten. Ook in de tweede partij bakte de opmerker er weinig van, waarop Martin revanche nam door 50 caramboles in 20 beurten te maken.

Onze Peter (Hoekstra) was ook weer duidelijk aanwezig. Zowel verbaal als op het biljart. Hij verloor één van de twee partijen. In de eerste partij maakte hij de hoogste serie van de wedstrijd met 13 caramboles. In tweede partij scoorde hij in 20 beurten 54 caramboles en behaalde daarmee het hoogste moyenne van de avond: 2.7. Dat werd dan ook luidkeels door hem duidelijk gemaakt voor ieder die het wilde horen.

Verder wonnen good old Piet de Haan en Marten Dam een wedstrijd. Helaas wilde het deze avond niet lukken met Sipke Lindeboom, Eppie Betten en Hendrik Koopman, die beide wedstrijden verloren. Natuurlijk was er ook een pluspuntje. Onze voorzitter Renze van der Lei en Albert Hoekstra wonnen hun beide partijen.

Maar al met al werd er verloren met 16 tegen 22. Ook de vorige wedstrijd werd verloren met 15 tegen 25. Het was jammer dat enkele goede spelers van De Wringe zich hadden afgemeld.

Okke Booij

 


Forse nederlaag van libre team tegen De Wringe: 25 – 15

 

Het is altijd moeilijk voor de Drachtster libre spelers tegen De Wringe in Opeinde. De oorzaak is dat de Drachtsters fors meer caramboles moeten maken dan hun tegenstanders. Ook in de laatste ontmoeting was het niet anders. Voor de Drachtsters geldt dat het altijd leuke ontmoetingen zijn, waarin, naast biljartplezier, in het dorpshuis van Opeinde eveneens goed voor de inwendige mens wordt gezorgd.

 

Het was de bedoeling om vroeg aan de wedstrijd te beginnen, maar dat lukte niet helemaal omdat maar een beperkt aantal biljarters van de thuisclub op dat tijdstip aanwezig waren. Dat waren de mensen die bezig waren met de voorbereidingen voor het jaarlijkse duel.

Eenmaal van start konden de Drachtsters de thuisclubspelers nog bijbenen. De punten waren na de eerste helft eerlijk verdeeld: 10 – 10.

In de tweede helft waren de gastheren oppermachtig. Ze trokken dit deel van de wedstrijd met 15 – 5 naar zich toe, waardoor de 25 – 15 eindstand moest worden genoteerd.

Alleen Martin Liefrink wist 2 partijen te winnen. Eppie Betten kwam tot 1 zege en een remise. Wel noteerde de laatste de hoogste serie met 13 caramboles. Joke van der Meulen won 1 partij, maar deed dit met het aansprekende moyenne van 1.643. Het hoogste moyenne voor de Drachtsters kwam op naam van Martin Liefrink met 1.95. In zijn kielzog bleven Henk de Groot met een moyenne van 1.846 en 1.9375 en Eppie Betten met 1.929.

Jan Hylkema van De Wringe speelde tegen Peter Hoekstra met een gemiddelde van 4. Sipke Zuidema maakte de hoogste serie voor de thuisclub met 14 caramboles.

 

De Wringe beschikt over een pracht accommodatie, waarin iedereen een goed zicht heeft op het biljarten. Dat heeft iets. Het is gezellig. En omdat de bediening prima is staat niets in de weg voor een plezierige gezamenlijke ontmoeting.

Afbreuk hieraan is dat de leden van de thuisclub dit anders ervaren dan de gasten. En deel er van komt op het laatste moment en zoekt, nadat ze 2 partijen hebben gespeeld, de hoed of de pet op en verstrekt. Het resultaat is dat na afloop alleen de mensen van De Wringe nog aanwezig zijn die voorafgaand aan de wedstrijd bezig waren met de voorbereidingen. Jammer, dit doet afbreuk aan de intentie van een gezellige biljart ontmoeting.


24 november 2016

BC DC Drachten speelt gelijk tegen Philips: 24 – 24

Alle libre spelers waren tijdig aanwezig in de biljartzaal van @Holdert voor de jaarlijkse ontmoeting om de Talsma beker tussen BC DC Drachten en Philips. Daardoor gingen de eerste partijen om 18.45 uur al van acquit. Net als vorig jaar ging de eerste ronde over 20 beurten. Met dit verschil dat nu op 5 biljarts werd gespeeld. Dit resulteerde er in dat de eerste ronde al rond 20.00 uur was afgewerkt.

In die eerste ronde was vooral Berend Hoffmann in goeden doen. Hij maakte zijn partij in 15 beurten uit en scoorde daarin de hoogste serie met 19 caramboles en het hoogste moyenne van de avond: 2.87. Maar ook Marten Liefrink, Dick van der Molen en Albert Hoekstra deden weinig voor hem onder door in resp. in 16 en 17 beurten te winnen. Het ging goed met de thuisploeg want halverwege was de tussenstand namelijk 16 tegen 8.

De tweede ronde werd gespeeld over 30 beurten. Het werd toen vechten voor de thuisploeg. Philips begon aan te dringen en de thuisploeg kreeg het zwaar te verduren. Er werd verwoed gestreden om de punten. Maar door zeges van Peter Hoekstra, Eppie Betten, Renze van der Lei, die hun beide partijen wonnen, en Sytse van der Molen wisten we nog een gelijkspel uit het vuur te slepen: 24 tegen 24.

Het was weer sfeervolle avond met een kopje koffie en een hapje en een drankje. Zo rond 22.30 uur ging een ieder tevreden naar huis.

Okke Booij

 


21 oktober 2016

Meppeler biljarters zorgen bijna voor een huwelijkscrisis

Het werkt zeer verfrissend  wanneer je in het kader van uitwisseling tegen een club buiten de provincie speelt. Nu kan ik heel veel lelijke dingen over Meppel en de Meppelers vertellen, maar ik moet wel even oppassen. De afgelopen dagen was het bij ons het gesprek aan de ontbijttafel

Meppeler muggen een bijnaam waar je niet trots op behoeft te zijn, plus het verhaal over turf jenever en achterdocht en je huwelijk belandt meteen in een crisis. Een kleine bekentenis: mijn vrouw komt uit Meppel. “Succes, maar vandaag verlies je”, waren de laatste woorden van de echtgenote, voordat ik de voordeur dicht trok. Mij kennend, had ze moeten begrijpen dat daardoor mijn motivatie tot grote hoogte zou stijgen.

De biljartzaal betredend hoorde ik vertrouwde Saksische klanken, een beetje luid, maar dat kun je de bezoekers niet kwalijk nemen. Dan is het Friese volk van de zandgrond toch wel een turfje beschaafder. Zo dat is ook maar even gezegd. Ik laat mijn vrouw (gelukkig met een Friese voornaam)altijd de stukjes lezen, maar ik neem nu wel een groot risico, zo besefte ik. Mochten jullie mij de komende tijd niet zien dan komt het doordat ik mijn troost heb gevonden in de jenever. Zo geeft een vrouw uit Meppel toch nog voordeel. Maar nu de realiteit en terug naar de wedstrijd die  voor de nodige spanning  in de afgelopen dagen binnen ons huwelijk   had gezorgd.

De biljartzaal binnenstappend gaven mij de vertrouwde gezichten, op enige niet nader te noemen personen na, een goed gevoel. Dit zou een “pak in het zakkie worden”. Fluitend zou ik ’s middags huiswaarts kunnen fietsen. Met de vraag van de echtgenote,  “En”  , zou ik heel nonchalant kunnen antwoorden, ” natuurlijk hebben we gewonnen ´ Terug naar de realiteit van de wedstrijd.

Met de gedachte: De eerste klap is een daalder waard, gingen de Drachtsters voortvarend van start.

Binnen de kortst mogelijke tijd stond het 8-0 en er werd niet eens op “kunstgras”gespeeld. ”De mensen uit Drente herstelden zich enigszins door ook vier wedstrijden te winnen. De mensen van De Holdert voegden daar nog eens vier gewonnen wedstrijden aan toe. Met een 16-8 tussenstand is het goed rusten. In plaats van thee hadden we behoefte aan iets sterkers. Helaas werden we geconfronteerd met veranderend beleid ten aanzien van drank en tijden en waren we genoodzaakt het bij de overburen te zoeken. Zo kunnen de beleidsmensen van De Holdert  “de schoen passen en het zich aantrekken. Op jaarbasis lopen de inkomsten met enige nullen terug. Dat ze dat niet begrijpen, is mij een groot raadsel

De 16 punten overigens werden gescoord door  Jaap Knol, Okke Booij , Siedse van der Molen, Albert Hoekstra, Eppie Betten, Joke van der Meulen, Sjouke Kramer en Sipke Lindeboom. Daar stonden verliespartijen van  Martin Liefrink, Henk Groot, Sipke Zuidema  en Tjeerd Jaasma (je moet je vrouw te vriend houden) tegenover. Dient nog vermeld te worden dat Jaap Krol met een hoogste serie van 15 en een plusscore van 66% deze morgen het voorbeeld gaf.

Albert Hoekstra en Henk de Groot stonden met een sterke minscore nog niet op scherp. Wellicht hadden ze het debat tussen beide politici vanuit Amerika, afgelopen nacht gevolgd. Mocht dit het geval zijn, dan bevestigt het iets, wat ik verder niet zal omschrijven. Bovendien weet de FBI ook mijn huisadres te vinden, denk ik.

Na een gezellig borrel halfuurtje en een voortreffelijke maaltijd, waarin ronde worteltjes een grote rol speelden, begonnen we gemotiveerd aan de middagsessie. In jaren was er van Meppel niet gewonnen, dus we waren op onze hoede. Bovendien is het moeilijk in te schatten wat consumpties teweeg kunnen brengen.

Gelukkig bleven we scherp en sloten we de middag af met een 15-9 stand, zodat de uiteindelijke eindstand 31-17 werd in ons voordeel. De enige remise kwam op naam van Sjouke Kramer, terwijl  Siedse van der Molen , Gerrie Boonstra,  Eppie Betten,  Sipke Zuidema ,  Jaap Knol , Martin Liefrink en Tjeerd Jaasma (gelukkig) hun partij in winst wisten om te zetten. Martin behaalde deze middag de hoogste serie, 19 in totaal terwijl ook Gerrie Boonstra zich van de goede kant liet zien met een plusscore van 42 procent.

Een plezierige dag met een klinkende overwinning en een voortreffelijke leiding, deed ons, ondanks de regen, goed.

Een tip: Houdt u van gekreun, gezeur, soms zelfs gevloek, vreemde standen bij het biljart, onbegrip, zelfkritiek en zelfmedelijden, observeer biljarters in een biljartzaal. Wanneer doet een biljarter nu eens normaal of is het een weerspiegeling van mensen die wereldleider willen worden?

TJ