Driebanden 2019-2020 

14 november 2019

Driebanden A-team wint in Burgum van het B-team: 12 – 20

 

Het driebanden A-team van BC DC Drachten mistte in het vorige seizoen nipt het kampioenschap van de FFBC competitie. Het ziet er naar uit dat de mannen dit in dit seizoen even willen rechtzetten. Want na de winst op Burgum-B staat het team met 8 punten met Dokkum-B op een gedeeld eerste plaats. Het werd niet een walk-over, want er moest flink gestreden worden om de punten.

 

Henk de Vries mocht invallen voor Okke Booij en won twee partijen met een moyenne van 0.402. Hetzelfde resultaat kon Frans Paludanus bijschrijven. Zijn moyenne was 0.365. Jitze Wijbenga en Ron Mulder waren de grootverdieners met drie overwinningen. De moyennes, resp. 0.26 en 0252 bleven wat achter bij hun teamgenoten. Ze vonden dat geen probleem, ‘want’, zo verdedigden ze zich, ‘het gaat om de wedstrijdpunten’. Daar is geen speld tussen te krijgen.

 

Er waren nogal wat partijen die eindigden na de maximaal dertig beurten. Jitze Wijbenga won nog wel een partij in twintig beurten, maar kreeg er ook één om de oren in zestien beurten. Ron Mulder speelde drie partijen van dertig beurten, maar won er één in zeventien beurten. Frans Paludanus moest zijn meerdere erkennen in Idzenga na veertien beurten, terwijl hij toen al negen caramboles had gemaakt. Daarmee kwam hij er één tekort voor een remise. Hij won een partij in tweeëntwintig beurten. Henk de Vries was de enige Drachtster die zijn partijen zag eindigen binnen de dertig beurten.

 

Zie voor details hieronder.

driebandenburgumb-drachtenaform14-11-2019.jpg

De tussenstand in de FFBC driebanden competitie:

Drachten A       4--------8  punten

Dokkum  B       4--------8  punten

Dokkum  A       4--------4  punten

Drachten B       4--------2 punten

Burgum   A       5--------2 punten

Burgum   B       5--------2 punten

 


14 november 2019

Driebanden B-team verliest van Burgum-A: 14 -18

 

Het is het B-team van BC DC Drachten voor de FFBC competitie niet gelukt om het Burgumer A-team pootje te lichten. Daarvoor was een aantal spelers onvoldoende in vorm. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de moyennes van het wedstrijdformulier konden worden afgelezen. Ook de Burgumers hadden, volgens captain Jelle v. d. Leest, niet hun beste dag. Al kon hij na afloop wel melden dat dit de eerste overwinning was van de kampioen van vorig seizoen in deze competitie.

 

De eerste helft van de clash was nog hoopgevend voor de thuisclub. Want, ondanks niet al te beste prestaties was de tussenstand in evenwicht: 8 – 8. Ook in het tweede deel ging het tot de laatste twee partijen. Met nog twee partijen voor de boeg was de stand nog in evenwicht: 14-14. Henk de Groot en Romke Overzet moesten echter hun meerdere erkennen in hun opponenten. De eindstand derhalve: 14 – 18.

DriebandenDrachtenB-BurgumAromkeoverzet14-11-2019.jpgDriebandenDrachtenB-BurgumAeppiebetten14-11-2019.jpg

Romke Overzet en opvolger als teamleider Eppie Betten


Voor de Drachtsters was gold old Romke Overzet weer eens het goudhaantje met drie overwinningen. Gerard Baars won twee keer, terwijl Eppie Betten en Henk de Groot achterbleven met slechts één zege.

Voor Burgum wonnen Klaas Dijkman en Paul Zwart drie keer, Jelle v.d. Leest twee keer en Oebele Hempenius één keer.

 

Neen, het biljarten was niet op een hoog niveau. Dat deed overigens niets af aan de leuke, vriendschappelijke sfeer. 

 

Zie voor details het wedstrijdformulier hieronder. Daaruit valt op te maken dat het B-team op een beschamend niveau acteerde.

DriebandenuitslagDrachtenB-BurgumA14-11-2019.jpg


20 oktober 2019

Driebanders van het A-team zetten zegetocht voort

 

Aan de dadendrang van het driebanden A-team komt maar geen einde. Dit keer werd voor de FFBC competitie Drachten-B het slachtoffer. Voor het B-team werd het een anti climax. Weken van te voren werd over de clash gesproken. Vooral door het B-team. Dat wilde zich revancheren van de nederlaag in Dokkum, terwijl het A-team wilde aantonen dat ze de te kloppen rivaal zijn.

 

De ontmoeting met een kop koffie voor aanvang van de clash was ontspannen. Er heerste een goede sfeer met een gezonde rivaliteit. Maar merkbaar broeide er onderhuids iets. B-teamleider Eppie Betten had zijn mannen op scherp gezet. Misschien wel te. Want in de eerste partijen ging het helemaal mis. Waarschijnlijk door een vorm van overconcentratie. De spelers van het A-team zagen het tafereel glunderend aan en scoorden punt na punt. Halverwege zat het A-team eigenlijk op rozen.

 

Maar het B-team gaf zich niet gewonnen. Een peptalk en een gezamenlijk plan van aanpak waren goed voor betere tijden en uitslagen. Nu was het het B-team dat punt na punt scoorde. Twee partijen voor het einde was de achterstand zelfs teruggebracht tot vier punten. Er lag nog een remise in het verschiet. Helaas de druk op de laatste twee spelers werd te groot, ze gingen er mentaal onderdoor en verloren beide partijen. Daardoor werd de einduitslag 12 – 20.

 

Het A-team was overigens het meest gelukkig. Cruciaal was de partij tussen Frans Paludanus en Jurjen Nutterts. Jurjen had een flinke voorsprong opgebouwd, toen Frans met een serie van zes caramboles aan alle illusies een einde maakte. Okke Booij maakte in zijn partij tegen Kees Kooijman zijn elf caramboles in elf beurten! Frans Paludanus kwam tot tien caramboles in dertien beurten. Het verlies was zuur voor het B-team, alhoewel het erger is om van een zwak team te verliezen.

De uitslag (gespeeld op donderdag 17 oktober):

DriebandenDrachtenB-DrachtenA17-10-2019.jpg

26 september 2019

Drachten A wint van Burgum A: 21 -11

Driebanden A wist van Burgum A te winnen. Het moet gezegd worden dat het over de hele linie een slechte wedstrijd was. Ja waar lag dat nou weer aan?  Zowel de Burgumers als enkelen van ons vonden dat de biljartbanden niet meer zijn zoals ze moeten zijn. Dus het bestuur moet zich daar dan maar eens over buigen, maar niet te lang hoor want die onderzoeken kosten veel geld. Maar goed in 9 van de 16 partijen waren de maximaal 30 beurten nodig. Frans Paludanus  ratelde één van zijn partijen in 15 beurten uit, hij won ook 3 van de 4 partijen.FransPaludanis-3.jpg

Frans in actie


Jan Hovinga had het zwaar, want naar zijn zeggen is hij niet gewend om voor 11.30 uur zijn ochtendjas om te ruilen voor zijn dagelijkse kledij. Toch won Jan 2 wedstrijden. Ook Okke Booij had een zware dag, het ging allemaal erg moeizaam. Toch wist hij nog 3 partijen naar zich toe te trekken. Onze invaller Gerard Beerling deed het prima in zijn biljartwedstrijden: won 2 keer en speelde één keer gelijk, bravo!  (Maar als scheids laat hij zich nog wel eens te veel afleiden, maar dat komt misschien ook nog wel eens goed als Jan wat groter groeit).

OkkeBooij3-2.jpgGerardBeerling2-3.jpg

Okke en Gerard


Het wedstrijdformulier:

DriebandenDrachtenA-BurgumA26-9-19.jpg

Royale zege van driebanden B-team op Burgum-B: 6 – 26

 

Het Drachtster driebanden B-team moest voor de FFBC competitie voor de tweede wedstrijd van het seizoen in een uitwedstrijd aantreden tegen Burgum-B. ‘We hebben een prachtige dag gehad,’ concludeerde Drachten captain Eppie Betten nadat hij na afloop een blik op de uitslag op het wedstrijdformulier had geworpen. Met de eclatante cijfers 6 – 26 was die opmerking terecht. Maar niet alleen over de uitslag was hij tevreden, ook het natje en droogje viel bij het team letterlijk goed in de smaak.

Als een pré werd het sportieve gedrag van de opponenten genoemd. Want ondanks de groot uitgevallen nederlaag staken de gastheren hun humor niet onder stoelen of banken. Ze bleven er plezier in houden.

 

De captain gaf zelf het goede voorbeeld door al zijn vier partijen te winnen met een moyenne van 0.387. Eppie won twee partijen in 16 en 17 beurten. Jurjen Nutterts speelde ook deze dag weer fenomenaal, met drie gewonnen partijen en een moyenne van 0.604! Hij won twee partijen in 16 beurten. Ook debutant Gerard Baars hield goede herinneringen over aan zijn eerste optreden met drie overwinningen en een moyenne van 0.228. Blijft over het Drachtster fenomeen Romke Overzet. Onverzettelijk gaf ook hij drie tegenstanders een pak voor de broek met en moyenne van 0.269.

 

Met deze grote zege nam het B-team in deze tweede wedstrijd revanche op de eerder geleden nederlaag tegen Dokkum-B.

DriebandenBurgumB-DrachtenB26-9-19.jpg


12 september 2019

Driebanden team BCDC Drachten B verliest in en tegen Dokkum B met 20 - 12

Het verlies van Drachten-B in de FFBC driebandencompetitie was zuur, maar de vier biljarters beleefden in Dokkum wel een prachtige dag. Dat was mede te danken aan de ontvangst en de organisatie van de gastheren. Vooral debutant Jurjen Nutterts was zeer ingenomen. ‘Wat wil je nog meer,’ vroeg hij zich af. ‘Je oefent jouw hobby uit, je wordt door de ploeggenoten en gastheren gewaardeerd, en het is genieten om als team samen gezellig te kunnen drinken en eten. Ja, ik heb een prachtige dag gehad’. Omgekeerd liet Jurjen mede- en tegenstanders genieten van prachtige caramboles. Met een moyenne van 16 caramboles in 30 beurten wist hij twee partijen te winnen. Jurjen scoorde een moyenne van 0.59! Ook captain Eppie Betten wist twee partijen te winnen. Romke Overzet had niet zijn dag. Hij won toch nog een partij. ‘Niets lukte vandaag’, keek hij sip terug. ‘De ballen gingen er omheen of ze klotsten. Het was met geen pen te beschrijven’.  Invaller Sipke Zuidema debuteerde verdienstelijk als driebandenspeler. Hij moest genoegen nemen met één zege.  

De uitslag:

DriebandenDokkumB-DrachtenB12-9-19.jpg


12 september 2019

Drachten A te sterk voor Dokkum A: 18 - 14

Zo, dit was weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.
Ons A team begon ’smorgens voortvarend. De pauze ging in met een 12 tegen 4 voorsprong en dan denk je dat het al gebakken is, maar niets was minder waar. De Dokkumers hadden schijnbaar vurige kip gegeten, want zij brandden meteen los. Zo won Meindert Postma 2 partijen in 21 beurten. Klaas Dokter maakte zijn 10 caramboles uit in 10 beurten, waarbij Okke Booij ook nog 6 caramboles mocht maken. Ook A.Visser maakte 9 caramboles in 11 beurten uit. Gelukkig hadden wij ook nog 2 ijzers in het vuur: Ron Mulder won 3 partijen met een moyenne van 0.326 en ook Frans Paludanus won er 3 met een moyenne van maar liefst 0.402.  Jan Hovinga liet het wat afweten met 2 punten en had het zeer moeilijk met het saaie spel van Meindert Postma. Maar de eerste 2 punten zijn binnen.

De uitslagen:

DriebandenDrachtenA-DokkumA12-9-19.jpg