Driebanden 2017-2018 30 maart 2018

Driebanden A-team wint in Dokkum: 15 – 17

 

Voor de FFBC-competitie deed het Drachtster driebanden A-team z’n sportieve plicht door Dokkum-B in eigen huis te kloppen. Dit B-team team kon theoretisch nog in punten gelijk komen met Drachten-B en Burgum-A. Door het verlies tegen Drachten-A belandde Dokkum-B op de ranglijst op de derde plaats, met vier punten achterstand op kampioen Drachten-B. Burgum-A eindigde op de tweede plaats met twee punten achterstand.

Voor Drachten was Ron Mulder het meest succesvol met drie overwinningen en een remise. Henk de Vries en invaller Joke van der Meulen wonnen elk twee keer en Frans Paludanus zegevierde één keer. De laatste won zijn partij in twaalf beurten. Henk de Vries had in één partij vijftien beurten nodig.

 

De individuele resultaten:

 

Ron Mulder:                  7 pnt,  36 car. in 90 brt. moy: 0.4

Henk de Vries:              4 pnt,   37 car. in 64 brt. moy: 0.39

Joke van der Meulen:   4 pnt, 19 car. in 100 brt. moy: 0.19

Frans Paludanus:          2 pnt, 26 car. in 67 brt. moy: 0.4

Het wedstrijdformulier:

FFBCDriebandendokkumBDrachtenA29maart2018.jpg

 

29 maart 2018

Drachten-B driebanden kampioen van de FFBC-competitie!

 

Het driebanden B-team van BC DC Drachten maakte in de laatste wedstrijd van de competitie een einde aan de spanning bovenin de ranglijst. Door thuis met 19 – 13 te winnen van Dokkum-A kon de vlag uit. Met deze overwinning is het team onbereikbaar voor de naaste belagers Burgum-A en Dokkum-B.

Het team leefde ver vooraf in spanning toe naar deze clash. Romke Overzet ging nog even langs zijn huisarts. ‘Ik wil toch een beetje fit aan de wedstrijd beginnen,’ was zijn verklaring. Het heeft zeker geholpen. Want hij boezemde ontzag in door in zijn eerste twee partijen zijn tegenstanders te slachtofferen in 15 en 16 beurten! ‘Maar ja’, stelde hij vast, ‘toen was mijn kruid verschoten’.

 

Gelukkig kon hij rekenen op zijn teamgenoten, met een glansrol voor Sijtze van der Molen. Hij won drie partijen, maar moest nog wel een remise toestaan. Met zeven punten verzamelde Sijtze het merendeel van de punten. Met deze uitspraak doe je Willem Tjeerdsma echter tekort, want Willem wist drie partijen te winnen. Hans Veugelers had met twee punten, als vervanger van de vakantie vierende Eppie Betten, niet de topvorm. Hans sloeg echter wel op het juiste moment toe. Toen hij aan zijn laatste partij begon, was de voorsprong geslonken naar drie punten. Door zijn overwinning, en die van Sijtze van der Molen, had de thuisclub, met nog twee partijen voor de boeg, een veilige voorsprong van vijf punten. In de laatste partij van de dag bepaalde Willem Tjeerdsma met een zege de einduitslag op 19 – 13.

 

Willem zette daarmee de kroon op een prima seizoen voor het Drachtster B-team. Een seizoen waarin het team constant was, met soms een uitschieter en een tegenvallend optreden. Het was voldoende voor de hoogste eer.

 

Een felicitatie is dan ook zeker op zijn plaats!

 

De individuele resultaten: 

Sijtze van der Molen: 7 punten, 42 car. In 109 brt, moyenne 0.385

Willem Tjeerdsma:     6 punten, 24 car. In 114 brt, moyenne 0.211

Romke Overzet:          4 punten, 34 car. In   76 brt, moyenne 0.289

Hans Veugelers:          2 punten, 34 car. In 106 brt, moyenne 0.321

 

Totaal: 19 punten, 122 car. In 405 brt, moyenne 0.301

Het wedstrijdformulier:

FFBCDriebandenDrachtenBDokkumA29maart2018.png

 

15 maart 2018

Drachten-A en Burgum-B delen de punten: 16 – 16

 

Gelet op de stand op de ranglijst was de driebanden ontmoeting voor de FFBC-competitie tussen Drachten-A en Burgum-B ontdaan van alle spanning. Wat bleef is de sportieve rivaliteit tussen de beide clubs en de biljarters. Het werd echter niet de titanenstrijd die verwacht kon worden. Wel gaven ze ook dit keer elkaar weinig toe. Een remise was dan ook het enig juiste resultaat.

Het was wisselvalligheid troef bij beide clubs. Een treffend voorbeeld: Okke Booij won een partij in 10 beurten, maar worstelde zich in de volgende partij in 30 beurten naar een nederlaag. Okke won overigens drie van de vier partijen met een moyenne van 0.435.

Het zelfde resultaat werd geboekt door Henk de Vries, maar wel iets stabieler. Hij won drie partijen in 22 en 25 en 30 beurten met een moyenne van 0.443.

Ron Mulder was niet echt tevreden over zichzelf. Nipt gemist, niet hard genoeg gespeeld, kreeg geen aanvangsstoot, een andere keu, overgenomen van een clubgenoot. Och, je herkent dit soort kreten wel. Ron bleef echter positief. Dat bracht hem toch nog op een winst van twee partijen met een moyenne van 0.273.

Ja, dan Frans Paludanus. Het siert hem, er waren geen excuses voor zijn optreden. Dat was niet te best, want Frans verloor alle vier partijen met een moyenne van 0.259.

Voor Burgum was Djurre Djurrema het meest succesvol met drie gewonnen partijen. Cees Versteeg en Arjen Weima bleven met twee zeges in het spoor. Rikkert van der Veen had niet zijn dag. Hij wist maar één keer het zoet der overwinning te smaken. Ook hij had veel excuses die weinig hout sneden.

 

De team moyennes waren 0.348 voor Drachten en 0.245 voor Burgum.

Uitslagformulier Drachten A:

FFBCDriebandenDrachtenABurgumB15maart2018.png


Drachten-B dicht bij titel na overwinning op Burgum-A: 12 – 20

 

De met veel spanning tegemoet ziende driebandenstrijd voor de FFBC-competitie tegen Burgum-A leverde een daverende zege op voor Drachten-B. Beide clubs delen nu de kop van de ranglijst met 12 punten.

Dokkum is uitgespeeld, terwijl Drachten-B in eigen huis op 29 maart minimaal gelijk moet spelen tegen Dokkum-A om het kampioenschap voor zich op te eisen.

 

In Burgum zorgde het B-team voor een geweldige verrassing door het A-team terug te wijzen.

Invaller Hans Veugelers was goed op dreef met drie overwinningen en een moyenne van 0.395. Ook Sijtze van der Molen liet drie tegenstanders in het stof bijten met een moyenne van 0.366. Willem Tjeerdsma (0.33) en Romke Overzet (0.253) kwamen elk tot twee zeges.

Of het aan de aanvalsdrift van de Drachtsters lag zullen we nooit weten, maar de Burgumers kwamen niet in hun spel. Klaas Dijkman, Oebele Hempenius en Paul Zwart wisten ieder twee keer een Drachtster te kloppen met moyennes van respectievelijk 0.567, 0.446 en 0226. Jelle van der Leest was geheel van slag. Hij moest in al zijn  vier partijen buigen voor een Drachtster. Hij maakte nog wel de hoogste serie van de dag met vijf caramboles.

 

De club moyennes waren: Burgum 0.381 en Drachten 0.338.


Uitslagformulier Drachten B:

FFBCDriebandenBurgumADrachtenB15maart2018.png

15 februari 2018

Drachten-A – Drachten-B driebanden in evenwicht: 16 – 16

Voordat de driebanden wedstrijd voor de FFBC competitie was begonnen leken  de messen al geslepen. Acht volwassenen met zestien handen waren bezig met de 32 wedstrijdformulieren op een, voor het verloop van de wedstrijd, zo gunstig mogelijke volgorde te leggen. Het was alsof er een titanen strijd zou losbarsten. Achteraf viel het nogal mee. We wensten elkaar goede en sportieve wedstrijden. Maar ja, dat weet je wel.

Het was nogal wisselvallig. Er werden zeer goede partijen afgewisseld met hele slechte. Ron Mulder maakte het wel heel erg bont. Hij speelde een prachtige partij met een moyenne van 0.75, terwijl hij in een volgende partij bleef steken op 0.049. Ron won twee partijen. 

Ook Okke Booij maakte indruk door een partij met een moyenne van 0.749. Echter, daarna was de koek al weer op. Ook Okke won twee partijen. Jitze Wijbenga was vrij constant met twee gewonnen partijen en een hoogste moyenne van 0.414. Henk de Vries en Sijtze v. d. Molen harkten beide vijf punten binnen. Henk met een partij met een moyenne van 0.705 en Sijtze met een moyenne van 0.428.

Ja natuurlijk, ik moet uit beleefdheid ook de verrichtingen van onze tegenstanders noemen. Willem Tjeerdsma begon de eerste wedstrijd met een prachtige overwinning met een moyenne van 0.706. Vervolgens moest hij genoegen nemen met een remise. 

Eppie Betten was wisselvallig. Hij wisselde een goede partij met een moyenne  was 0.480 af met zwakke. Ja, dan onze Romke. Hij liet een ieder weten dat hij door twee partijen te winnen 50% had gescoord! O, wat was hij, terecht, trots. Hij won een partij met een moyenne van 0.563.

Conclusie: de punten werden verdeeld in een wedstrijd met zeer mooie en spannende partijen. Tussentijds werd even gepauzeerd om de schaatswedstrijden in Korea te volgen. Zo zagen ze live Sven Kramer in Korea stranden in zijn race om olympisch goud op de 10 kilometer.

Tot slot nog een sorry. Op het wedstrijdformulier is, heel sneu, niet vermeld dat Sijtze v.d. Molen de hoogste serie van de dag met vijf caramboles maakte:

FFBCdriebandenDrachtenADrachtenBwedstrijdformulier-1.jpg

2 februari 2018

Drachten B wint met 22 - 10 van Burgum B in @Holdert

In de FFBC-competitie driebanden heeft Drachten B Burgum B met een dikke nederlaag naar huis gestuurd.

Om half negen zaten de mannen van Burgum B al aan de koffie in @Holdert. De Wâldpiken waren dus goed uitgeslapen. Burgum is altijd een niet te onderschatten tegenstander.
Drachten B moest bovendien met een geïmproviseerd team aan de start verschijnen, omdat door ziekte en andere redenen captain Eppie Betten en Peter Hoekstra niet mee konden doen. Hierdoor had good old Romke Overzet  Gerard Beerling en Sijtze van der Molen opgetrommeld.

Burgum kreeg de hele dag echter geen poot aan de grond en werd meteen met de rug tegen de muur gezet. Ook na de lunch en de borrel in de Lachende Koe, waar Romke dit keer wijselijk niet mee naartoe was gegaan, werd het er niet beter op voor de Wâldpiken.  Alle vier bleven ze dit keer ver onder de maat van de acht caramboles die ze moesten maken.

Willem, Gerard en Sijtze waren goed op dreef met elk drie winstpartijen. Romke, die meestal de punten voor Drachten binnensleept, bleef dit keer op één winstpartij steken. Waarschijnlijk had dit ook te maken met het feit dat hij nog onder de indruk was van de fotoreportage van hem in de regionale krant ‘Actief’, die voor ons op de stamtafel lag.

De hoogste serie was 5 en werd gemaakt door Sijtze.

Al met al was het vooral een hele sportieve en gezellige dag.

De moyennes:  
Sijtze van der Molen:  0,429
Gerard Beerling:         0,408
Willem Tjeerdsma:     0,296
Romke Overzet:         0,174

Het uitslagenformulier:

FFBCdriebandenDrachtenBDokkumBwedstrijdformulier-1.jpg

Drachten A verliest van Burgum A met 22 - 10 in Burgum

 

Het driebanden A-team ging voor de FFBC competitie lachend naar Burgum, maar ging vol tranen weer huiswaarts. Want Drachten A kreeg weer eens flink voor de broek van Burgum A. Er is weinig positiefs over deze wedstrijd te melden. De sfeer bleef gelukkig goed en het team blijft moed houden. Hun motto was op de terugreis: uithuilen en opnieuw beginnen. Ik zou overigens niet weten wanneer wij uitgehuild raken.

Zelfs onze kanjer Henk de Vries, die veel punten voor ons team binnensleept, faalde volkomen. Hij wist geen enkel punt binnen te slepen. Wel kwam hij met de smoesjes van "ik moest invallen en daardoor was ik niet goed voorbereid".

Dan onze worstenverkoper. Die kan ook beter voorbijgangers een stukje worst laten proeven dan de biljartballen aan elkaar laten (k)likken. Toch won Fransje Paludanus één van de vier partijen met de hoogste moyenne van het team.

Ron Mulder deed het goed door twee partijen te winnen, zonder tot hoogstaand spel te komen.

Captain Okke Booij won twee van de vier partijen. Minder fraai was dat hij in twee partijen van 29 en 30 beurten maar vijf caramboles maakte. Dat verdient geen hoofdprijs.

De vraag is wanneer we eens uitgehuild raken en de moed verzamelen om toch weer op nieuw te beginnen. (zie ook: reactie van Henk de Vries onder contact)

Dit is geschreven door een zeer trieste leider van DIT team.

 

Het uitslagenformulier:

FFBCdriebandeburgumADrachtenA.jpg

20 januari 2018

Beide driebandenteams onderuit tegen Dokkum

In Drachten kon het B-team het niet bolwerken tegen Dokkum-B: 10-22. Willem Tjeerdsma en Romke Overzet wisten twee van de vier partijen te winnen, terwijl Eppie Betten met twee en Peter Hoektra met nul punten genoegen moesten nemen. Voor Peter Hoekstra was dit (voorlopig) -vanwege zijn gezinssituatie- zijn laatste optreden in het team. Dat hij niet goed in zijn vel zit is af te lezen aan zijn moyenne: 0.139. Eppie Betten boekte zijn enige zege in 16 beurten. De B-teamers lieten de nederlaag gelaten over zich heenkomen. De sfeer bleef prima. 

Drachten-A ging enigszins teleurgesteld naar huis na een nederlaag van 18-14. Op de heenreis ging het gesprek over de kwaliteit van de biljarts in Dokkum. Er lagen echter nieuwe lakens op, waardoor ze prima rolden. Maar aan die banden moest je vreselijk wennen, want daar kwam soms vreselijk veel effect vanaf. Het was geen hoogstaand spel. Je kent het wel: balletje eromheen, klosje hier klosje daar of net niet. En als er een kansrijke bal lag werd die regelmatig amper gemist. Je zou er een punthoofd van krijgen.

Jitze Wijbenga zag het op het laatst helemaal niet meer zitten. Maar in zijn laatste partij liet hij zien dat hij echt heel goed kan driebanderen. De spanning en de ellende viel van zijn schouders. Hij won die partij in achttien beurten met een moyenne van 0.667. Dat is toch geweldig.

Ron Mulder vocht ook wat hij waard was, maar ook daar was het dezelfde ellende van net niet of er rakelings omheen. Ron bleef er vrij koeltjes onder en zo moet het ook. Maar ja, iedere persoon is anders. Ron won slechts één partij met een moyenne van 0.178. Dat was ook niet om naar huis te schrijven. De vermoeidheid was hier schuldig aan. 

Okke Booij won zijn eerste partij in 28 beurten en toen sloeg ook bij hem de ellende toe. Alles ging mis, tot aan de laatste partij. Hij stond in verslagen positie, maar in de laatste beurt wist hij een serie van vier caramboles te maken en zijn tweede partij te winnen.

Ja, dan Henk de Vries. Hij won drie van de vier partijen. Henk heeft er een handje van om uit een verloren positie alsnog toe te slaan. Daar was zijn laatste partij een schoolvoorbeeld van. In een zinderende partij versloeg hij zijn tegenstander in de laatste beurt!

Al met al een moeilijke, maar toch een sportieve dag.

Wedstrijdformulieren:
Het B-team
FFBCdriebandenDrachtenBDokkumAwedstrijdformulier.jpg

Het A-team:

FFBCdriebandenDokkumBDrachtenAwedstrijdformulier.jpg

19 januari 2018

Driebanden A- en B-team kregen klop van respectievelijk Dokkum A en B!

De wedstrijden vonden donderdag 18 januari plaats. Eppie Betten van het B-team speelt een dag later zijn frustratie weg, alvorens zijn verslag van de wedstrijd op te maken!
IMG_0006.jpg

30 november 2017

Driebanden A-team kreeg een flink pak slaag: 11-21

 

Het ging niet goed met het driebanden A-team in de thuiswedstrijd voor de FFBC-competitie tegen Dokkum-B. Dit in tegenstelling tot de vorige wedstrijd tegen Burgum-B die met 23 – 9 werd gewonnen. Nu moesten ze op de blaren zitten. Het team werd met 21 – 11 afgedroogd. Halverwege de wedstrijd was de achterstand al opgelopen tot 4 -11.

 

Alleen Henk de Vries wist drie partijen te winnen met een moyenne van 0.432. Henk had het soms ook moeilijk, maar wist vaak uit een verloren positie met een tussensprint de partij toch nog winnend af te sluiten. Voor de tegenpartij voelt dat als een dreun, zoals darter Michael van Gerwen ze regelmatig uitdeelt.

 

Okke Booij wist zijn eerste partij te winnen, daarna was het over. Hij wist in de tweede helft nog een puntje te scoren. Okke kreeg een flinke draai om zijn oren van Cor Kroonen, die de partij van elf caramboles in acht beurten uitmaakte!

 

Jitze Wijbenga lijkt helemaal van de leg. Hoe hij zijn best ook deed, niets maar dan ook niets lukte. Jitze verloor al zijn vier partijen. Dat is niet des Jitze. Hij gaf vervolgens aan dat hij zo niet verder wil in het team. Dit in tegenstelling tot zijn teamgenoten. Die gaan handtekening actie beginnen om Jitze voor het team te behouden.

 

Ook Ron Mulder zocht naar zijn vorm. Hij moest toezien dat zijn eerste drie partijen verloren gingen. Zijn revanche kwam in de laatste partij, die hij na twintig beurten winnend afsloot met een moyenne van 0.45. Daarmee liet Ron zien dat hij toch wel een aardig partijtje kan biljarten.

 

Wedstrijd formulier:

uitslagFFBCdriebandenDrachtenAtegenDokkumB30november2017.jpg

 

Driebanden B-team liep tegen een zware nederlaag aan: 23-9

 

Het nog ongeslagen driebanden B-team liep in de FFBC-uitwedstrijd tegen Dokkum-A tegen een zware nederlaag aan. De trotse koploper had, volgens Romke Overzet, moeite met de anders lopende biljarts in de ‘zwarte pieten stad’. Vooral de mannen van de fluwelen techniek als Peter Hoekstra en Willem Tjeerdsma zagen dat hun speelbal halverwege de weg naar de tweede bal tot stilstand kwam.

Het was dan ook logisch dat de iets harder stotende spelers Eppie Betten en Romke Overzet het merendeel van de punten voor zich op eisten.

Peter Hoekstra bleef steken op 0 (zero) punten. Willem Tjeerdsma wist één remise af te dwingen, terwijl Eppie Betten en Romke Overzet elk twee keer wonnen.

Een wedstrijd om zo snel mogelijk te vergeten, vond het team. Ze zien deze nederlaag als een vervelende gebeurtenis. Vol goede moed gaan ze zich voorbereiden op de volgende strijd. Want, het team is door deze nederlaag niet aangeslagen. Nog steeds gloort er hoop op het kampioenschap. 

 

17 november 2017

Drachten-B driebanders slepen miraculeus punt binnen

 

Het zag er halverwege de wedstrijd niet goed uit voor het driebanden B-team in de FFBC-competitiewedstrijd tegen Burgum-A. De gasten uit Burgum waren oppermachtig. Dit leidde halverwege tot de 4 – 12 tussenstand. Alleen Willem Tjeerdsma en Romke Overzet wisten één partij te winnen. De Drachtster gezichten stonden dan ook op onweer aan het begin van het tweede deel. Dat werd er niet beter op toen ook de eerste partijen verloren gingen. Het beloofde weinig goeds voor de debuterende en geplaagde teamleider Eppie Betten, de opvolger van Romke Overzet. Eppie verzorgde ook de verwerking van de uitslagen op de computer op een prima manier.

 

Maar, plots was daar de ommekeer. Een wie stond aan de basis? Natuurlijk: good old Romke Overzet. Hij ging weer voorop in de strijd, door meteen Oebele Hempenius te kloppen. Het zette zijn teamgenoten aan het denken in de trend van: wat Romke kan kunnen wij ook. Het stimuleerde zodanig dat op hun beurt de Burgummers de kluts kwijt raakten. De Drachtster profiteerden optimaal. Zeges regen zich aaneen. Romke Overzet won zijn overige twee partijen. In aansluiting daarop bleven in de tweede helft zijn teamgenoten in zijn spoor door ook overwinningen te boeken. Door deze miraculeuze ontknoping werd alsnog een remise uit het vuur gesleept: 16 – 16. Daardoor bleef het B-team ongeslagen in de competitie. In navolging op de thuisclub stonden nu bij de Burgummers de gezichten op onweer.

 

De individuele resultaten: 

Romke Overzet,      6 pnt, 26 car in 96 brt, moyenne 0.271

Peter Hoekstra,       4 pnt, 42 car in 105 brt, moyenne 0.4

Willem Tjeerdsma, 4 pnt, 32 car in 96 brt, moyenne 0.333

Eppie Betten,          2 pnt, 28 car in 96 brt, moyenne 0.326

 

Team resultaat: 

16 pnt, 128 car in 383 brt, moyenne 0.334

 

Het wedstrijdformulier:

FFBCformulierDrachtenBBurgumAdriebanden.png


Drachten-A  wint de uitwedstrijd van Burgum-B: 9 – 23

Drachten-A ging met frisse moed naar Burgum, omdat ze iets recht te zetten hadden. Het team behaalde tot-nog-toe maar één punt uit drie wedstrijden. Daar moest verandering in komen, was de logische gedachte. Dat is prima gelukt. De Drachtsters gingen fris en fruitig van start. De ene na de andere partij werd gewonnen. Alleen voor Jitze Wijbenga liep het niet naar wens. Jitze had veel pech, maar kreeg ook geen mooie aanvangsstoten. Hij behaalde daardoor maar twee punten met een prima moyenne van 0.349%

Henk de Vries was ‘the man of the match’. Hij won al zijn vier partijen. Bij twee ervan leek hij te moeten capituleren, maar met geweldige eindspurten wist hij alsnog te winnen. Hij speelde met een moyenne van 0.339%

Ron Mulder en Okke Booij hadden ook iets recht te zetten, want in de wedstrijd tegen Drachten-B waren ze de zwakke schakels. Ze hebben zich prima gerevancheerd. Ron won maar liefst drie partijen en wist een remise af te dwingen. Hij speelde met een moyenne van 0.311%  

Okke Booij dacht ook vier keer te winnen maar in zijn derde partij liet hij een steekje vallen. Drie keer winst was zijn prima resultaat met een moyenne van 0.526%

Er viel een last af van het team toen bleek dat de eerste winst van dit seizoen met de ruime cijfers:
32 – 9 was binnen gehaald.

Het handmatig ingevulde  wedstrijdformulier: 

FFBCdriebandeburgumBDrachtenA-3.jpg


19 oktober 2017

Driebanden B-team wint ook van A-team: 19 – 13

 

Wat waren ze getergd, de leden van het driebanden A-team. Getergd omdat ze voor de FFBC-competitie de strijd aan moesten binden tegen het B-team,  dat tot-nu-toe beide wedstrijden had gewonnen. Groot was dan ook de deceptie na afloop, toen bleek dat het B-team de sterkste was. Het was een spannende broederstrijd. De beide teams hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Toch bleek het B-team de langste adem te hebben. Glunderend nam na afloop, onder het genoot van een kop koffie, het B-team afscheid van de opponenten, die met het schaamrood op de kaken achterbleven.

 

Het leek er lange tijd op dat het een broedermoord zou worden. Het A-team nam een kleine voorsprong, die het B-team niet kon dichten. Halverwege was de stand 7 – 9 voor het A-team. De middagprak deed het B-team kennelijk goed. Ze gingen furieus uit de startblokken. Ze kwamen langszij en gingen erover, waarna ze de voorsprong niet meer uit handen gaven.

 

Peter Hoekstra en Ron Mulder wilden zo veel als mogelijk genieten van de biljart dag door het benutten van de maximale vier keer 30-beurten. Uitblinker was bij het B-team Eppie Betten, met drie zeges en een remise. De drie overige B-team leden, Peter Hoekstra, Romke Overzet en Willem Tjeerdsma, waren twee keer succesvol.

 

Van het A-team wist Henk de Vries twee keer te zegevieren en een remise uit het vuur te slepen. Frans Paludanus en Ron Mulder wonnen twee keer en (arme) Okke Booij wist niet één keer het zoet der overwinning te smaken.

 

Door deze derde overwinning lijkt het B-team een serieuze kandidaat te worden voor de titel. Dat zal onder leiding zijn van Eppie Betten, om dat de jarenlange captain Romke Overzet heeft besloten het stokje over te geven.

 

De individuele resultaten:

 

B-team:

Eppie Betten, 7 pnt, moyenne 0.289

Peter Hoekstra, 4  pnt, moyenne 0.367

Willem Tjeerdsma, 4 pnt, moyenne 0.304

Romke Overzet, 4  pnt, moyenne 0.242

 

Team resultaat: 136 car. in 448 brt. moyenne 0.304

 

A-team:

Henk de Vries, 5  pnt, moyenne 0.394

Frans Paludanus, 4  pnt, moyenne 0.336

Ron Mulder, 4  pnt, moyenne 0.192

Okke Booij, 0  pnt, moyenne 0.254

 

Team resultaat: 103  car. In 448 brt. Moyenne 0.29

 


 

28 september 2017

Driebanden B-team wint ook in Burgum: 12 – 20

 

Na de zege in de openingswedstrijd, voor de FFBC-competitie, ging het driebanden B-team met veel vertrouwen naar Burgum om daar de confrontatie aan te gaan met Burgum B. Dat vertrouwen betaalde zich uit, door ook in de tweede wedstrijd te zegevieren.

Eppie Betten, één dag terug van een zomerse vakantie, toonde dat rust hem goed had gedaan, door drie van de vier partijen te winnen met een moyenne van 0.37.

Ook Willem Tjeerdsma stak in een goede vorm. Hij won eveneens drie partijen met een moyenne van 0.32.

Captain Romke Overzet wist met twee keer winst een wezenlijke bijdrage te leveren aan de totaalscore. Romke won een partij in elf beurten en speelde met een moyenne van 0.33.

Kees Kooijman scoorde ook vier punten door een overwinning en twee remises. Zijn moyenne was 0.18.  

Het teamgemiddelde was 0.29.

Door deze overwinning deed het B-team goede zaken voor het klassement.

Met spanning wordt uitgekeken naar de broederstrijd tegen het A-team op 19 oktober.

 


28 september 2017

Driebanden A team ging strijdend ten onder tegen Burgum A: 13 – 19

De driebanden FFBC wedstrijd tegen Bergum A was er één met twee gezichten. Heel goed spel, afgewisseld met soms een kleurloze bedoening. Jitze Wijbenga en Henk de Vries hadden zich afgemeld. Reserve Ron Mulder en Sijtze v.d. Molen kwamen het team versterken. Sijtze moest in zijn eerste partij meteen tegen een 0-5 achterstand aankijken, doordat Klaas Dijkman van acquit ging met een serie van 5 caramboles. Sijtze liet zich niet uit het veld slaan en won zijn partij alsnog in 20 beurten. Deze inspanning moest hij bekopen in zijn tweede partij. Vervolgens herstelde hij zich met twee winstpartijen. Met 6 punten en een moyenne van 0.402% was hij een prima invaller.

Frans Paludanus had twee hele slechte partijen, maar de twee overige partijen wist hij met een formidabele eindsprint in zijn voordeel om te buigen. O.a. tegen Klaas Dijkman kwam hij uit een verloren positie, met een serie van 4 en 2 caramboles, sterk terug en wist de winst naar zich toe te trekken.

Ron Mulder kwam in 30 beurten tot één winstpartij tegen Paul Zwart: 6-4. Ron had veel pech. Hij werd genoodzaakt om in één wedstrijd vier keer een oplossing te moeten zoeken via de losse band. Jammerlijk lukte dat niet. Daar tegenover stond dat Ron vaak te lief was voor de ballen, doordat hij te vaak zacht speelde. Daardoor kwam de speelbal niet op de gewenste plaats.

Okke Booij en Paul Zwart speelden een geweldige partij. Paul met een moyenne van 0.444 en Okke met een moyenne van 0.611. Het werd na 18 beurten een remise. Dat was het enige puntje dat Okke voor het team in de wacht sleepte. Okke was niet tevreden over zichzelf. Maar, zoals het hoort, zijn medespelers bleven hem steunen. Die vonden dat Okkie door met een moyenne van 0.391, boven zijn gemiddelde, te spelen het goed had gedaan.

Dank jullie wel jongens voor deze steun.

Halverwege de wedstrijd was de stand maar liefst 15 -5. In de tweede helft toonde het team karakter. Het werd zelfs bijna gelijk, maar Drachten moest alsnog het hoofd buigen. De conclusie is dat Burgum verdiend won met 19 tegen 13.

Okke

De volledige uitslag:

Drachten A Bergum A  Datum 28-9-2017
car car brt uitslag thuis gast thuis gast thuis gast thuis gast
Naam thuisclub Naam gasten pnt pnt h.s h.s factor factor moy moy
F.Paludanus 12 Kl.Dijkma 18 24 12 13 2 0 4 2 1,500 1,000 0,750 0,542
J.vd Leest 15 30 4 9 0 2 1 2 1,500 1,200 0,200 0,360
P.Zwart 8 28 12 5 2 0 4 2 1,500 2,250 0,643 0,402
R.vd Veen 8 30 9 7 0 2 2 2 1,500 2,250 0,450 0,525
S.v/d Molen 11 Kl.Dijkma 18 20 11 15 2 0 2 5 1,636 1,000 0,900 0,750
J.vd Leest 15 27 11 10 2 0 2 2 1,636 1,200 0,667 0,444
P.Zwart 8 24 6 8 0 2 2 2 1,636 2,250 0,409 0,750
R./d Veen 8 26 11 7 2 0 2 2 1,636 2,250 0,692 0,606
O.J.Booij 11 Kl.Dijkma 18 25 8 18 0 0 2 3 1,636 1,000 0,524 0,720
J.vd Leest 15 21 7 15 0 2 1 3 1,636 1,200 0,545 0,857
P.Zwart 8 18 11 8 1 1 3 2 1,636 2,250 1,000 1,000
R.vd Veen 8 28 10 8 0 2 2 2 1,636 2,250 0,584 0,643
R.Mulder 9 Kl.Dijkma 18 21 4 18 0 2 1 5 2,000 1,000 0,381 0,857
J.vd Leest 15 29 5 15 0 2 1 2 2,000 1,200 0,345 0,621
P.Zwart 8 30 6 4 2 0 1 1 2,000 2,250 0,400 0,300
R.vd Veen 8 30 6 8 0 2 2 2 2,000 2,250 0,400 0,600
Naam F.Paludanus Naam Kl.Dijkma
Punten 2 0 2 0 4 punten 0 0 2 2 4
Caramb 37 brt 112 moy 0,330 caramb 64 brt 90 moy 0,711
Naam S.v/d Molen naam J.V/d Leest
Punten 2 2 0 2 6 punten 2 0 2 2 6
caramb 39 brt 97 moy 0,402 caramb 49 brt 107 moy 0,458
Naam O.J.Booij naam P.Zwart
punten 0 0 1 0 1 punten 0 2 1 0 3
caramb 36 brt 92 moy 0,391 caramb 25 brt 100 moy 0,250
Naam R.Mulder naam R.v/d Veen
punten 0 0 2 0 2 punten 2 0 2 2 6
caramb 21 brt 110 moy 0,191 caramb 30 brt 114 moy 0,263
       Team    Team
caramb 133 brt 411 moy 0,324 13 caramb 168 brt 411 moy 0,409 19

14 september 2017

Romke Overzet leidt driebanden B-team naar eclatante zege: 7 – 25

 

Romke Overzet, captain van Drachten B, ging met gemengde gevoelens naar Dokkum voor de eerste FFBC driebanden wedstrijd van het seizoen tegen Dokkum B. Het team was zwaar gehandicapt door het ontbreken van Peter Hoekstra en Eppie Betten. Achteraf bleek de angst ongegrond, want de thuisclub werd met 7-25 in de pan gehakt. De thuisclub nam het sportief op, tekenend voor de sfeer tussen beide teams.

 

Het was de captain zelf die het voorbeeld gaf door al zijn 4 partijen te winnen. Vaste teamgenoot Willem Tjeerdsma won 3 keer, terwijl invallers Henk de Groot 3 keer won en 1 keer remiseerde en Joke v.d. Meulen 2 keer won. Daarmee kwam het totaal op 25 punten en kon een dolblije captain onvoldoende woorden vinden om zijn teamgenoten te bedanken. ‘Dit had ik vooraf niet bedacht’, luidde zijn opgeluchte commentaar. ‘En dat ikzelf 4 keer won al even min’. 

 

De individuele resultaten:

Romke Overzet, 8 pnt, 24 car, in 82 brt, moy: 0.39

Henk de Groot, 7 pnt, 34 car, in 108 brt, moy: 0.31

Willem Tjeerdsma, 6 pnt, 29 car, in 104 brt, moy: 0.28

Joke v.d. Meulen, 4 pnt, 24 car, in 99 brt, moy: 0.24 

 


 

Drachten  A  remiseert thuis tegen Dokkum  A (16-16) 

Drachten A begon bijna met een geheel nieuw team. Henk de Vries was de enige ervaren rot. Dat was ook te merken, want Henk trok de kar met 4 winstpartijen met een mooie moyenne van 0.484.
Frans Paludanus  deed Dokkum gelijk even schrikken door zijn eerste 12 caramboles uit te maken in 14 beurten, maar moest dat gelijk bekopen met een nederlaag in zijn 2e partij. In zijn 3e partij kwam hij net een puntje te kort, maar in zijn 4e rekende hij resoluut af met zijn tegenstander: 12 tegen 3. Frans won dus 2 partijen met een moyenne van 0.446.
Okke deed het niet zo goed, alhoewel hij wel 4 punten vergaarde met een slecht moyenne van 0.280. Zijn 3e partij was het aanzien nog een beetje waard.
Alleen Ron Mulder verloor zijn 4 partijen, maar zijn moyenne was toch beter dan dat van Okke.  En zo zie je maar weer, hoe curieus het wedstrijdverloop kan zijn. Maar het moet gezegd worden, dit was wel een wedstrijd van hoog niveau, waarbij veel mooie caramboles toch op het nippertje gemist werden, dat tot verbazing en onbegrip bij spelers en toeschouwers leidde.

De punten werden uiteindelijk gedeeld namelijk 16 tegen 16.

Okke Booij