Driebanden 2016-2017

 


30 maart 2017

Winst en verlies van driebanders

 

De kampioen, Burgum, was al bekend en er kan niet gedegradeerd worden in de driebandencompetitie van de FFBC. Daarom waren de laatste schermutselingen tussen de twee teams van Drachten en Dokkum om des keizers baard. In eigen huis won Drachten-B, tot voor kort nog titelkandidaat, met 17 -15 van Dokkum-A. Peter Hoekstra was weer geweldig op dreef door 3 van de 4 partijen te winnen met een moyenne van 0.5! Eppie Betten volgde met 5 punten, terwijl Sijtze v.d. Molen 2 zeges boekte tegen Romke Overzet 1 keer.

 

De individuele resultaten:

 

Peter Hoekstra, 6 pnt, moy, 0.5

Eppie Betten, 5 pnt, moy, 0.348

Sijtze v.d. Molen, 4 pnt, moy, 0.376

Romke Overzet, 2 pnt, moy, 0229

 

In Dokkum nam Drachten-A het op tegen Dokkum-B. Na een spannende strijd werd het een puntendeling: 16 – 16. Topscorers waren Gerard Beerling en Martin Liefrink met 3 keer winst. Henk de Vries en Jetze Wijbenga wonnen elk 1 keer.

 

De individuele resultaten:

 

Martin Liefrink, 6 pnt, moy, 0.352

Gerard Beerliing, 6 pnt, moy, 0.311

Henk de Vries, 2 pnt, moy, 0.355

Jitze Wijbenga, 2 pnt, moy, 0.265


DRIEBANDEN B-TEAM DRACHTEN VERLIEST NIPT VAN BURGUM A

Het driebanden B-team van BC DC Drachten toog naar Burgum met de wetenschap dat er minimaal gelijkgespeeld, maar nog beter gewonnen zou moeten worden van Burgum-A. Dit om in de race te blijven voor het kampioenschap driebanden van de FFB. Drachten-B had namelijk een achterstand van 2 punten op Burgum-A en een wedstrijd minder gespeeld. Het Drachtster speelt nog één wedstrijd tegen Dokkum-B, terwijl Burgum-A na deze wedstrijd uitgespeeld is.

Drachten-B had dus de kansen in eigen hand. Dit gaf natuurlijk wel extra druk. Bovendien moest Peter Hoekstra op het laatste moment door omstandigheden verstek laten gaan. Willem Tjeerdsma werd echter als goede vervanger bereid gevonden om voor hem in te vallen.

Het werd een zenuwslopende wedstrijd, die na de middagpauze nog alle kanten op kon. Na een zeer copieuze warme maaltijd, met de nodige aperitiefjes in de nieuwe locatie, waar men nog volop aan het renoveren is, werd na de pauze de draad weer opgepakt.

Het bleef tot het einde ongewis wie de uiteindelijke winnaar zou worden. In de laatste partij kwam Eppie Betten tegen Klaas Dijkman één carambole om hem  gemiddelde te veslaan.

Willem Tjeerdsma bleek een waardige vervanger van Peter Hoekstra, door twee partijen te winnen. Ook Eppie Betten en Sijtze van der Molen wonnen twee van de vier partijen. Romke Overzet bleef steken op één winstpartij.

De einduitslag werd derhalve 18 tegen 14 in het voordeel van Burgum-A en kan Drachten-B de kampioensaspiraties in de prullenbak deponeren. Jammer, want door deze uitslag is Burgum-A kampioen driebanden van de FFBC.

Evaluerend en resumerend is waarschijnlijk de overvloedige maaltijd en drank  de reden geweest dat er werd verloren. Er hadden nog wel 2 teams mee kunnen eten en drinken! De mannen uit Burgum zijn hier al een tijdje aan gewend. Bovendien was Romke van zijn geloof afgestapt door in plaats van Witte Wijn Rode Wijn te nuttigen, omdat ook Eppie en Sijtze daar de voorkeur aan gaven. Dit moeten we intern echter nog bespreken voor de toekomstige partijen.

Ondanks de belangen die er op het spel stonden, werd er in een zeer gemoedelijke en sportieve sfeer gespeeld.  Met die Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, zijn we toch nog met een positief gevoel huiswaarts gereden.

De moyennes:

Sijtze van der Molen: 4pnt, moy 0,400

Willem Tjeerdsma: 4 pnt, moy 0,330

Eppie Betten: 4 pnt, moy 0,263

Romke Overzet: 2 pnt, moy 0,232

 

Sijtze van der Molen.

 

In Drachten kon het driebanden A-team het niet bolwerken tegen Burgum-B: 14 – 18. het bleef lange tijd een gelijk opgaande wedstrijd, maar in de eindfase sloegen Burgum toe.

De moyennes:

Jan Hovenga 4pnt, moy 0.355

Jitze Wijbenga 4 pnt, moy 0.404

Henk de Vries 4 pnt, moy 0.28

Hans Veugelers 2 pnt, moy 0.383

 

Met voor de beide Drachtster teams nog één wedstrijd te gaan eindigt dit seizoen in mineur. Het B-team bleef lange tijd op koers om de kampioenstrofee over te nemen van Drachten-A, de kampioen van vorig seizoen. Ze stranden echter in het zicht van de haven.

 

 


16 februari 2017

DRIEBANDEN B-TEAM WINT VAN ‘GROTE BROER’ (A-TEAM): 14 -18

De altijd met de nodige spanning tegemoet geziene “clash” tussen de A en B driebanden teams voor de FFBC competitie, zorgde ook nu weer voor onverwachte mooie en minder mooie (slechte) partijen. Het niveau, in zijn totaliteit, was prima te noemen, getuige de moyennes: A-team 0.405 en het B-team 0.345.

Beide teams kwamen op volle oorlogssterkte ‘binnen de lijnen’. Het A-team bestond uit: Hans Veugelers, Martin Liefrink, Jitze Wijbenga en Henk de Vries, terwijl captain Gerard Beerling de administratie verzorgde.

Ook het B-team kwam aan de start in de meest sterke bezetting. De volgende spelers maakten deel uit van deze selecte groep: good old Romke Overzet, Sijtze v.d. Molen, Eppie Betten en Peter Hoekstra. Qua sterkte zijn de teams aan elkaar gewaagd. Het A-team zou even goed het B-team kunnen zijn en andersom.

Na een stevige bak koffie brandde de strijd los. Voor de lunch werden er 8 partijen (de helft) afgewerkt en werden de punten broederlijk verdeeld (hoezo even sterk): 8 - 8.

Na de lunch kon het dus nog alle kanten op. Voor het B-team (2e plaats op de voorlopige ranglijst), zou een overwinning zeer welkom zijn in de race om het kampioenschap. Er werd dan ook afgesproken om in deze wedstrijd een tandje bij te zetten. Eén en ander resulteerde in een 12 - 16 eindstand, in het voordeel van het bezoekende B-team. Met nog 2 wedstrijden te spelen is de spanning te snijden. Te meer omdat koploper Burgum A tegen Dokkum A kopje onder ging.

Voor een goed resultaat moest Romke Overzet in de eindfase van de wedstrijd Hans Veugelers het biljart-bos in sturen. Voorwaar geen sinecure. Maar het lukte. Daarnaast moest Eppie Betten tegen Jitze Wijbenga een goed resultaat halen. Doordat het krachtsverschil minimaal is zijn de resultaten niet te voorspellen. Romke kwam op een hopeloze achterstand, maar wist door een tomeloze inzet toch de wedstrijd naar zich toe te trekken en te winnen. Dit lukte Eppie niet en verloor eervol van Jitze, die overigens een achterstand subtiel in een voorsprong omzette. Het bleek voldoend te zijn voor de eindzege.

Einduitslag: 14 -18 in het voordeel dus van het B-team. De individuele resultaten van de teams waren als volgt:

A-team:

Jitze Wijbenga won 3  van de 4 partijen met een moyenne van 0.459 (het hoogst), Martin Liefrink en Hans Veugelers wonnen allebeide 2 partijen met respectievelijk een moyenne van 0.412 en 0.424. Henk de Vries had een ‘off-day’ en verloor alle 4 partijen met een moyenne van 0.333.

B-team:

Peter Hoekstra won alle 4 partijen. Hij was wel heel goed op dreef. Tevens scoorde  hij het hoogste moyenne van de dag: 0.543.

Als goede tweede won Romke Overzet 3 partijen met een moyenne van 0.29. Sijtze v.d. Molen en Eppie Betten wonnen allebeide 1 partij met resp. moyennes van 0.344 en 0.273.

Resumerend kan worden geconcludeerd dat het weer een super gezellige en sportieve wedstrijd is geweest. Maar ook dat de strijd om het kampioenschap nog niet gestreden is. Het B-team werd daarbij geholpen door Dokkum A dat koploper Burgum A met 23 – 9 vernederde. Door deze resultaten delen Burgum A en Drachten B de koppositie op de ranglijst van de FFBC competitie.

 

Peter Hoekstra


2 februari 2017 

Spanning in FFBC competitie

 

Voorafgaand aan de dubbele FFBC ontmoeting met Burgum gaf de stand op de ranglijst aan dat Drachten-B twee punten minder had dan koploper Burgum-A. De dubbele ontmoeting stond van Drachten zijde dan ook in het teken van: hoe maken we Drachten-B kanshebber voor de titel. Dat zou moeten volgens dit scenario: Drachten-A zou in Burgum het A-team moeten kloppen en het B-team zou in eigen huis van het onderaan staande Burgum-B moeten winnen. Het A-team van BC DC Drachten deed haar sportieve plicht. Zij versloegen koploper Burgum-A in eigen huis met14 – 18. Daarvan zou, het op 2 punten afstand staande Drachten-B, moeten profiteren. Echter, in Drachten ging het helemaal mis. Het team leed een smadelijke nederlaag tegen het B-team van Burgum: 13 – 19. 

 

In Burgum speelden beide teams een sterke wedstrijd met een team-moyenne van 0.410 voor de thuisclub en 0.415 voor Drachten. Henk de Vries won drie partijen en Jan Hovenga, Jitze Wijbenga en Gerard Beerling ieder twee. Voor Burgum waren Klaas Dijkman, Jelle van der Leest en Auke Postma twee keer succesvol, terwijl Rikkert van de Veen één keer won.

In Drachten hield alleen Romke Overzet stand met een score van zeven punten. Peter Hoekstra won twee keer, Eppie Betten één keer en Sietze van der Molen bleef puntloos. Voor Burgum wonnen Paul Zwart en Jouke Couperus twee keer. Pieter Rozenga won drie keer en Djurre Djurrema was goed voor vijf punten.

 

Het was heel sneu voor het A-team toen vernomen werd dat het B-team niet had geprofiteerd van hun krachtinspanning. Want door deze resultaten blijft Burgum-A lijstaanvoerder, met Drachten-B op twee punten afstand. Met nog twee wedstrijden te gaan zijn beide teams nog kanshebber voor de titel. De onderlinge confrontatie op 16 maart zal waarschijnlijk beslissend zijn. Dan ontvangt Burgum-A de grote rivaal Drachten-B in eigen huis.

 


19 januari 2017

Grote nederlaag van driebanden A-team in Dokkum: 19 – 13

Het driebanden A-team van BC DC Drachten toerde rustig en ontspannen voor een FFBC-wedstrijd over de nieuwe Centrale as naar Dokkum. Onderweg genietend van wat er allemaal tot stand is gekomen. Zoals kunstwerken als viaducten, bruggen, onderdoorgangen, de nog te vormen natuur enz. Die ontspanning konden de mannen maar niet loslaten.

Ook niet toen ze naast de groene lakens stonden in de Dokkumer biljartarena. En dat verbaast, want de mannen zijn normaal al fanatiek wanneer ze alleen maar aan biljarten dénken. Maar het verbaast nog meer, omdat verwacht mocht worden dat het team revanche zou nemen op hun opponent na de smadelijke 12 – 20 nederlaag in eigen huis.

Uiteindelijk bleek die instelling funest te zijn voor het verloop van de wedstrijd. Daar stond tegenover dat de Dokkumers altijd gaan voor de zege. De start was al niet goed genoeg om de thuisbiljarters te verontrusten. Nederlaag op nederlaag volgde. Daar kwam bij dat een aantal spelers worstelden met vormverlies. En tegen de Dokkumers is het noodzakelijk dat het hele team maximaal presteert.

Het mocht dit keer niet zo zijn. Hans Veugelers speelde niet goed. Hij eindigde met vier verliespartijen. Jan Hovenga wist nog wel één keer te winnen. Jitze Wijbenga en Henk de Vries deelden niet in de malaise. Jitze boekte twee overwinningen en een remise en Henk mocht drie zeges bijschrijven.

Jitze Wijbenga had de pech dat tegenstander Meindert Postma die partij in 8 beurten won. Klaas Dokter wist Hans Veugelers te overvleugelen na 16 beurten.

 

De moyennes:

Henk de Vries 0.413

Jan Hovenga 0.386

Jitze Wiebenga 0.383

Hans Veugelers 0.273

 

Het teamgemiddelde: 0.367


19 januari 2017

RUIME OVERWINNING DRACHTEN-B TEGEN DOKKUM-B: 20 – 12

Voor de FFBC-driebandencompetitie moest het Drachtster B-team het in eigen huis opnemen tegen Dokkum-B. Na het gebruikelijke bakje koffie gingen beide teams voortvarend van start en werd het een gelijk opgaande strijd. Peter Hoekstra excelleerde door Auke Boomsma in 12 beurten met 11 tegen 4 naar de slachtbank te leiden. Eppie Betten deed daar nauwelijks voor onder: hij won in 15 beurten van Johannes Dijkstra met 10 tegen 3. Peter wist beide partijen te winnen, terwijl Eppie zijn tweede partij afsloot met een remise. Sijtze van der Molen en Romke Overzet stelden ’s morgen teleur met respectievelijk 1 remise en twee verliespartijen.

De tussenstand ’s middags was daarom in evenwicht: 8 tegen 8.

Na de middagpauze ging de thuisclub door winnen. Peter Hoekstra bleef in ‘’the winning mood’’ door met een zeer hoog moyenne opnieuw 2 keer te winnen. Ook Sijtze deed het beter door eveneens 2 keer te winnen. Eppie moest één verliespartij incasseren, terwijl Romke zijn eerste 2 punten pakte.

Uiteindelijk werd met ruime cijfers gewonnen: 20 tegen 12.

De moyennes:       

Peter Hoekstra: 0,603

Eppie Betten: 0,486

Sijtze van der Molen: 0,317

Romke Overzet: 0,239

Het teamgemiddelde was 0,389.

 Sijtze van der Molen.

 


8 december 2016

Drachten B wint ruimschoots van Burgum B: 12 – 20

Voor de FFBC-competitie moest het driebandenteam B-team van BC DC Drachten het in de inhaalwedstrijd, in Burgum, opnemen tegen het B-team. Deze ontmoeting stond oorspronkelijk gepland op 29 september, maar werd uitgesteld omdat Romke Overzet in de lappenmand zat en Peter Hoekstra en Eppie Betten van hun vakantie genoten.

Zoals gebruikelijk stonden de Burgumers de Drachtsters al op te wachten met koffie en cake. Er werd zo snel mogelijk begonnen omdat wedstrijdleider Jelle van der Leest om kwart voor drie elders verplichtingen had.

De dag verliep voorspoedig voor het Drachtster team. Eppie Betten en Peter Hoekstra wisten elk 3 partijen te winnen, terwijl Romke Overzet en Sijtze van der Molen ieder 2 keer wonnen. Vooral Eppie was dit keer de grote man door een heel hoog gemiddelde te scoren nl. 0,440!. Het gemiddelde van de andere spelers: Sijtze van der Molen 0,380, Peter Hoekstra 0,330 en Romke Overzet 0,280.

De eindstand werd daardoor 20 voor Drachten-B tegen 12 voor Burgum-B.

Een extra pluim verdiende Jelle van der Leest. Hij had namelijk voor iedereen in de middagpauze een heerlijke snert bereid met royaal worst en krabbetjes. Als aperitief kon gekozen worden uit een breed assortiment.

De beide teams speelden de laatste FFBC-wedstrijd in de oude accommodatie. Vanaf midden januari 2017 neemt de Burgumer biljartclub een nieuwe, ruimere biljartzaal in gebruik in de Glinstra State aan de Schoollaan. Hopelijk geeft dit een extra inspiratie.

 

Sijtze van der Molen.

 


1 december 2016

 

Oor wassing voor Drachten A tegen Dokkum B: 12 – 20.

 

Voor de forse nederlaag in de driebandenwedstrijd voor de FFBC-competitie, in eigen huis, tussen Drachten-A en Dokkum-B, waren excuses niet op hun plaats. Dokkum was vanaf acquit bij de les. Dit in tegenstelling tot de thuisclub. Concentratie is bepalend voor een goed resultaat, evenals een bal die net misgaat of een klos bal. Andere ingrediënten zijn overzicht en overtuiging. Een gemaakte bal is jouw verdienste. Een gemiste idem. Natuurlijk is de ene bal de andere niet.

Dokkum deed wat het moest doen: profiteren van een off-day van het Drachtster A-team. Hier zijn alleen felicitaties op hun plaats.

 

Jan Hovenga en Henk de Vries kwamen beide tot 2 zeges, terwijl Hans Veugelers en Jitze Wijbenga bleven steken op ieder 1 overwinning.

Voor de Dokkumers was Reitsma de gevierde man door al zijn 4 partijen te winnen.

 

Gerard Beerling

 

 


1 december 2016

 

Gelijkspel tussen Dokkum-A en Drachten-B: 16 - 16

 

Er was een aantal nieuwe omstandigheden die het Drachtster driebanden B-team voor de kiezen kreeg voor de FFBC-competitiewedstrijd in en tegen Dokkum A. Allereerst werd de tocht gemaakt in de nieuwe auto van Peter Hoekstra en ten tweede werd via de Centrale As naar Dokkum gereden. Dat scheelde een slok op een borrel.

Bij de biljartzaal aangekomen, waren de Dokkumer strijders nog in geen velden of wegen te bekennen. Allengs kwamen ze echter binnendruppelen. Na de traditionele koffie volgde de start van een gelijk opgaande strijd. Peter Hoekstra wist zijn beide partijen te winnen, terwijl Sijtze van der Molen en Eppie Betten er elk één wonnen. Romke stond ’s morgens nog droog. De tussenstand was halverwege daarom 8 tegen 8.

Na de maaltijd - dit keer voor het eerst in het gebouw waarin de biljartzaal is gevestigd - en de nodige aperitiefjes werd extra gemotiveerd aan het tweede deel begonnen.

De wijn had Romke kennelijk weer goed gedaan want hij won dit keer één van zijn twee partijen. Ook Peter, Eppie en Sijtze wonnen er elk één.

Zodoende werd het ook ’s middags weer een gelijkspel, waardoor de strijd eindigde in een remise: 16 – 16.

 

Peter speelde met een uitstekend moyenne van 0,47, Sijtze 0,38, Romke 0,26 en Eppie 0,25. Al met al was het een geslaagde dag en werd er in een gemoedelijke sfeer gespeeld. De terugreis was weer een fluitje van een cent. Geen stoplicht gezien!

 

Sijtze van der Molen

 


17 november 2016

Driebanden A-team wint in Bergum van het B-team: 14 – 18

De reis naar Bergum was een makkie via de Centrale As. Het leverde de chauffeur weinig stress op. Dat straalde ook af op zijn medespelers. Zo kon ontspannen worden begonnen aan de strijd voor de FFBC competitie. Dit betaalde zich uit, want halverwege hadden de Drachtsters een voorsprong opgebouwd van 6 – 16.

Het was in het tweede deel consolideren. Met moeite, want de thuisclub pakte maar liefst 8 punten tegenover de gasten 2. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 14 – 18.

Jan Hovenga won 3 partijen, terwijl zijn teamgenoten Jitze Wijbenga, Hans Veugelers en Gerard Beerling ieder 2 partijen wonnen.

Met deze zege mengt het A-team zich weer in de titelstrijd.


17 november 2016

PUNTENDELING DRIEBANDEN DRACHTEN B TEGEN BURGUM A:  16 – 16

Het was een zeer spannende FFBC wedstrijd in @Holdert van het Drachtster B team tegen het A-team van Burgum. Toen om half negen de nodige voorbereidende activiteiten bezig waren voor de aankomende strijd, zaten de mannen van Burgum al lang en breed te hunkeren naar een kopje koffie in het restaurant. Precies voor de geplande aanvang kwam het complete Drachtster team pas tegen negen uur binnen druppelen.

De ochtendpartijen verliepen stroef aan Drachtenzijde. Alleen good old Romke Overzet wist beide partijen te winnen, terwijl Peter Hoekstra één winstpartij noteerde. Eppie Betten en Sijtze van der Molen wisten geen potten te breken en verloren beide partijen. De tussenstand halverwege was daardoor 10 – 6 voor Burgum A.

Omdat Romke heel goed presteerde, stelde Jelle van der Leest voor dat Romke in de middagpauze met hen ging te eten. Het ging natuurlijk niet om het eten, maar om het nuttigen van de nodige alcoholica. De achterliggende gedachte was dat Romke na de middagpauze geen partij meer zou winnen. Het omgekeerde was echter het geval. Zelfs na 5 glazen bier en de nodige bitterballen won Romke ook ’s middags zijn beide partijen. Een 100% score!

Peter Hoekstra won ook ’s middags één van zijn twee partijen, terwijl Sijtze van der Molen zijn beide partijen wist te winnen, waarvan één in twaalf beurten met een gemiddelde van precies één!

Eppie Betten had zijn dag niet en verloor ook ’s middags zijn twee partijen.

Al met al was het een geslaagde dag. Zowel Burgum A als Drachten B kon leven met de gelijke stand van 16 – 16, al keken de bezoekers wel wat sneu nadat ze de 6 punten voorsprong uit handen moesten geven.

 

Sijtze van der Molen

 

 


20 oktober 2016

B driebanden team wint van het A team: 19 – 13

 

De verwachte titanenstrijd tussen het driebanden B- en het A-team, voor de FFBC-competitie, bleef helaas uit. De leden van het A-team waren ook de bekerwinnaars van het toernooi om het clubkampioenschap driebanden van 2 dagen eerder. Ze leken hiervan zo vermoeid, dat ze hierdoor onvoldoende weerstand konden bieden tegen het B-team. Het B-team profiteerde optimaal met een klinkende 19 – 13 zege.

Jan Hovenga en Hans Veugelers klaagden dat zij niet het juiste ritme konden vinden. Maar waarschijnlijk waren ze vroeg in de clash nog niet goed wakker. Dat neemt niet weg dat de inzet van alle 8 spelers prima was. De behaalde gemiddelden waren dan wel niet zoals iedere speler van zichzelf had verwacht (gehoopt), maar als al die gestoten ballen niet rakelings langs maar tegen de bal waren gespeeld, dan waren de moyennes van alle spelers behoorlijk groter uitgevallen.

Jonge, jonge wat werd er serieus gespeeld. Het draaide je voor de ogen wanneer je tot afgrijzen zag dat de ballen net een halve millimeter er naast gingen of er voor bleef liggen.

De grootste punten verzamelaars voor het B-team waren Eppie Betten en invaller Okke Booij. Zij behaalden ieder 6 punten. Sietze v/d Molen zorgde voor 5 en Albert Hoekstra voor 2 punten. De laatste pakte die 2 punten in zijn laatste partij, indachtig de wil om ook een steentje bij te dragen aan de overwinning.

Voor het A-team scoorden Gerard Beerling en Henk de Vries ieder 4 punten, Jan Hovenga 3 en Hans Veugelers slechts 2 punten.

Hierdoor werd de uitslag 19 tegen 13 in het voordeel van het B-team.

 

Okke Booij

 

 


29 september 2016

Terechte puntendeling Drachten driebanden A - Bergum A: 16 – 16

16-16 was de juiste uitslag van deze FFBC competitiewedstrijd. Niet dat het een saaie
partij was. Allerminst. Er werd met verve gestreden en de emotie was duidelijk aanwezig als voor de zoveelste keer de carambole op een haar na werd gemist.

Goede partijen werden afgewisseld door matige. Niet omdat het middelmatig was, maar het geluk zat even niet mee.

Bij Burgum waren het vooral Klaas Dijkma en Oebele Hempenius die elk voor 
6 wedstrijdpunten zorgden.
Voor Drachten scoorde Jitze Wijbenga 6 punten, terwijl Henk de Vries, ondanks slechts 2 wedstrijdpunten, het hoogste daggemiddelde voor Drachten scoorde, nl. 0,500. Met een partij van 1.176 maakte hij zijn winstpartij in 9 beurten uit.

Overall behaalde Klaas Dijkma met 0.509 het hoogste moyenne.

Het was erg druk in de biljartzaal. Het geroezemoes kan de concentratie verminderd hebben, maar dat geldt voor beide partijen.

Het was een fijne, sportieve dag met begrip van beide kanten als dat nodig was.
Burgum bedankt!

De volgende wedstrijd is uit tegen Drachten B.

 

Gerard Beerling

 

 


15 september 2016

Drachten A kreeg pak slaag.

 

Nadat de eigen competitie z’n ouverture had beleefd, ging ook de FFBC-competitie voor de driebanders weer van start. De Drachtster troffen het niet, want er moest in de eerste wedstrijd meteen aangetreden worden tegen de elk jaar weer titelkandidaten Dokkum. Het liep voor beide Drachtster teams dan ook niet goed af. Het A-team startte in eigen huis vol goede moed tegen het Dokkumer A-team. Echter, de moed zakte de thuisclub al vrij snel in de schoenen, omdat de Dokkumers wilde aantonen dat ze ook dit jaar weer voor de hoofdprijs gaan. Ze bezaten een extra prikkel, doordat ze de kampioen van vorig jaar graag beentje wilde lichten. Het lukte hen royaal.

Al in de eerste partijen ging het meteen mis voor de thuisclub. De Drachtster keken daardoor halverwege al tegen een onoverbrugbare achterstand aan: 5 – 11. Ook in het tweede deel hervond het team zich niet. Sterker nog, het ging steeds moeizamer. Daarentegen leken de gasten ontketend. Voor de thuisclub was er geen houden aan. De gasten bleven scoren tot het, voor de thuisclub, bittere einde. Toch was er nog een hoogtepunt te melden: Jan Hovenga won, in de kortste partij van de dag, in 9 beurten en maakte in die partij tevens de hoogste serie met 6 caramboles.

De individuele resultaten:

Drachten A:

Hans Veugelers, 4 pnt, 38 car, in 114 brt, moy, 0.333

Martin Liefrink, 4 pnt, 36 car, in 114 brt, moy, 0.316

Jan Hovenga, 3 pnt, 38 car, in 86 brt, moy, 0.442

Henk de Vries, 0 pnt, 38 car, in 101 brt, moy, 0.376

Team: 11 pnt, 150 car, in 415 brt, moy, 0.361

 

Dokkum A:

de Vries, 6 pnt, 33 car, in 100 brt, moy, 0.330

Meindert Postma, 6 pnt, 28 car, in 109 brt, moy, 0.257

Klaas Dokter, 5 pnt, 34 car, in 114 brt, moy, 0.298

Tjeerd Terpstra, 4 pnt, 30 car, in 92 brt, moy, 0.326

Team: 21 pnt, 125 car, in 415 brt, moy, 0.301

 


15 september 2016

Driebanden B-team verliest nipt van Dokkum B: 18 – 14.

 

Het seizoen 2016 – 2017 is deze week weer van start gegaan. Ook de competities zijn op meerdere fronten weer losgebarsten. Zo ook de FFBC-competitie voor het driebanden B-team. De ‘strijd’ vond plaats in Dokkum, tegen een zeer bekende, sportieve tegenstander. De spelers hebben geen driebanden geheimen voor elkaar. Van te voren staat allerminst vast welk team gaat winnen. De conditie van de biljarts in Dokkum was de laatste tijd wel een probleem, de lakens waren dusdanig versleten dat je soms de indruk had dat je (een beetje overdreven) op schuurpapier stond te spelen. De verrassing was dan ook zeer groot toen bleek dat de lakens waren vervangen en de ballen zeer licht over het laken rolden.

 

Het Drachtster team bestond uit: Albert Hoekstra, Eppie Betten, Romke Overzet en Peter Hoekstra. Romke en Peter mochten het spits afbijten. De vakantie had Romke duidelijk goed gedaan, want in no time veegde hij de tegenstander van het biljart: 4 – 8. De eerste 2 punten waren binnen. Peter ging vliegend van start, maar zakte halverwege als de bekende plumpudding in elkaar. Bij een stand van 2 – 9, in zijn voordeel, lukte niets meer en verloor hij alsnog zijn eerste partij. Bij de volgende partijen waren de prestaties wisselend. Geen van beide teams kon een beslissende voorsprong nemen. Tot de laatste partij was het onzeker welk team de wedstrijd zou gaan winnen.

 

Romke speelde de cruciale laatste partij en had de nastoot. De tussenstand in die partij was 5 - 4 in het voordeel van Dokkum. Zou Romke die carambole hebben gemaakt, dan had hij de partij gewonnen (heeft met het aantal te maken caramboles). De totale eindstand was dan geëindigd in een remise. Hij miste helaas. Hierdoor verloren de Drachtsters nipt met 18 – 14.

Samenvattend was het een leuke, sportieve en spannende wedstrijd.

 

De individuele resultaten:

 

Drachten B:

Peter Hoekstra, 6 pnt, 43 car, 95 brt, moy 0.453

Romke Overzet, 6 pnt, 28 car, 109 brt, moy 0.257

Albert Hoekstra, 2 pnt, 36 car, 75 brt, moy 0.48

Eppie Betten, 0 pnt, 18 car, 64 brt, moy 0.281

 

Team: 14 pnt, 125 car, 343 brt, moy 0.364

 

Dokkum B:

Jongsma, 6 pnt, 30 car, 100 brt, moy 0.3

Boomsma, 4 pnt, 29 car, 73 brt, moy 0.397

Reitsma, 4 pnt, 29 car, 88 brt, moy 0.329

Joh. Dijkstra, 4 pnt, 21 car, 82 brt, moy 0.256

 

Team: 18 pnt, 109 car, 343 brt, moy 0.318

 

Peter Hoekstra